Първото и най-важно условие за преговори за прекратяване войната в

...
Първото и най-важно условие за преговори за прекратяване войната в
Коментари Харесай

Ватиканът: Руската агресия трябва да бъде прекратена, за да може да има мир в Украйна

Първото и най-важно изискване за договаряния за преустановяване войната в Украйна е Русия да прекрати експанзията си, съобщи в изявление за италиански вестник човек номер две в йерархията на Ватикана след папа Франциск, представен от Ройтерс.

Кардинал Пиетро Паролин, държавният секретар (външният министър - бел. ред.) на Ватикана, сподели пред ежедневника " Кориере каузи сера ", че Светият трон упорства за прекъсване на огъня, " като на първо място, тези, които би трябвало да спрат да стрелят, са агресорите ".

Вчера украинското Външно министерство извика папския нунций (посланика на Ватикана в Киев - бел. ред.), за да изрази " разочарованието си " от изявлението на папа Франциск, че Украйна би трябвало " да покаже куража да развее бялото знаме " и да стартира договаряния с Русия за завършек на продължаващата към този момент две години война.

Изказването на главата на Римокатолическата черква , което беше част от изявление, взето предишния месец, само че излъчено едвам в събота, предизвика разнопосочни реакции от страна на НАТО и Москва.

Кремъл съобщи, че папският апел за преустановяване на войната е " изцяло понятен ", а ръководителят на Алианса сподели, че в този момент не е времето да се приказва за капитулация.
В опит да успокои ситуацията и да обясни думите на Франциск Паролин уточни, че папата е желал " да сътвори условия за дипломатическо решение, което да разреши да бъде реализиран обективен и дълготраен мир ".

По думите на кардинала е " явно ", че за тази цел двете страни би трябвало да седнат на масата на договарянията, а първото и най-важно събитие, с цел да се случи това, е " да бъде комплициран завършек на експанзията ".

След това давайки ясно да се разбере, че под агресор има поради Русия, Паролин съобщи, че " отприщената против Украйна война не е резултат от някакво естествено злополучие ", а от съответни човешки решения.

" Същата човешка воля, която провокира тази покруса, има опция, само че и отговорност да направи стъпки за прекратяването ѝ и да разчисти пътя за намиране на дипломатическо решение ", сподели той, представен от вестника.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР