Първостепенната задача на новия служебен здравен министър е да върне

...
Първостепенната задача на новия служебен здравен министър е да върне
Коментари Харесай

Д-р Семерджиев: Служебният министър да се пребори парите за здраве да са 5,6% от БВП

Първостепенната задача на новия длъжностен здравен министър е да върне парите за опазване на здравето на равнища от 5,6% от Брутният вътрешен продукт, такива каквито бяха през 2022 година

Спешно би трябвало да се одобри и здравна тактика с небосвод 2030 година, с цел да не загубим пари по Плана за възобновяване и резистентност (ПВУ). Ако подобен проект не бъде признат, няма да има втори транш и надлежно ще пострадат значими планове.

Трябва да се създадат всеобщи инспекции на хранилища и аптеки, с цел да се пресече противозаконният реекспорт на медикаменти. Липсата им е извънредно тежък проблем и оскърбление за българските жители, които са принудени да ги купуват в чужбина.

Това съобщи в изявление доктор Илко Семерджиев, длъжностен вицепремиер и здравен министър през 2017 година

Като първа задача той уточни възобновяване на парите за опазване на здравето. „ През 2022 година то консумираше 5,6% от Брутният вътрешен продукт. През 2023 година, когато застъпи кабинетът „ Денков “ с министър Христо Хинков, средствата понижиха до 4,8%. Спадът от 0,8% е огромен. Стеснената макрорамка е фискален риск за здравната система “, съобщи някогашният длъжностен здравен министър. Той напомни, че при 205 милиарда лева Брутният вътрешен продукт за тази година, имаме понижение от към 1,4 милиарда лева „ Това е извънредно огромна сума, която беше нужна на публичното опазване на здравето, с цел да може да се вдигне на крайници, тъй като от години е в долна мъртва точка “, акцентира доктор Семерджиев.

Той прикани новия длъжностен здравен министър още веднъж да придвижи тази макрорамка към 5,6% от Брутният вътрешен продукт, тъй като бюджетната процедура към този момент е почнала. „ Тя по принцип стартира през месец март на настоящата година и в случай че в този момент не се положат старания с новия финансов министър, ще имаме дефицити продължаващи освен тази година, само че и през идната и по-следващата “, предизвести доктор Семерджиев.

Ако знаем макрорамката на бюджета за опазване на здравето, тогава ще можем да планираме и какви политики да проведем. Д-р Семерджиев напомни крилатата поговорка, която гласи: „ Приоритети неподплатени с бюджети са просто фантазии или илюзии “. Той предложи да се сложи акцент върху публичното опазване на здравето в подтекста на това, което преживяхме с пандемията от Ковид-19. „ България не си извади поуките от това. В момента имаме ремисия, което не значи, че през есента и зимата няма да има нов взрив. Това също не значи, че няма да се задействат други вируси. В рамките на публичното опазване на здравето противоепидемичните ограничения би трябвало да бъдат съсредоточени в профилирана институция. Някога имахме подобен фонд, който се занимаваше с противоепидемични ограничения, належащо е да се сътвори отново. Най-малкото би трябвало да сме готови за сходен вид биологични войни “, поучава специалистът.

Той означи със страдание, че не успяхме да разгадаем казуса с дефицита на медикаменти в аптечната мрежа. „ Виждаме, че месец след месец здравният министър издава забрани за реекспорт на инсулин, само че инсулинът го няма и по аптеките. Това значи, че той стои в складовете, само че той не седи там, с цел да му мине периода на валидност, а имаме престъпен реекспорт “, съобщи той и добави, че по този начин стои и ситуацията с над 400 медикаменти, които сега липсват на пазара. Проблемът е във формулата на СЕСПА, която споделя, че, в случай че има над 65% плътност, реекспортът е позволен. „ Министър Хинков вместо да промени формулата, за което беше сезиран и от ДАНС, трансферира топката на Народното събрание, като изиска да му трансформират закона. Де-факто законът отлежа за приемане в Народно събрание, а ограничения не се вземат “, съобщи доктор Семерджиев.

Той предложи следната мярка: всеобщи инспекции в складовете и аптеките. „ И то освен от Изпълнителната организация за медикаментите (ИАЛ), която, както знаем от години, не се оправя с тази задача. В моя минал мандат през 2017 година задействах НЗОК, ИАЛ, Национална агенция за приходите, Министерство на здравеопазването, в това число желаех помощ от Агенция „ Митници “. И тогава имаше дефицит на към 70 типа медикаменти и за един месец ги свалихме до под 20, което значи, че има оперативни ограничения, които не бяха приложени през тези 10 месеца “, уточни доктор Семерджиев.

Сериозен образец за неприятно ръководство и неуспех е загубата на Протонния център за лекуване на онкоболни, изключително на деца. „ България е международен рекордьор по онкозаболявания и да изпуснем Протонния център е безусловно закононарушение. Парите бяха обезпечени по ПВУ. Поради бавни дейности от страна на министъра, бяха отказани. Това се случи още през септември. В резултат на това за тази година има единствено показателен бюджет от 2 млн. лева в средствата за подобен Протонен център. Новият министър би трябвало незабавно да ги усили най-малко с 50 млн. лева за идната година, с цел да се стартира строителството. За по-следващата година би трябвало да се обезпечат най-малко още 130 млн. лева за закупуване на апаратурата “, съобщи доктор Семерджиев. Наличието на подобен център щеше на ни разреши да аплайваме за друго финансиране по европейския Антираков проект и на процедура да свалим тези кошмарни индикатори, които имаме при онкоболните. „ Ние сме три пъти над междинните равнища в Европа, не 30% над, а 300% над “, сигнализира доктор Семерджиев.

Според него имаме кадрови капацитет в опазването на здравето, само че очевидно нямаме управнически, което се потвърждава и от обстоятелството, че министър Хинков не се оправи с кадровите назначения в лечебните заведения. „ Законът изисква минимум два месеца преди приключването на мандата на шефовете на обществените лечебни заведения да се разгласи конкурс. Министър Хинков го разгласи, по-късно го анулира, по-късно частично го върна и след още няколко дни отново го анулира. На въпроса, за какво го е направил откакто са условия на закона, той отговори: по този начин ми сподели министър председателят. Т.е. министър председателят над закона ли е? “, попита доктор Семерджиев.

Заради неналичието на съответно ръководство, има огромна заплаха да се демотивират младите лекари. Над 70% от практикуващите медицина в България са над 50-годишна възраст. По естествени аргументи те излизат от системата. Това основава невероятни опасности. Още по-кошмарна е тази обстановка при медицинските сестри. Д-р Семерджиев напомни, че в България има към 31 хиляди медицински сестри и към 29 600 лекари, т.е. съотношението е 1:1, а би трябвало да бъде 1:3.

„ Можем да приказваме за качествено опазване на здравето когато това съответствие е спазено. Стратегическата ни задача е в околните години да обучим най-малко още 20 000 сестри, които да влязат в системата и тя да резервира условен капацитет за доставка на качествена услуга. Това все още не се вижда от властта, не виждаме повишени цифри в държавната поръчка нито за лекари, нито за медицински сестри. Т.е. когато приказваме за кадрови проблем имаме го освен в управническия капацитет, само че го имаме най-много в средите на медицинските експерти. Неговото разрешаване става постепенно “, предизвести доктор Семерджиев. /БГНЕС
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР