Първото знаково посещение на тогавашната шефка на антикорупционната дирекция на

...
Първото знаково посещение на тогавашната шефка на антикорупционната дирекция на
Коментари Харесай

17 март 2017 г.: Кьовеши е у нас за сефте, Радев я прие, Борисов - не

Първото знаково посещаване на тогавашната шефка на антикорупционната дирекция на Румъния Лаура Кьовеши у нас бе навръх 17 март преди 5 години. Днес, на същата дата, само че през 2022 година, към този момент европейската обвинителка още веднъж, въпреки и мълчешком, провокира трус в политическата система и единствено няколко часа след държавните й срещи стана ясно, че самият водач на ГЕРБ и експремиер Бойко Борисов е с белезници на китките.

Какво се случи през 2017 година?

Кьовеши бе на аудиенция в България по покана на някогашния началник на Върховен касационен съд и неуспешен след това претендент за президент Лозан Панов на конференция в опит България да почерпи опит от румънското правосъдие. Именно промяната в северната ни съседка издигна Кьовеши до претендент за европейски основен прокурор и тя завоюва борбата за поста.

У нас обаче 48-годишната магистратка по никакъв начин не бе посрещната задушевно - на проведената от Панов среща с магистрати не се появи нито един представител на прокуратурата. Не се появиха и множеството членове на Висшия правосъден съвет, като се изключи към този момент надигналите тоги за смяна в системата - единици. Самият Висш съдебен съвет пък отхвърли въобще предлагането шефката на антикорупционната агненция по това време Кьовеши да бъде изслушана на негово съвещание. Автор на концепцията бе арбитър Калин Калпакчиев, само че пленумът не я одобри с гласовете на 13 магистрати и едвам осмина " за ".

Мнозинството тогава се аргументира, че румънският модел е подложен на критика като „ лов на вещици “ и политическа разпра, а и също така българските магистрати не можели да разрешат някой да се изживява като техен наставник, освен това от чужбина.

За разлика от през днешния ден и в сряда, когато Кьовеши се срещна с огромна част от изпълнителната власт, преди 5 години тя бе благороден посетител на първо място на преди малко встъпилия в първия си мандат президент Румен Радев.

Тогава тя обмени реплики и с ексглавния обвинител Сотир Цацаров, както и с шефовете на спецсъдилищата и прокуратури, през днешния ден пред закриване, само че не и с представителите на кабинета на Бойко Борисов.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР