Първо място на иновационния лагер, чиито домакин бе бургаското училище

...
Първо място на иновационния лагер, чиито домакин бе бургаското училище
Коментари Харесай

Първо място на иновационния лагер в СУ „К. Преславски“ спечели отбор с идея за биоразградими опаковки от царевично нишесте

Първо място на иновационния лагер, чиито хазаин бе бургаското учебно заведение „ Константин Преславски “, завоюва тим „ Safety Wrap “.

С лозунг „ Чиста природа, несъмнено бъдеще “ решението им за нови биоразградими опаковки, построени от царевично нишесте и био пластмаса им донесе и най-високи оценки от журито.

Другите тимове предложиха забавни хрумвания като вендинг уред за преработване на боклуци, мобилна апликация за оползотворяване на непотребната храна, както и интелигентни решения при компостиране и създаване на био земеделие с био торове.

На събитието интерес провокира фактът, че поколението Z, което отдава значимо значение на екологичните събития – промени в климата, струпване на боклуци в природата и замърсяване на въздуха, има незадоволително доверие в процеса на преработване. Това бе мотивът за образуване на уъркшоп, в който възпитаници от СУ „ Епископ Константин Преславски “, СУ „ Св. св. Кирил и Методий “ – Карнобат и студенти от компетентност „ Индустриален мениджмънт “ от Университет „ Проф. доктор Асен Златаров “, групирани в четири тима, в границите на четири часа създадоха план за кръгова стопанска система по тематиката „ Храната на бъдещето в нашия град “.

След изобретателна и ползотворна екипна работа, тимовете показаха и опазиха своите хрумвания пред жури в състав: доцент доктор Добромир Йорданов – учител в Университет „ Проф. доктор Асен Златаров “, Галина Стоянова – специалист по професионално обучение и образование в РУО-Бургас, Маргарита Паскалева – шеф на СУ „ Св. св. Кирил и Методий “ – Карнобат и Мартин Илиев – шеф на СУ „ Епископ Константин Преславски “. След представяне на плановете, членовете на журито зададоха своите въпроси към тимовете, за цялостно разрастване на концепцията и оценяване на плана.

Иновационният лагер с мото „ Бъдещето зависи от това, което вършим сега “ се организира в границите на Световната седмица на предприемачеството, проведена от JA Bulgaria и под егидата на UNICEF.

Кръговата стопанска система е различно решение на сегашната линейна стопанска система, която се основава на мисленето „ вземи, направи, използвай и изхвърли “. Ако продължим да използваме досегашния модел, до 2050 година ще са ни нужни три планети земи, които да доставят нужните запаси. Кръговата стопанска система е модел, който се основава на правилата на елиминиране на отпадъците и замърсяването, опазване на продуктите и материалите, приложимост и възобновяване на естествените системи.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР