Пътностроителните фирми излязоха на национален протест, организиран от Българската браншова

...
Пътностроителните фирми излязоха на национален протест, организиран от Българската браншова
Коментари Харесай

Пътни строители излязоха на национален протест, блокади на места в страната

Пътностроителните компании излязоха на народен митинг, проведен от Българската браншова камара "Пътища ", с искане да им бъдат изплатени дължимите от страната над 1,1 милиарда лева за осъществени от тях действия, съобщи Българска телеграфна агенция.

Протестното шествие на пътните строители в София се насочи още веднъж към постройката на Народното събрание ,

откакто по-рано през днешния ден работещите показаха недоволството си от неизплатените от страната действия пред постройките на Министерството на финансите и на Министерския съвет.

Очаква се пред Народното събрание да дойдат и транспортни машини.

Пътни строители от най-голямата компания в сектора в Хасковска област - "АБ ", излязоха на митинг на шосето Хасково - Димитровград .

Около 30 души от личния състав и близо 20 машини се събраха в 9:00 часа на разклона за село Крепост. Техниката предприе няколко обиколки на трасето, от кръговото кръстовище до завода на "Язаки " до пътния възел с автомагистрала "Марица ", като за малко блокира изходите към аутобана . Протестиращите пробваха да излязат на платната на четирилентовия път, само че бяха възпрени от органите на реда.

"Дружеството ни има да взема към 40 милиона лв. ,

които са направени още предходната година и средствата ни се дължат. Допълнително не са ни разплатени към 5 милиона лв. за зимната поддръжка ", сподели за Българска телеграфна агенция техническият началник Илия Велев. "Засега единствено слушаме обещания ", сподели той и добави, че доста мъчно би се събрал още веднъж колектив, в случай че хората останат без работа. Преди седмица шефът на сдружението Тенчо Пасков заяви, че следва редуциране на над 50 на 100 от личния състав - към 170 служащи.

Служители на "Автомагистрали-Черно море " АД затвориха кръговото кръстовище край Граничен контролно-пропусквателен пункт "Дунав мост " при Русе ,

като разпънаха 150-метров трикольор. Издигнати бяха транспаранти с надписи "Няма да се откажем! Платете ни направеното! " и "Стига обещания! Дайте ни направеното! ". Причината за следващия митинг на служащите е, че направеното от компанията е неизплатено от страната.

"Става дума за средствата за ремонта на автомагистрала "Тракия " от държавното сдружение "Автомагистрали " ЕАД ,

директно подчинено на министъра на районното развиване и благоустройство. Провели сме голям брой срещи с всички служебни и постоянно определени държавни управления. Написали сме голям брой писма, позиции, заявления, които досега са без отговор ", обясниха протестиращите. Общото обвързване все още за обекта от страна на възложителя - "Автомагистрали " ЕАД, посредством организация "Пътна инфраструктура " към сдружението е в размер на 27,6 млн. лв..

Сред протестиращите бе и президентът на КНСБ Пламен Димитров ,

който сподели, че за седми път чиновниците на "Автомагистрали Черно море " АД излизат на улицата, с цел да им се заплати дължимото. "Искаме ръководещите да чуят, че има разлика сред компании, които са си свършили работата честно - като "Автомагистрали-Черно море " и други. Извършвани са многократни инспекции и не са открити нарушавания. Няма причина да чакаме още веднъж инспекции, които да открият откритото. Ние желаеме да бъдат изплатени тези 28 млн. лв. ", сподели Димитров. Той изясни, че над 500 души от сдружението са застрашени да си изгубят работата като други 150 чиновници са напуснали.

Протест на друга пътноподдържаща компания по същото време се провежда и на пътя Русе-Бяла ,

в региона на разклона за село Иваново. Недоволството е част от народен митинг, който се реализира в разнообразни точки на страната.

Пътноподдържащата компания "Трейс " за малко затвори метода към Стара Загора от автомагистрала "Тракия ",

видя кореспондент на Българска телеграфна агенция. "Тук сме да подкрепим сътрудниците от браншовата организация, посредством този митинг желаеме да напомним да ни бъде платено всичко, което сме изработили ", сподели пред медиите Николай Дешков, началник план Текущи поправки и зимно поддържане - Стара Загора.

Той добави, че на компанията не е платено за зимното поддържане, както и за ремонт на пътя II-66 Чирпан-Стара Загора. Машините направиха противоположен завой на пътя, с което затрудниха за малко придвижването, след което се върнаха в Стара Загора.

Работници на "Автомагистрали-Черно море " в Шумен блокираха придвижването в Ришкия проход, край смядовското село Риш .

Поводът за митинга им са неизплатени на пътностроителната компания от страната 27,6 млн. лв. за осъществен през предходната година ремонт на сектор от автомагистрала "Тракия ".

От пътностроителната компания оповестиха в понеделник, че техни чиновници през днешния ден ще блокират от 11.00 до 14.00 часа придвижването и по Айтоския проход, на разклона за село Вресово.

На 14 март от "Автомагистрали-Черно море " оповестиха, че плануват редуциране на 70 % от личния състав си поради неизплатените от страната средства.

Пътят се чака да бъде освободен към 12:15 часа, оповестиха протестиращите.

Причината за днешния народен митинг е отводът на Народното събрание да гласоподава препоръчаното от районното министерство

и импортирано от депутати решение, което да даде опция да стартира решаването на проблемите в бранша, разяснява за Българска телеграфна агенция ръководителят на Управителния съвет на Българската браншова камара "Пътища " Стефан Чайков.

Правителството е готово да заплати незабавно над 600 млн. лв. на пътните компании, съобщи през вчерашния ден министър-председателят Кирил Петков .

Решението обаче следва да получи глобата и на Народното събрание. Средствата ще бъдат платени под изискване, че другата половина от парите ще бъде разплатена след гаранции и цялостна инспекция, че са налице действително и изцяло осъществени действия.

"Предлагаме над 600 млн. лева, което е към 50 на 100 от парите, да се платят незабавно на пътностроителните компании след глоба на Народното събрание .

Останалите 50 на 100 да минават през парламентарни комисии, откакто има отчет на специалисти, че тези действия са действително осъществени. Последното нещо, което желаеме да създадем, е да платим пари за действия, които не са осъществени изцяло ", сподели Кирил Петков през вчерашния ден на среща с превозвачи.

На този стадий сме единствено на обещания, тези обещания ги слушаме към този момент прекомерно дълго ,

разяснява думите на премиера Чайков. Той обаче изрази вяра да се стигне до общо съдружно решение по предлагането. Тук сме единствено за напън, сподели Чайков.

Според него няма експертиза в която и да е парламентарна комисия да ревизира договорите на пътностроителните компаниите ,

в това число и в основаната междуведомствена комисията по инспекция на документите за изпълнени действия, където има един строителен инженер. Той означи, че това е и обидно към пътната администрация. Всеки документ за изпълнени действия, които в този момент се претендират за заплащания, вървят с подписа на седем души от пътната администрация, разяснява ръководителят на браншовата организация.

Въпреки тези опасения, управлението на камарата се надява да бъде спазен поетият ангажимент

междуведомствената комисия да завърши работа по документите до 7 май, а задължението по договорите с пътностроителните компании планува цялостното разплащане с тях да стане до 30 юни.

Средствата за разплащането на компаниите би трябвало да дойдат от бюджета на пътната организация за тази година .

Там обаче има пари по други пера, има 1,2 милиарда лв. за поддържане на пътищата, само че за нови възлагания, а не за старите, разяснява Чайков. Той добави, че евентуално сумата ще бъде обезщетена в бюджета на Агенция "Пътна инфраструктура " за 2022 година през актуализацията на бюджета на страната това лято.

Чайков подсети, че в проекторешението на Народното събрание заплащането към компаниите е единствено една от точките .

Другите точки са за опцията на пътната организация да разпорежда действия по настоящ ремонт на пътната инфраструктура.

Председателят на браншовата организация не изключи и на следващия ден да има митинг пред Народното събрание ,

когато се чака да има изясненост по проекторешението. Днес протестиращите се чака да изразят недоволството си и пред Министерството на финансите и Министерския съвет.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР