Първото плащане за България по Плана за възстановяване и устойчивост

...
Първото плащане за България по Плана за възстановяване и устойчивост
Коментари Харесай

ЕК одобри първото плащане от 1,37 млрд. евро за България по Плана за възстановяне

Първото заплащане за България по Плана за възобновяване и резистентност е утвърдено и е на стойност от 1,37 милиарда евро. Това оповестиха както от Европейската комисия, по този начин и вицепремиерът по европейските средства Атанас Пеканов.

Според Пеканов Комисията е предвижила оценката за утвърждение на страната извънредно бързо за разлика от някои страни, на които е лишило повече време да получат нужното утвърждение.

След решението на Европейска комисия в този момент се чака и оценката на Икономическия и финансов комитет, който би трябвало да удостовери дефинитивно заплащането в границите на месец. След получена положителна оценка от страна на комитета България ще може да получи средствата по Плана.

Вицепремиерът по европейските средства дефинира утвърждението като " основно ", само че уточни, че идващото заплащане ще бъде най-трудното за осъществяване, защото то изисква голям брой законодателни промени. Пеканов сподели, че всички заложени закони с изключение на един към този момент са входирани в Народното събрание и в този момент отговорността е върху депутатите да ги обсъдят и одобряват.

В края на август страната показа пред изпълнителния орган на Европейски Съюз настояването си за заплащане въз основа на 22 стадия и цели. Те обгръщат редица промени в региона на образованието, околната среда, превоза, правораздаването, опазването на здравето и голям брой други браншове. Следващите претенции за заплащания от България ще бъдат оценени от Комисията въз основа на това по какъв начин страна извършва заложените от нея стадии и цели.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР