"Пътна полиция" отчита ръст по празниците на шофьорите, седнали зад

...
"Пътна полиция" отчита ръст по празниците на шофьорите, седнали зад
Коментари Харесай

Скок на пияните и дрогирани шофьори по празниците

"Пътна полиция " регистрира растеж по празниците на водачите, седнали зад кормилото след приложимост на алкохол и опиати. "Когато приказваме за празници, българинът обича да се почерпи. Наистина в празнични дни се открива, че повече хора си разрешават да седнат зад кормилото, когато са използвали алкохол ", изясни пред bTV контрольор Мария Ботева.

"За 2021 година по предварителни данни, повече от 4700 индивида са употребявали моторно транспортно средство след приложимост на алкохол, а над 3400 след приложимост на наркотични субстанции. Това при всички случаи е закононарушение по смисъла на Наказателния кодекс ", означи още тя.

"Установени са повече от 1500 случая на леки и пътнотранспортни катастрофи, при които някои от участниците са използвали алкохол или опиати. Няколко пъти в годината се организират профилирани полицейски интервенции, които са ориентирани точно към този проблем ", съобщи контрольор Мария Ботева.

Част от водачите, които се оказват в тази обстановка - да бъдат хванати зад кормилото след приложимост на алкохол, разчитат на това, че след две или три чашки няма да имат 0,5 промила - позволената норма, с цел да се кара.

"Строго самостоятелно е. Зависи от пола, от възрастта. Жените по-лесно ги хваща алкохол, по-бързо ги хваща. От килограмите зависи. От това дали сме яли. Ако сме яли мазна храна преди този момент по-трудно ни хваща алкохолът. Умората и недоспиването също въздействат. Може да има позитивен резултат и от една чаша бира и да е над 0,5 ", счита Владимир Тодоров от Българската асоциация на потърпевшите при произшествия.

Твърдият алкохол се усвоява от организма доста по-бавно и концентрацията му се повишава час след потреблението.

"При алкохола имаме долна граница, имаме 0,5. При опиатите обаче нямаме долна граница. Или си използвал или не си използвал. Може да си изпушил една цигара преди два дни и след два дни ти си безусловно съответен, само че мил чековете ще те засекат. И тогава към този момент става неприятно ", прибавя Владимир Тодоров. "Наказанията за приложимост на алкохол от 0,5 до 1,2 са административни. Срокът е една година без брошура и 2000 лв. санкция ", прецизира той.

Шофиране с алкохол над 1,2 промила е закононарушение и към този момент не са изключение водачите, които отиват в пандиза. Алкохолът е измежду най-честите аргументи за произшествия както в България, по този начин и в Европа.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР