Патологичният стремеж на Путин да върне на Москва под някаква

...
Патологичният стремеж на Путин да върне на Москва под някаква
Коментари Харесай

Експерти: Украйна ще победи! Бивш от Белия дом: Русия може да спечели за един ден?

Патологичният блян на Путин да върне на Москва под някаква форма имперския статут е жертван на неуспех. Вече се проваля и този неуспех не може да бъде спрян с неистова, тотална агитация. Дори тази агитация е на равнище танковете от Втората международна война. Това е ситуацията и то не може да се промени с плюсов знак за Кремъл, единствено тъй като по този начин му се желае на Путин и неговия екип от мултимилионери-управленци.

 

Защо е тази безапелационна оценка?

 

Конфликтът в Украйна навлиза във втората си календарна година. Нормално е да се питаме, по какъв начин ще продължи и по какъв начин вероятно ще приключи този тежък конфликт - на бойното поле или на масата за договаряния? Дали спорът даже ще се проточи до 2024 година?

 

„ Пролетната атака на Русия ще бъде основна “

 

Майкъл Кларк, асоцииран шеф на Институт за стратегически проучвания „ Ексетър “, Обединеното кралство. „ Онези, които се пробват да нахлуят в друга страна където и да е в огромните евразийски степи, са обречени да прекарат зимата в тези степи.Наполеон, Хитлер и Сталин трябваше да маневрират с армиите си измежду зима в степта. Сега в това състояние е Владимир Путин и принуждава войските си да зимуват в степта в очакване на нова съветска атака напролет.И двете страни имат потребност от глътка въздух, само че украинците са по-добре оборудвани и стимулирани да продължат офанзивата и може да се чака да продължат да изтласкват руснаците, най-малко в Донбас.

Как ще се бият съветските бойци без картечници, а мобилизацията към този момент „ доставя “ на фронта единствено неподготвени хора? Това проваля Путин. В региона на Кременная и Сватово украинците са на прага на огромен пробив, който ще отблъсне съветските войски на 60 км обратно до идната естествена отбранителна линия, близо до мястото, където стартира съветската инвазия през февруари 2022 година

Киев няма да желае да спре дотук, изключително когато успеха е толкоз близо. Въпреки това, след освобождението на Херсон, украинските настъпателни интервенции на югозапад са затруднени. Пресичането на Днепър за оказване на напън върху уязвимите съветски пътни и железопътни връзки към Крим може да се окаже прекомерно комплицирано. Но сигурно се знае, че украинско нахлуване следва. Но и отсрещната страна се готви. Затова изходът от пролетното нахлуване на Русия ще бъде основен фактор.

Путин призна, че към 50 000 от неотдавна мобилизираните към този момент са на фронта;

останалите 250 000 се образоват за присъединяване във военни дейности напролет на 2023 година Докато ориста на тези нови съветски войски не се реши на бойното поле, на практика няма други сюжети с изключение на продължение на войната. Единственият различен вероятен сюжет е малко и несигурно преустановяване на огъня. Путин даде да се разбере, че няма да спре. И Украйна даде да се разбере, че ще се бори за страната си. Вероятно през месец май нещата ще имаме ясна картина в каква посока се развива спорът. 

 

" Украйна ще си върне земите "

 

Андрей Пионтковски, академик и анализатор от Вашингтон е безапелационен, че Украйна ще завоюва, като възвърне изцяло териториалната си целокупност не по-късно от пролетта на 2023 година

Този извод се дефинира от два фактора. Първият е невижданата мотивация, увереност и храброст на украинските военни и украинския народ като цяло в актуалната военна история.Вторият фактор е, че след години на усмиряване на съветския деспот, Западът най-сетне осъзна мащаба на историческото предизвикателство, пред което е изправен. Това е най-добре илюстрирано от скорошно изказване на генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг. " Цената, която плащаме ние, са пари. А цената, която украинците заплащат, е кръв. Ако властническите режими видят, че потреблението на мощ се отплаща, всички ние ще платим доста по-висока цена, т.е. с кръв. И светът ще стане по-опасен за всички. Затова сме решени да не се стига до такава степен. "

Точният миг на неизбежната победа на Украйна ще се дефинира от скоростта, с която НАТО може да достави нов боен пакет оръжия за нахлуване (танкове, самолети, ракети с огромен обсег), който ще промени салдото на силите на бойното поле. Съединените щати откриха метод бързо да подсилят системите за Противовъздушна отбрана на Украйна със системи NASAMS.

Западът към този момент строи нова система за Противовъздушна отбрана на Украйна. Очаквам през идващите месеци (може би седмици) Мелитопол да стане основна точка на акцията. След като завладяват Мелитопол, украинците елементарно ще напреднат към Азовско море, като на процедура ще пресечен линиите за доставки и връзките с Крим. Капитулацията на Русия ще бъде публично контрактувана в механически диалози след съкрушителните победи на Украйна на бойното поле.Силите победителки - Украйна, Англия, Съединени американски щати и Европейски Съюз ще образуват нова архитектура на интернационалната сигурност.

 

" Не се вижда край "

 

Барбара Занчета, Катедра по военни проучвания, Кралски лицей в Лондон счита, че Владимир Путин е разчитал до момента на пасивното приемане от страна на Украйна на дейностите на своя по-мощен комшия, без значително присъединяване на други страни.

Тази сериозна неточност в изчисленията докара до нескончаем спор без забележим край. Зимата е сложна, защото съветските офанзиви против украинската инфраструктура са предопределени да пречупят морала и издръжливостта на едно към този момент изтощено и отслабено население. Но украинците се оказаха удивително издръжливи. Те ще се съпротивляват твърдо. И войната ще продължи. Руските удари по украинската енергетика са военни закононарушения. Перспективите за договаряния не са обнадеждаващи.

Потенциално спокойно съглашение би изисквало най-малко главните условия на едната страна да се трансформират, само че към този момент няма доказателства, че това се е случило или ще се случи скоро.Кога ще свърши войната? Цената на войната, както материална, по този начин и човешка, може да разцепи съветския политически хайлайф и да понижи поддръжката за войната. Ключът към прекратяването на спора е в Русия. Минали войни, в които неверните калкулации на управлението бяха решаващият детайл (Виетнам за Съединените щати или Афганистан за Съветския съюз), завършваха по този метод. Вътрешнополитическите условия в страната, която не е решила опциите си, се трансформират, което прави края на спора - при " честни " или не доста условия - единственият допустим вид. Поражението на съветската войска край Харков сподели заблудите на Кремъл.

Има ли Русия сили за нова военна акция в Украйна? Все още не е изцяло ясно. Но е ясно, че Западът е твърдо зад Украйна. За страдание, това ще бъде дълга политическа, икономическа и военна борба на политическа воля. И до края на 2023 година най-вероятно към момента няма да свърши.

 

" Няма различен излаз с изключение на проваляне на Русия "

 

Бен Ходжис, някогашен пълководец на американската войска в Европа на собствен ред счита, че към момента е рано да се възнамерява церемониал на успеха в Киев, само че преимуществото в този момент е на страната на Украйна. Не се колебая, споделя Ходжис, че те ще завоюват тази война, може би още през 2023 г.Нещата се развиват по-бавно през зимата, само че украинските сили без подозрение се оправят по-добре със обстановката от руснаците, с помощта на зимното съоръжение, идващо от Обединеното кралство, Канада и Германия.Скоро Украйна ще може да стартира последната фаза на акцията - освобождението на Крим.

Историята ни учи, че войната е тестване за воля и логистика.

Предвид решимостта на украинския народ и бойци и бързо подобряващата се логистична обстановка за Украйна, не виждам различен излаз с изключение на провалянето на Русия. Този извод частично е подбуден от изтеглянето на съветските войски от Херсон. Първо, това е психическа победа за украинския народ, второ, надълбоко разстройване за Кремъл, и трето, украинските войски получиха основно оперативно преимущество - всички подходи към Крим към този момент са в обсега на украинските оръжейни системи.Вярвам, че до края на 2023 година Крим ще бъде напълно върнат под контрола и суверенитета на Украйна, макар че може да има някакво съглашение, което ще разреши на Русия последователно да отстрани военноморската си база в Севастопол... може би даже преди краен период за годност на контракта (приблизително до 2025 г.), който съществуваше преди противозаконното анексиране на Крим от Русия. Ще бъдат положени старания за възобновяване на украинската инфраструктура по крайбрежието на Азовско море, в това число значимите пристанища Мариупол и Бердянск. Друг значим план е възобновяването на работата на Северно-Кримския канал, който отклонява водата от Днепър към Крим.

 

„ Очаквайте повече “

 

Мисля, че това е, което всяка страна би желала да реализира в идната фаза – освен това, счита Дейвид Генделман, боен специалист от Израел. Само към половината от 300 000 мобилизирани съветски бойци към този момент са в зоната на бойните дейности.

Останалите, дружно със силите, освободени след изтеглянето от Херсон, дават опция на руснаците да стартират нова атака. Има пет вероятни сюжета за това по какъв начин ще се развие и приключи войната. Окупацията на районите Луганск и Донецк ще продължи, само че огромен съветски пробив, като нахлуване от юг към Павлоград за обграждане на украинските сили в Донбас, е малко евентуален. По-вероятно е да продължи сегашната тактичност - постепенно изтласкване на украинските войски в тесни посоки и постепенно нахлуване, както в региона на Бахмут и Авдеевка. Може би същата тактичност ще бъде употребена в региона на Кременная-Сватово. Продължаващите офанзиви против украинската енергийна инфраструктура и други офанзиви против украинските тилови линии са друга част от тактиката за война на безсилие.След отстъплението на съветските войски от Херсон, украинската войска освободи обилни сили. Най-стратегическото направление за въоръжените сили на Украйна в този момент е на юг, към Мелитопол или Бердянск, с цел да се пресече съветският сухопътен кулоар към Крим. Това би било огромна победа за Украйна, по тази причина руснаците укрепват Мелитопол. Украйна, южен фронт: взаимни закани и високата цена на грешките на съветското командване.

Друг вид за Украйна е Сватово. Успешните дейности там биха заплашили целия северен фланг на съветската фронтова линия. Големият въпрос обаче е какъв брой украински сили са разполагаем за нахлуване сега и какъв е графикът за съставяне и бойна подготвеност на новите бригади и корпуси. Украинската организация е впечатляваща. Предполагам, че до месец-два ще са подготвени за нови начинания. Освен това имат квалифициран персонален състав, бронирани машини и тежко въоръжение.

 

„ Русия можеше да унищожи Украйна за един ден “

 

Пол Крейг Робъртс, някогашен чиновник на Белия дом по време на администрацията на Роналд Рейгън, счита, че съветската войска към момента не е воювала с цялостните си благоприятни условия.

Той твърди, че Руската федерация може да унищожи Украйна за един ден без потреблението на нуклеарно оръжие. Според него отдръпването на Съединени американски щати от НАТО би помогнало за разрешаването на руско-украинския спор.През месеците война в Украйна Русия не се стреми към цялостно заличаване на украинската инфраструктура, обратно на изказванията на Киев и западните страни, споделя още Пол Крейг Робъртс. „ Някаква част от съветското държавно управление или войска най-сетне разбра, че Русия е във война.

Досегашната политика на Кремъл да разреши на Украйна да води война против съветските войски наподобява е завършила. Енергията, превозът, водоснабдяването на Украйна са изключени. Изглежда, че руснаците не желаят да унищожат всичко, в случай че Западът и неговото марионетно държавно управление на Украйна не се вразумят “, счита Робъртс. Той твърди, че " Русия може да унищожи Украйна за един ден и без потреблението на нуклеарни оръжия ", само че има редица възпиращи фактори за Кремъл. И по този начин, съгласно някогашен чиновник на Белия дом, огромен брой смесени бракове сред жители на Руската федерация и Украйна, както и фактът, че украинското население е част от съветската страна в продължение на няколко века, е значимо за Москва. Той също по този начин счита, че Кремъл „ не желае да поеме отговорност за възобновяване на инфраструктурата на Украйна “.

 

Използвани са материали от Военновъздушни сили и „ Газета.ру “
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР