Пъстрата пролетна изложба Цветове“ на Дружество на пловдивските художници бе

...
Пъстрата пролетна изложба Цветове“ на Дружество на пловдивските художници бе
Коментари Харесай

Откриха пъстрата пролетна изложба „Цветове“ на ДПХ в зала „2019“

Пъстрата пролетна галерия „ Цветове “ на Дружество на пловдивските художници бе открита публично през вчерашния ден в Зала „ 2019 “ на ул. „ Гладстон “ №32.

По традиция при започване на пролетта и навечерието на огромните християнски празници Цветница и Великден, Дружеството провежда обща галерия с присъединяване на одобрени имена и млади създатели, които демонстрират свои произведения – живопис, статуя, N форми и графика.

Тази година в пространствата на двата етажа на залата са експонирани 123 произведения на 84 създатели.

Изложбата откриха Снежана Фурнаджиева – ръководител на Дружеството и Пламен Панов – заместник-кмет по просвета, археология и туризъм на община Пловдив. За положителното въодушевление и музикалния декор на откриването се погрижи пианистът Митко Маджаров, който извърши на роял своя авторска музика.

„ Откриваме една от най-желаните изложения – пролетната! След дългата зима и ужаса, който преживяхме от продължителната пандемия, душите ни са зажаднели за мир, успокоение и наслада! Художникът търси метод да запази душата си, а цветовете и хубостта са неговото оръжие. Виждате през днешния ден една извънредно цветна зала. Изложбата е празник за Пловдив! Ще откриете посланията за религия, вяра и обич! Това е една молитва за Възкресението, която носи успокоението на Божията обич. Благодаря на всички художници, които се включиха и поисквам на всички здраве и креативно ентусиазъм! “, сподели Снежана Фурнаджиева, която благодари особено на община Пловдив за поддръжката. Изложба „ Цветове “ се финансира от община Пловдив като част от Културния календар на града, каквато е традицията от години.

„ Открихме няколко прелестни изложения през миналите месеци, в изискванията на пандемия и ограничавания, и това е първата галерия без маски. Усещането за цвят в тази зала е възхитително. И в случай че посланието тогава беше „ И след пандемията всичко ще бъде наред! “, през днешния ден залата и лицата на хората същински греят. И, да, сигурно ще лекуваме душите си с изкуство след пандемията. Творбите показани довечера са повече от впечатляващи. Благодаря ви за това, което вършиме, а ние, отдел „ Култура “ и община Пловдив ще продължаваме да ви поддържаме “, сподели на откриването Пламен Панов.

Изложбата „ Цветове “ на Дружество на пловдивските художници в Зала „ 2019 “ е с вход свободен и може да бъде прегледана до 8 май.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР