Паша Христова е „българската роза” на родната музика, отишла си

...
Паша Христова е „българската роза” на родната музика, отишла си
Коментари Харесай

Любовни хроники: Паша Христова и Николай Арабаджиев - Фучо

Паша Христова е „ българската роза” на родната музика, отишла си прекомерно млада. Много евентуално е да не знаете житейската история на Паша, само че сигурно сте слушали в унес „ Една българска роза” и „ Повей, ветре”.

Паша Христова е родена през 1946 година и умира трагично на 21 декември 1971 година, хванала за ръка любовта на живота си - Николай Арабаджиев-Фучо, началник на оркестър „ София “. За шестте си години като професионална певица момичето от Княжево съумява да завоюва „ Златният Орфей “, да запише над 40 песни за националното радио и за плочи в „ Балкантон “ и да остави своя отпечатък в сърцата на милиони българи.

Между Парашкева, както е рожденото име на гласовитата хубавица, и известния композитор, пианист и диригент Николай Арабаджиев пламва толкоз мощна искра, че и двамата са безпомощни пред този вихър от обич. Уви, те не могат да се отдадат на възприятията си, тъй като и двамата имат фамилии. Бракът на Паша с Васил не вървял добре, а нещата дефинитивно завършват откакто бурният ѝ романс с Фучо стартира. Дори 2-годишният ѝ наследник Милен не може да я задържи и тя се изнася на квартира. Според разнообразни източници Паша е имала висок морал и дълго се разкъсвала освен от скрупули за зарязаната си половинка, ами и от съвестта, че скапва още едно семейство - това на Фучо.



Във съдбовната нощ самолетът, в който са Паша, Николай и цялата българска културна делегация на път за Алжир, не съумява да се издигне, лявото му крило заорава, машината излиза от пистата и избухва в пламъци. От общо 73-ма души на борда умират 30, в това число и шестчленният екипаж с пълководец Борис Луканов.

Паша Христова като че ли предчувства и преди пътуването споделя, че не ѝ се потегля в навечерието на Коледа. Предпочитала да бъде с двегодишния си наследник край елхата. Оцелялата танцьорка от фолклорния състав на читалище „ Аура “ Елена Донкова споделя, че Паша, като че ли предчувствайки нещастието, пристигнала на летището в черно манто и черна рокля. Други клюки, които циркулират десетилетия наред, са, че Паша и Фучо са очаквали първото си общо дете.
Източник: iwoman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР