Патрик Виейра поиска повече тъмнокожи футболисти да имат възможност да

...
Патрик Виейра поиска повече тъмнокожи футболисти да имат възможност да
Коментари Харесай

Патрик Виейра поиска повече тъмнокожи да заемат ръководни постове във футбола

Патрик Виейра изиска повече тъмнокожи футболисти да имат опция да стават треньори и да заемат виновни постове във футбола.

" Когато забележим най-хубавите пет шампионати в света и погледнем какъв брой са черните треньори в първа и втора дивизия, не е задоволително ", съобщи международният първенец от 1998 година пред " Би Би Си ".

Мениджърът на Кристъл Палас е единственият тъмнокож, който заема поста във Висшата лига, като в това време 43% от футболистите в британския хайлайф са със същия цвят на кожата. Проучване, направено предходната седмица, демонстрира, че една 1,6% от притежателите и ръководители на клубове са тъмнокожи.

" Има липса на благоприятни условия. Черните играчи не основават задоволително връзки с хората, които взимат решенията. Но най-много мисля, че вратите не са задоволително отворени пред нас, с цел да заемаме постове в мениджмънта ", счита Патрик Виейра.

" Когато приказвам за мениджмънт, приказвам за мениджмънт на тима, само че и за по-високо равнище на отговорност. Трябва да ни дават повече благоприятни условия, с цел да покажем, че сме също по този начин надарени, както и всички останали ", добави той.

Английската футболна федерация вкара през 2020 година код на различността, който има за цел да се бори в расовото неравноправие и бе признат от всички клубове.

Но за Лес Фердинанд, който е единственият тъмнокож, който заема управителен пост във футбола, този код не е донесъл смяна.

" Федерацията продължава да вкарва нови начинания, само че това са единствено приказки. Вече от 30 години предизвестявам федерацията за тавана, който срещат черните треньори и нищо не се трансформира ", съобщи пред " Таймс " футболният шеф на Куинс Парк Рейнджърс, който сега е водач във втора дивизия.

Снимки: Imago
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР