Първоначлно бяха публиквани само. От цялото интервю на Любомир Денов

...
Първоначлно бяха публиквани само. От цялото интервю на Любомир Денов
Коментари Харесай

Калин Димитров, ТЕРЕМ: Създаваме национална база за ремонт на маш...

Първоначлно бяха публиквани единствено. От цялото изявление на Любомир Денов излиза наяве, че предприятието към този момент е усвоило най-търсения натовски диаметър:

 

" Още през януари произведохме първите тестови партиди 155-мм снаряди, само че към момента не сме минали към всеобщо произвеждане. Тук би трябвало да направя уточнението, че това стана с скъпата помощ на наши сътрудници от българската компания " Трансмобил ".

" В момента завършваме договаряния с украинската компания „ Авиагрейд ” за взаимен ремонт на хеликоптери от вида Ми-7,Ми-8 и Ми-17.  „ Авиагрейд ” сега извършва поръчки за милитаризация на Ми-17, което значи монтиране на въоръжение – основно НУРС (неуправляеми реактивни снаряди), както и основаване на благоприятни условия за полети в нощни условия. Главното за нас е да търсим директни контакти с компании без медиатори. Първите два контракта за ремонт на елементи за хеликоптери към този момент са подписани. За Ми-8 и Ми-17 имаме нужната документи и стендове, украинците ще оказват помощ с някои експерти. Надяваме се да получим освен елементи, а и цели хеликоптери за ремонт. Търсим разновидности за натоварване на всички мощности. Както знаете, във Велико Търново ще се асемблират бронираните машини " Страйкър ", сподели още Димитров.

 

" Тук ще получаваме машините " Страйкър " като съединено шаси с мотор, трансмисия, 8 гуми и 4 оси, само че без сложени радиостанции, въоръжение, принадлежности за нощно виждане. И всичко това ще се интегрира в цех " Ивайло " – Велико Търново.  Най-важното  е, че сътворяваме национална база за ремонт на тези машини. Нали не си представяте, че за всяка щета ще опираме до техници на завода производител, който е надалеч зад океана. Да си купиш машинита е еднократен акт, само че поддръжката е много по-труден и нескончаем развой ".

 

" Очакваме финансирането на предприятието за ремонт и поддръжка на " Страйкър " -и във Велико Търново да бъде подкрепено от Съединени американски щати. Примерно цялото профилирано съоръжение ще ни бъде предоставено безплатно. Ние би трябвало да обезпечим единствено инфраструктурата и общоприетото съоръжение. Така придобиваме благоприятни условия за 4-то и 5-о равнище на поправки (което са всъщност фабричен ремонти). Такива благоприятни условия за ремонт на руската техника сме имали и към момента имаме. От Съединени американски щати към този момент идваха няколко експертни групи да огледат изискванията във Велико Търново. Тези дни мина последната оценка от страна на компанията производител " Дженерал дайнамикс ", която е добра и обнадеждаваща. Съвместната работа с американските сътрудници е много напреднала. Работи се интензивно на отбранителното ревю " Хемус " при започване на юни " Терем " да има взаимен щанд с американската компания. Така напълно обществено ще официализираме взаимната си активност "

 

" В средата на идната година ще получим първите бронирани машини. Те, несъмнено, няма да дойдат по едно и също време, а на стадии и недоокомплектовани. Тук ще се окомплектоват изцяло. Американците са ни дали нужното ноу-хау – техническа документи даже за произвеждане на аварийни елементи в средносрочна вероятност ", сподели още той.

" В момента имаме съединени първите десетина дрона ", сподели още Калин Димитров. " Отначало ще разчитаме на вносни елементи. Но към този момент работим интензивно по опциите за произвеждане на обособените съставни елементи на дрона у нас. Примерно към този момент има българска компания, която създава батериите. Част от електрониката също ще се създава тук ".

 

" Главно ще произвеждаме управляеми дронове камикадзе, които по наши данни в този момент всеобщо се употребяват на фронта в Украйна. Това са дребни безпилотни апарати, които ще поразяват цели благодарение на осколъчен или кумулативен арсенал. Наричаме ги камикадзе, тъй като тяхната цел е да унищожат съперника, без опция да се връщат. Той тежи 2–3 кг и е съпоставим с гранатата за РПГ-7 ", уточни той.

 

По думите му подобен дрон камикадзе ще коства към 2000 лв..

 

" Около 2000 лева А може да порази танк за 10–15 млн. евро. Вижте, фронтът в Украйна толкоз е кондензиран с дронове, че и двете страни към този момент употребяват някои модели даже за лов за пехотинци "

 

Работи се по дрона взаимно с украинска компания, уточни той:

 

" Така получаваме елементарен достъп до съответните съставни елементи. Производството е много комплицирано, защото суровините, материалите най-малко в районен мащаб са изкупени за години напред, а ние не желаеме да губим време.

 

С украински компании имаме контракт за трансфер на технология, за локализация на произвеждане. В момента в Украйна е налице всеобщо произвеждане на високотехнологични евтини дронове. Не единствено на дронове камикадзе, само че и на други модели, примерно на самолетен вид. Дроновете са извънредно ефикасни, като се има поради тяхната ниска цена. Големите дронове от вида " Байрактар " също имат своето място, само че би трябвало да се има поради, че те са идеални цели за Противовъздушна отбрана. Голямата роля на дроновете е в по-ниските тактически равнища ".

" Активизираме директните интернационалните контакти. И към този момент мога да кажа, че до 1 година ще имаме дрон с 50 кг бойна глава, който лети на над 500 км със скорост 500 км/ч. Негови примерни цели са командни пунктове, кораби, радиопредаватели, обекти на инфраструктурата ".

 

ФрогНюз
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР