Пътища, магистрали, регионално развитие – все важни неща, които всички

...
Пътища, магистрали, регионално развитие – все важни неща, които всички
Коментари Харесай

Гроздан Караджов: Имаме 4-годишна програма за основно обновяване на Републиканската пътна мрежа

Пътища, автомагистрали, районно развиване – все значими неща, които всички ни касаят. И по тази причина в студиото на „ Денят стартира “ ще приказваме в идващите минути с Гроздан Караджов – вицепремиер и министър по районното развиване и благоустройството.

- Няма да ви изненада, господин Караджов, в случай че ви кажа, че в действителност доста зрителски въпроси с съответни данни идват при нас, на вашия екип също ще ги предоставим, с цел да може отвън ефира, в случай че може да отговорите на тях. Започваме с значимата тематика за автомагистрала „ Хемус “ ви предлагам, тъй като около тази автомагистрала и то не от през вчерашния ден, някак си стана нарицателно нещо неприятно, нелегално, отвън рамките на естественото строителство. Защо по този начин се случи?

Това е наследството. Т.е. аз нямам визия претекстовете, заради които е изработен по този метод контракта за Автомагистрала „ Хемус “, само че най-просто обяснено е, че Агенцията за пътна инфраструктура е предоставена строителство на автомагистрали на личното сдружение на Министерство на регионалното развитие, което се споделя „ Автомагистрали “ ЕАД да направи автомагистрала на 10 прави, като самото пък сдружение „ Автомагистрали “ ЕАД е упълномощило на 9 подизпълнителя за 9 от тези прави да достави материали, да наеме техника, в това число и да се достави растителност, трева и така нататък Т.е. поръчана е автомагистрала, някъде се е скъсала веригата и сме осъмнали, т.е. аз намирам на бюрото си един проблем, който даже служебното държавно управление не е съумяло да реши, въпреки да се е опитвало, в който на финала сме си поръчали материали, трошляк, баластра, асфалт, битум, каквото там се сетите по номенклатурата, в това число шубраци, дървета и треви, само че автомагистрала не е поръчвана.

- Всичко досега, което се строи, ли е нелегално? Цялото ли трасе, за което говорите, ли е нелегално?

Не. По част от трасето в никакъв случай не е започвала работа. Единствено в сектори 4 и 5 има в действителност осъществени строително-монтажни работи, а там даже няма план, т.е. планът стана преди 2 дни за тези два сектора. Очевидно е, че каквото й да е направено, е направено без позволение за градеж.

- И тогава?

И това е на практика нелегално, само че със силата си на министър въздържам контролния орган да отиде и да го откри това нещо, тъй като ще затворя вратите на Министерството, т.е. това е народен обект, аз не мога да работя бързо и безконтролно, постанова се да съм доста деликатен.

- Т.е. ще се узакони нещо нелегално.

В случая, в случай че желаеме да разплетем целия този проблем до дъно, т.е. 9-те прави да се създадат без нормативно решение на Народното събрание или закон, както споделих пред комисията, няма да се оправим. Няма по какъв начин да накараме работещите в „ Автомагистрали “ ЕАД, т.е. Управителния съвет, нито мен като министър, нито АПИ като виновна организация, да продължи да подписва документи, които меко казано са по магичен метод доставките на материали – трошляк, баластра и така нататък, и наемът на строителна техника се трансформира и се прераждат в осъществени сектори от автомагистралата. Това не е по закон, не е легално и би трябвало да бъде по някакъв метод изговорено ясно и тъкмо да бъде поднесено на Народното събрание /НС/ и то със силата, която му е дадена от суверена, от българския народ, да отсъди и да реши. Защото, в случай че желаеме в границите на тези съществуващи връзки и контракти да продължи построяването на Автомагистрала „ Хемус “, то Народно събрание ще би трябвало да се произнесе и да окаже метода, по който да продължим, да ги създадем контракти за същински СМР-та, това е задачата.

- Узаконяването на нещо нелегално е едната страна на нещата. Но тук се заприказва и за ин хаус процедурите, още веднъж посочени като нещо неприятно. И това значи, че оттук насетне такава процедура няма да има, по този начин ли?

Това е един от целите, по който разгласих през вчерашния ден пред вас и вашата камера беше там с вашия сътрудник. Закон за обществените поръчки ще се съблюдава прецизно. И финансова дисциплинираност ще има такава, каквато е трябвало да има постоянно. Това изключва, като споделям Закон за обществените поръчки, ин хаус процедурите са отвън приложното поле на Закон за обществените поръчки, няма да се практикуват тези форми на договаряне. Те нямат място в пътищата.

- Но до момента те са съществували.

Цялата права Ботевград-Видин като се изключи един негов бранш и цялата 240-км права на „ Хемус “, която е договорирана без една единствена права, са договорирани по ин хаус. И да ви кажа кои не вървят и къде не върви работата – там, където е ин хаус. Където са правите по Закон за обществените поръчки изпълнени, имаме краен период, той ще бъде изпълнен, дори мисля, че на 10 сектор на „ Хемус “ и по-рано ще бъде подготвена.

- Но ощетен ли е държавният интерес, при дадените предплатени заплащания, има ли някаква гаранция, че в този момент тези контракти ще бъдат изпълнени или в случай че не бъдат изпълнени, парите ще бъдат върнати?

Не, няма гаранции и това е казусът. Ако имаше…

- Няма застраховки?

Има застраховки, които са част от сумите или са за една година, разнородни са случаите, има дори и контракти без застраховки, т.е. има контракти с изтичащи гаранции, т.е. нямаме гаранции на всички места, тук-там са дадени застраховки като това са или за една десета от сумата, или с изтичащ период. Никак не е предпазен държавният интерес.

- Имате ли терзания, че в действителност няма да се изпълнят поетите задължения?

Аз мисля, че от 8 месеца цялата страна има терзания, аз откогато съм седнал на този стол, безусловно всеки ден по няколко часа работя върху разплитането на този проблем. И той е в действителност свиреп сложен за разплитане. 8 месеца служебното държавно управление не е съумяло да го разплете нито на йота.

- Още повече, че по време на служебното държавно управление се появиха едни митинги на строителни компании, в това число и тези, които работят по автомагистралата? Има ли още отговорности?

Разбирам ги. Вероятно служащите имат учредения към работодателите си, само че от страна на министерството по тази права, която се строи на тези 9 сектора от Автомагистрала „ Хемус “ са преведени 1,3 милиарда лв. в задатък, като ще напомня, че претекстът за това превеждане е да се купят материалите на по-ниски цени, с цел да не ги вдигне пазарът. А към този момент започваме да получаваме писма от получилите тези пари в АПИ ми оповестиха, не знам какъв брой са тези писма, че те няма да могат да продължат да работят на тези цени по-нататък. Т.е. ще желаят индексация.

- Доста необичайно звучи в действителност.

И на мен ми е не просто необичайно, дори считам, че е малко отвън нормите на положителния звук.

- Само, с цел да почистим този въпрос, има ли сега страната някакви отговорности към строителни компании?

Не, доколкото знам нямаме отговорности, в смисъл имаме настоящи отговорности по примерно актувани обекти, там където имаме документ е получен документ, че работата е свършена, имаме да заплащаме. Но там има период 30-60 дни, в който би трябвало да се изплатят. Няма просрочие. Ако имате поради по този начин наречените контракти за настоящ ремонт, поддръжка, там срокът е продължен до 30 юни, има сериозна сума пари, която се претендира от компаниите, които и сега поддържат пътищата на България и аз съм доста удовлетворен от поддръжката. Искам да кажа, че и сега виждате и падналите снегове, въпреки да не бяха доста тежки, нека да е все по този начин, зимата продължава, ще забележим, т.е. досега откогато аз съм на тази позиция, нямам забележки по метода, по който поддържат, нямам съществени забележки, да кажа.

- Магистрала „ Хемус “ е тематика, по която няма да можем да изчерпим единствено в този ефир явно.

Не, аз мисля че занапред тя ще бъде гледана съществено в Народно събрание. Нямаме различен излаз с изключение на да влезем в Народно събрание и всички дружно да се опитаме да оправим този капан, в който е вкарана страната.

-За да минем и към другите значими тематики, няма по какъв начин да не ви попитам и за другата автомагистрала, която също беше във фокуса на внимание, изключително откакто стана тежката злополука с рейс на автомагистрала „ Струма “. Там също се направи един незабавен ремонт, против който ремонт също има доста рецензии за краткотрайната маркировка, за поставените знаци и мантинела, всичко наред ли е там, съгласно вас?

Сега към този момент е наред. Смятам, че когато на 13-ти, в действителност това е проблем, който заварих да се вихри още от първия ден, когато застъпих и доста бързо видях рационалното в рецензиите на сътрудниците от самостоятелния Европейски център по пътна сигурност и разпоредих АПИ в незабавен порядък да оправи. И АПИ го оправи. В момента оборудването, което е сложено там е положително оборудване, без значение, че отново може да има рецензии. Аз съм се срещнал с неговата спецификация, то в действителност е съвременен буфер, който може да издържи цялостен камион с товар, 38 т. Това си е положително оборудване. Да, лепенките по него, на какъв брой метра са знаците, това не беше доста добре направено от страна на АПИ, това също беше поправено и в този момент правата е безвредна в този сектор, само че не е довършена, тъй като с цел да не стопираме придвижването по празниците от другата страна мантинелата също е развалена, т.е. ще затворим за няколко дни платното в другата посока и ще оправим мантинелата и в него.

- Магистралите са доста значима тематика, само че хората повече дори и в този момент поглеждам към нашата „ Facebook “ страница, виждам че се вълнуват за пътищата от второкласната, третокласната пътна мрежа. Те също са в недобро положение за жалост. Сега незабавно към един сигнал – Шумен-Ловеч „ нощ е просто призрачен сън, не виждаме нито маркировка, нито знаци, нито мантинела, просто в един миг имах възприятието, че съм изгубена “. Маркировка и поддръжка на тези пътища.

Абсолютно. Това даже да кажете, че не е от Шумен, в случай че кажете, че е от Добрич, същото ще бъде. Ако кажете, че е тук край София, отново е по този начин. Ако влезете от Сърбия в България, влизате от една автомагистрала, която свети, знаците се виждат, огромни са, светлоотразителни са, маркировката те води безусловно, не е нужно да се напрягаш, знаеш къде се намираш и влизаш в България, прощавайте – като „ тъмна Индия “, нито има път, нито има платно, нито има даже указателни табели, които да те насочат като хората. Аз споделих, няма да се върша тук на екшън воин, да върша изненадващи инспекции, само че първия вероятен ден, в който мога да отида, ще създадем с управлението на АПИ една цялостна инспекция на правата към Калотина, тъй че обходните пътища, знаците и изобщо цялата обходна инфраструктура, до момента в който се приключи този сектор, да бъде задоволително безвредна, с цел да не губим животи от това, че някой не си е приключил работата.

- Министър Караджов, тя тематиката е доста по-голяма. Маркировка няма.

Тя е по-голяма и ще ми позволите едно изречение в тази връзка. Вчера аз разгласих четиригодишна стратегия за главно възобновяване, т.е. за повсеместен главен ремонт на главния гръбнак на републиканската пътна мрежа. Това включва класове от 1 до 3 на пътищата, като започваме с най-разрушените. Имаме и за тези 15-20 дни, в които съм министър, разпоредих и тя беше подготвена, през вчерашния ден я демонстрирах, имаме четиригодишна стратегия, структурирана в четири обособени папки. Първата, за която има както планова, по този начин и организационна опция да се стартира незабавно е с към 2900 км за главен ремонт и за по този начин нареченият предпазен ремонт, не на всички места се постанова част от основите да се харчат пари, само че пътищата би трябвало да замязят на това, за което преди малко и вашата зрителка е написала, пътища с положително качество на самата пътна настилка, с доста положително сцепление, за което, в случай че би трябвало ще се поръчат нови лаборатории, мобилни, които да могат да го управляват и единствено след тяхното узаконяване да се приема съответния сектор, да се разплаща на съответния реализатор. Оттам маркировка хоризонтална, която се вижда, която е ясна и даже в мъгла може да те води несъмнено да се прибереш жив и здрав. Вертикална маркировка, т.е. знаци и други инженерни уреди, мантинелите главно, пазят човешкия живот, да бъдат в изрядно положение, по този начин както, хайде, да не се оприличаваме на Западна Европа, Белгия, Холандия и така нататък, само че най-малко като в Централна Европа.

- Но до момента АПИ постоянно споделяше нямаме бюджет за това нещо, няма задоволително средства, приоритизираме кое е по-важно.

Сега имаме бюджет. Искам да видя от една страна АПИ със своята организационна мощност какво ще направи и тук моята ръка ще бъде доста корава.

- По-спокоен ли сте в този момент с новото ръководство на АПИ, с новия шеф, мислите ли че ще се оправи с всички тези задания?

То, в случай че единствено шефовете вършеха работата, да освободим останалите. Не, значим е екипът по какъв начин ще проработи в този момент. Аз имам информация, че вътре в АПИ има доста млади, доста кадърни хора. Другата седмица съм поръчал и ще има едно необятно заседание на АПИ с мен, т.е. в огромната зала ще се събере не просто управлението да си хортуваме какъв брой пари за публични поръчки ще похарчим и каква част къде ще отиде, а тъкмо, ясно по какъв стандарт ще бъдат изпълнени всички български пътища като главен ремонт.

- А бюджетите оттук насетне по какъв начин ще се вършат? Бюджетен напън, в това число министър Комитова беше споделила за това, че до момента практиката е била по средата на годината бюджетът да е привършен, да се заплаща след това предплатено и най-после на годината с министерски постановления да се получават парите.

Сега не е по този начин. Сега цялата сума ще се заложи, това става въпрос за този настоящ ремонт и поддържка на пътищата, за който приказваме, до момента постоянно при започване на годината са гласувани някакви 300 милиона, при изискване, че се знае, че са към 1,5 милиарда. И най-после на годината се изсипват, пишат се документи какво е изпълнено, какво не е изпълнено. Аз не желая да върша квалификации обаче, нито съм бил очевидец на тези времена, нито имам някакви доказателства. Но в този момент всичко това авансово ще бъде включено в бюджета.

- Колко ще бъде бюджетът на АПИ? И въобще на министерството? Какво ще желаете?

След към 2 седмици ще дойда да ви го кажа. Има строга бюджетна процедура, поели сме ангажимент да не беседваме с числа за бюджети, тъй като първо ще ги получим от финансите като тяхна разработка, след това ние ще работим дружно с финансите какви са нашите контра оферти. Да, ще има задоволително средства, с цел да изпълнят тази амбициозна стратегия. И в случай че българските пътни строители са в действителност корави и могат да я поемат, ще стане. Ако АПИ има организационната мощ и професионализъм да я извърши, ще стане. А парите ги има.

- Но когато приказваме за АПИ и за бюджета на АПИ доста се разпореждаше като очаквания и на ТОЛ системата. Оказа се, че едни, отново по статистика на служебното държавно управление, 70 милиона лв. са изгубени от необработени нарушавания в ТОЛ системата. Да не приказваме, че към момента хората нямат чувството, че колкото пътуват и разрушават, толкоз заплащат.

Точно по този начин е. Има два съществени казуса, и с двата съм се захванал да ги вземам решение. Единият, мисля че са станали към този момент 100 милиона лв. от нарушавания, упълномощил съм на АПИ в най-кратък вероятен период, тъй като там си има процедури по събирането на такива, те се споделят, претоварки. Т.е. камерите на АПИ могат доста тъкмо да дефинират с какъв брой тона е претрупан даден камион, има по този начин наречените контролни точки. И сме засекли доста такива нарушавания, изключително в интервала на лятото, когато зърното се движи към пристанищата.

-Какъв е казусът да не се обработени? Това са доста пари, които могат да влязат в бюджета. Има камери, няма задоволително екипи ли?

Тези няколко седмици не съм съумял да проучвам повода, а съм съумял само да основа организация да бъдат събрани, безусловно в най-кратък период идващия месец. Извън тях, втората неправда, е че всички ние си плащаме с винетките за това да употребяваме първокласни и второкласни автомагистрали, третокласни пътища, а товарните не заплащат за второкласна и третокласна пътна мрежа, т.е. огромна част от товарите, огромна част от тези претоварки унищожиха и не престават да унищожават второкласната и третокласната мрежа, това съм безусловно твърдо решил и ще бъде включена второкласната пътна мрежа към по този начин наречената обсег на ТОЛ. Оттам ще се вдигнат и приходите за тази година. Ако ме попитате от по кое време, сигурен съм, ще ви кажа, че желая първо да се срещна с браншовите организации, да го изговоря с тях ясно и тъкмо, да чуя те имат ли възражения, по този начин се прави, по този начин е цивилизовано да се прави. И, в случай че мисля че мога умерено да кажа, че от първия ден на второ тримесечие, този нов обсег, ще бъде включен.

- Защото хората са с усещане, самичък казахте, винетки всички си заплащат, ето поглеждам отново към нашата „ Facebook “ страница - „ по кое време ТОЛ системата ще стартира да събира средства от превозвачите “ са доста от въпросите?

Точно по този начин, това споделям и аз. Вероятно от 1 април, това не е първоаприлска неистина, просто желая малко време да поговоря с браншовите организации и това нещо да стане с мир, умерено и без митинги. В момента за хората, с цел да го схванат, от техните, от нашите винетки се събират два пъти повече пари в сравнение с от всички товарни транспорти, минаващи директни или наши лични тук в страната. Е, това не е обикновено. Износването от един автомобил е незначително, износването на пътищата от 20, 30, до 36-37 тонен товар е друго.

- Така е, от обстоятелството, който направихте сравнението сами можем да разберем, че е по този начин. Нещо доста друго значимо, министър Караджов. Вчера тук беше ръководителят на КЕВР Иван Иванов, който сподели, че ще напише писмо, с което да ви попита по какъв начин смятате и какво смятате да извършите, откакто КЕВР не съумя да гласоподава бизнес-плановете на ВиК сдруженията поради прелюдия мораториум от Народно събрание. Те освен, че не могат да изпълнят заложените си цели за увеличение на заплати и прочие, а даже и поради цената на тока не могат даже някъде да създадат и настоящи поправки и планови такива?

Абсолютно правилно е. Аз дори съм признателен на Иван Иванов, че той повдига тематиката, най-вероятно благодаря му за писмото, най-вероятно аз ще отида на крайници при него и ще си поговорим по този въпрос. Но дайте в този момент опция да кажа за 2021 година, тъй като този проблем с ВиК, той не касае единствено бъдещите им проекти. Т.е. те от юли месец предходната година до декември са плащали 3,4 до 5 пъти по-висока сметка за ток на месец. И са си ги плащали. Нито едно не е с пресечен електричество. Този проблем ще ги вкара, т.е., в случай че към днешна дата техните счетоводни салда не са подготвени, само че в случай че трябваше през днешния ден да са подписани, те ще са всеобщо на загуба. Три или четири сдружения от ВиК-та щяха да бъдат на плюс. Този въпрос беше един от въпросите, които трябваше да отвръщам като пожарна команда още с идването, тъй като имаше не повече от 10 дни. Благодаря на сътрудника Асен Василев, който откри време, седнахме, размислихме и намерихме решение на този въпрос. Дружествата от ВиК бранша ще получат отплата за тази разлика в цената, за която те нямат безусловно никаква виновност, и заради обстоятелството, че водата не е просто една стока и това не е просто един бизнес, това е човешко право, това е човешко богатство и ние не можем да не компенсираме на 100% този бизнес, това е питейната вода.

- Какво значи компенсиране на 100%, какви средства ще…?

Така както другият бизнес получава обезщетения за ток, по този начин ВиК сдруженията ще получат 100% отплата, парите са към 70 милиона на всички ВиК сдружения. Сумата не е огромна на фона на този дизафтър, който ни сполетя с тока. До края на м. януари ще бъде оправено това нещо.

- Но моратириумът е до края на март. Няма ли да се натрупат още такива?

Сега, това към този момент, дотук бяхме за 2021 година За 2022 година прав е Иван Иванов, че никакъв бизнес проект на никакви ВиК не може да се направи, тъй като те имат относително евтина цена на водата и тя е една константа. Токът тук някъде горе по тавана на вашето студио се движи – 4, 5, 6 пъти по-голям. Какъв бизнес проект да им създадем тези сдружения? На какъв брой да им конкретизирам тока, че не мога да се сетя? Т.е. задачата е последващият един месец и другата седмица ще има такава среща сред министъра на финансите, мен и министъра на енергетиката, на която ще поработим и политически, само че и експертно с наши специалисти ще бъдем за това по какъв начин и къде можем да сложим тези сдружения да работят на контролирани цени, т.е. те да пазарят от контролирания пазар. Защо? Защото става дума за човешко право, това е водата, това е питейната вода. Точка.

-Но оттук насетне или отново за някакъв интервал от време?

Оттук нататък ин форевър, както се споделя. Поне за идващите 5 година Защото бизнес проектите са за 5 година Иначе, в случай че могат вечно да си останат и Брюксел е окей с това решение, аз съм твърдо за.

- И идващия въпрос, обвързван с ремонтите. Немалко тук сме го коментирали, минава ВиК, разравя улицата, оправя нещата, по-късно както се споделя и потоп – кой по кое време ще оправи тротоарът или улицата, никой не знае.

Това е и моята констатация. И съм благополучен да разглася, че в общо единодушие с министъра на финансите стартираме нов Фонд за районно развиване, условно се споделя по този начин, може би наименованието не е толкоз значимо, с който Фонд за районно развиване ще могат общините да показват своите цялостни планове за такива поправки и за благоустройство, в края на краищата, нали това Министерство е на районното развиване и за благоустройството. Кандидатствайки с тези свои планове, ще можем да координираме финансиранията, тъй че и ВиК, и пътна настилка, и тротоари, и парапети на мостове, и каквото се сетите там, и други парадокси. Има абсурд, където мисля че Кричим беше републиканският път стига до табелката на града и оттова 2-3 км е разкопки, след това към този момент вътре в града кметът си го е оправил. И тези 3 км увиснали в средата на нищото, все едно няма страна. Ето ви инструментът – 1 милиард лв. за такива планове, с цел да могат на районен принцип, само че действително за общините да си вземат решение изцяло проблемите, а не на парче и за закърпване.

- От Държавния бюджет или очаквате някакви средства и от Плана…

Не. От Държавния бюджет. Това са налозите на хората, се връщат назад към хората, подадени от техните кметове.

- А от Плана очаквате ли някакви средства? Има ли там заложени, забравихме малко да приказваме за този План за резистентност и развиване, за европейските средства?

Планът за възобновяване и развиване, ние имаме планове, които са подадени там и всички те са утвърдени. Там също има някакви пари за това нещо. Но там не можете по този начин свободно да кандидатствате и на конкурентен принцип да получавате. Като споделям на конкурентен принцип, още един приоритет. Първо, ще се преглеждат и предпочитано ще се финансират плановете на общините, които са с по-забавено развиване. Вие знаете, тези три района – Родопите, Странджа-Сакар и Северозападна България. Няма да се гледат първо Варна, Пловдив. Ще гледаме първо дребните планове, т.е. на тези ощетени райони, с цел да пуснем малко, с цел да повдигнем малко тяхното развиване, а чак тогова, парите са задоволително, аз считам че…

- Един министър да каже, че парите са задоволително. Никога не са задоволително, само че добре звучи.

Нека да забележим какво ще кажат кметовете. Аз мисля, че сега доста кметове в България слушат доста деликатно и към този момент вадят плановете от чантите си и се готвят да ги подават. Ние другата седмица ще излъчим взаимно писмо – финансите и районното развиване, аз и министър Василев, с цел да желаяме от тях техните оферти. После ще дадем критерии, ръководещ орган и така нататък Т.е. научавате всичко, до момента в който се случва, по този начин да се каже.

- Това е доста добре. Завършваме, министър Караджов, приключваме този диалог, само че не и с всички тематики, обещахте ни още веднъж, че ще дойдете.

Казахте, че ще ме питате за Шипка и аз ще си го задам самичък въпроса. Вчера имах един подобен малко миг, който ме смути, когато споделих аз желая да разглася пред вас публицистите, че за мой огромен сърпрайз Шипка е единствено с по едно платно в посока. Т.е. тунелът ще бъде един елементарен път, където в случай че закъса една кола или един ТИР, ще би трябвало да го затваряме, да вършим тапи. Попитаха ме вашите сътрудници, аз се смутих и не можах да отговоря, може би още не съм привикнал с новата си позиция, само че както се споделя като преспах и се събрах тази заран, считам да анулирам този план и да възложа ново планиране с двулентов път, по този начин както е целият път от Русе до Търново, със същия габарит да мине през планината и със същия габарит да мине на юг. Така че това е решението ми и през днешния ден ще стартира процедурата за канселиране на този план и ще възложа ново планиране. Започва от начало, уви няма нито един национално значим план, който да е на равнище план. Нищо не може да стартира да бъде строено от на следващия ден.

- Моля ви с едно изречение, тук фен ни напомня пък нещо, което сподели вашият сътрудник Борислав Сандов, имало позитивен Оценка на въздействието върху околната среда за изкарване на Автомагистрала „ Струма “ от Кресненското дефиле. И планът ще бъде блокиран, в случай че не бъде изкаран, през вчерашния ден го е споделил това.

Видях, доста мои сътрудници се изричат за тунели и мостове. И бих ги помолил, в случай че може да не го вършат, тъй като не е по този начин, както го е споделил сътрудника ми Сандов. Ще има промени и там, само че е по-дълго за описване, а виждам, че нямаме време.

- Не сте го коментирали с него този въпрос.

Очевидно не съм, щом ви споделям, че не е по този начин, както споделя.

- Не е по този начин, само че по какъв начин е тогава, на малко можете ли да ни кажете? Няма да бъде изкаран планът от Кресненското дефиле?

Накратко моето мнение, което би трябвало да обсъдя с специалистите е, че би трябвало да си бъде изкарано, че няма да мине по това трасе, за което той приказва. Също по този начин имаме и други проблеми, свързани с Министерство на околната среда и водите, да – ние желаеме да се съобразим с всичко, което те оферират, само че също по този начин би трябвало да е ясно, че в случай че се съобразим с всичко това, което те оферират, ще би трябвало към 2-3 години да строим уреди към съществуващия път сега, с цел да осигурим прекосяването на разнообразни животни под пътя и с цел да не им нарушим обитанието. Защото до момента в който строим трасето някъде, къде ще минава този трафик? Пак ще си върви през дефилето, това са няколко години. Един тип аз би трябвало 2 или 3 година да строя единствено помощни тунелчета, с цел да минават. Нямам нищо срещу, аз обичам природата и животните, само че смокове, катерички, костенурки, такива неща 2 година би трябвало да им строя проходи. Разберете ме и мен. Вие желаете да има път, а аз би трябвало да строя тунелчета.

- Очевидно, че и вие би трябвало да си говорите с министър Сандов, тъй че.

Естествено. Аз предлагам да не ги описваме първо през медиите тези неща.

- Той го е споделил през вчерашния ден през медиите.

Е, употребявам и аз опцията през медиите да му кажа, в случай че може за мостове, тунели, пътища и това да остави тази чест на мен аз да давам отговор по тези въпроси.

- Кога ще имате приемна за фенове, тъй като доста въпроси останаха неизяснени?

Тази събота имам 6 часа приемна. Всяка събота имам 6 часа приемна. Всяка събота, единствено предходната нямаше, тъй като съответства с празника.

- Благодаря ви още един път за този диалог. Ще се веселя още веднъж да се виждаме тук, с цел да изясняваме нещата.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР