Първото издание на Etape Bulgaria by Tour de France ще

...
Първото издание на Etape Bulgaria by Tour de France ще
Коментари Харесай

България е домакин на етап от легендарното велосъстезание Tour de France

Първото издание на Etape Bulgaria by Tour de France ще се организира на 30 юли 2023г. Страната ни ще бъде хазаин на стадий от именитото колоездачно съревнование, като част от международната верига, която се организира под егидата на Обиколката на Франция. Организатор от българска страна е Спортен клуб „ Спорт за всички- София “. Очаква се в него да се включат участници от 17 страни.

Етапът в България ще се състои по особено определено от уредника трасе край Велинград и ще включва два маршрута – дълъг (102 км) и пай (57 км), при оптималната денивелация от 1700 метра. В надпреварата могат да вземат участие всички искащи – както дилетанти, по този начин и експерти. Очакват се и доста задгранични колоездачи. За присъединяване в надпреварата на късата отдалеченост от 57 километра ще бъдат допускани всевъзможни колела, до момента в който на 102-километровата отдалеченост ще се кара единствено с шосейни колела.

Маршрутът потегля от центъра на Велинград и минава през редица живописни родопски села, измежду които Абланица, Цветино, Горна Дъбева, Враненци, продължава към основния път, приближаващ от Сърница, и финишира още веднъж в центъра на Велинград.

Дългият уикенд, отдаден на спортното събитие на годината, стартира на през днешния ден с откриването на музея на Tour de France и регистрацията на състезателите. В него посетителите ще могат да се допрян от близко до експонати и любопитни продукти, съхранили духа на Tour de France във времето. Сред тях ще бъдат именитите джърсита на Кристофър Фрум, спечелил жълтата фланелка през 2013 година, бялата фланелка от 2006 година на Дамиано Кунего, алената фланелка на точки от 2001 година, извоювана от Лоран Жалабер, зелената фланелка, носена от Андре Даригад през 1959 година Жълтата фланелка от 1970 година която завоюва Еди Меркс също ще бъде в музея. Ще бъде и една емблематични жълта фланелка, отдадена на 100-годишнината на Tour de France. Съботата (29 юли) е планувана за занимания и подготовка, фамилно каране и детска конкуренция, Дългоочакваният старт на надпреварата ще се състои на 30 юли (неделя) сутринта – денят, в който ще се разбере и кой ще облече митичната жълтата фланелка на Tour de France за първи път в България.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР