Първото гостуване на легендарният Виенски симфоничен оркестър Wiener Symphoniker в

...
Първото гостуване на легендарният Виенски симфоничен оркестър Wiener Symphoniker в
Коментари Харесай

15 минутни аплаузи за Марио Хосен и Виенския симфоничен оркестър на Античния

Първото посещение на именитият Виенски симфоничен оркестър Wiener Symphoniker в Пловдив е едно от запаметяващите се събития в изключителната музикална стратегия на града това лято. Стотици пловдивчани и посетители на града в продължение на часове слушаха със спотаен дъх завладяващото осъществяване на Марио Хосен и Виенският симфоничен оркестър, ръководени под палката на Найден Тодоров. Магнетична вечер  под голямата луна на Античния спектакъл е прекарване, което мъчно се не помни. А аплодисментите, които върнаха няколко пъти на сцената Марио Хосен и виенчани,могат да съперничат на аплаузите и страстите, непокътнати за огромните рок звезди. 
Прочетете още
Виенските симфоници показаха впечатляваща музикална стратегия, която включваше като поклон към българската аудитория произведение на Патриарха на българската класика Панчо Владигеров. В музикалниясет присъствахасъщо  Увертюрата „ Кориолан “ от Лудвиг ван Бетовен, виртуозния Първи концерт за цигулка на Николо Паганини и Симфония № 9 и „ Из новия свят “ от Антонин Дворжак.
В Пловдив Марио Хосен свири на цигулка “Гуаданини ” от 1749 година, която му е предоставена от Австрийската национална банка -  инструмент заслужен за невероятния му музикален гений. Световна класа сподели и другият пловдивчанин - диригентът Найден Тодоров, който водеше един от най- известните оркестри на света с необикновен обсег. Третият пловдивчанин в оркестъра бе Иво Йорданов, контрабас. Публиката, която съумя да види и слуша двата концерта, също бе на извънредно равнище като сподели, че познава добре определените творби.  Оркестърът написа музикалната си история от 1900 година със смели, авангардни стратегии, измежду които е именит " Watschenkonzert " от 31 март 1913 година, когато Арнолд Шьонберг дирижира свои лични творби и композиции на Цемлински, Веберн, Берг и Малер. На диригентския пулт на оркестъра са заставали и Густав Малер, Рихард Щраус и Антон декор Веберн. Сред солистите откриваме и имената на Клод Деюбси и Бела Барток, за които оркестърът е и вратата към международните подиуми. Сред солистите и диригентите на оркестъра е Херберт декор Караян, който през 1928 година извършва във Виена, като солист Третия концерт за пиано на Панчо Владигеров. Именно Херберт декор Караян – музикален шеф на оркестъра от 1948 до 1964 оформя недостижимия и до през днешния ден „ Виенски типичен тон “ на състава.  Гостуването на Виенския симфоничен оркестър е проведено от Сдружение „ Тракия “ и се реализира с финансовата поддръжка на община Пловдив като част от Културния календар на града за 2022 година. Партньор на събитието е Австрийското посолство. 
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР