Първо беше Гърция, след това Италия. Сега все повече инвеститори

...
Първо беше Гърция, след това Италия. Сега все повече инвеститори
Коментари Харесай

Испания се очертава като новото проблемно дете в Европа

Първо беше Гърция, по-късно Италия. Сега от ден на ден вложители считат, че Испания е новият проблем на Европа, написа Bloomberg. Списъкът на рисковете в иберийската страна пораства.

Дългът на страната изостава от районното рали, което смъкна доходността по италианския до рекордно ниски равнища. Така разликата в доходността сред облигациите на двете страни е най-малката от над две години насам.

Миналият месец Citigroup предложи продажбата на испанския дълг по отношение на този на Португалия, цитирайки фискални терзания, възобновени сепаратистки настроения в Каталуния и опцията за събаряне на кредитния рейтинг на страната. В същото време главният фондов показател на Испания е най-зле представящия се в района.

Сред главните проблеми в страната през днешния ден е завръщането с цялостна мощ на пандемията. Ситуацията е изключително тежка в Испания и това основава терзания, че икономическият спад тази година ще бъде по-дълбок, в сравнение с в останалите страни от района. " Склеротичната " стопанска система и " дисфункционалният " пазар на труда единствено ускоряват терзанията.

Европейската централна банка поддържа страната посредством изкупуването на облигации, само че през последните месеци покупките се забавят, което оставя пазарът уязвим от разпродажби, счита Ян декор Герих, основен пълководец в Nordea Bank Abp.

Добрата вест е, че испанските акции стартират да наподобяват евтини. Индексът IBEX 35 изтри 30% през 2020 година, а прогнозата за облагите бе свита на половина - двойно по отношение на прогнозата за по-широкия Stoxx Europe 600. Банките тежат изключително на пазарите поради ниските лихви и възбраната за разпределение на дивиденти.

Проблемите за стопанската система и пазарите сътвориха и политическо напрежение в Испания, а невъзможността за единодушие в Каталуния заплашват и бюджета за 2021 година

Очаква се Испания да възвърне изцяло загубите от рецесията през 2024 г - най-бавно измежду 10-те най-големи стопански системи в еврозоната.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР