Първият заместник-шеф на администрацията на Кремъл Дмитрий Козак обяви, че

...
Първият заместник-шеф на администрацията на Кремъл Дмитрий Козак обяви, че
Коментари Харесай

Reuters: В началото Киев се е съгласил на сделка без членство в НАТО, но Путин я отхвърлил

Първият заместник-шеф на администрацията на Кремъл Дмитрий Козак разгласи, че е получил единодушие от Киев по гаранции, че Украйна няма да влезе в НАТО, само че съветският президент Владимир Путин отхвърлил договорката и разширил задачите на " военната интервенция ", написа Reuters. Информацията е позована на три самостоятелни източника.

Според казаното от тези източници, Козак е декларирал пред Путин, че съгласно него, сключването на тази договорка избавя Русия от нуждата да води пълномащабна война.

Но, макар рекомендацията, Путин ясно посочил, че не утвърждава договорката на Козак поради контрактуваните от него отстъпки. Отхвърляйки договореностите, той разширил своите цели, като присъединил в тях анексирането на редица украински територии.

В коментар пред Reuters представителят на Кремъл Дмитрий Песков съобщи, че това не е истина.

" Това няма безусловно нищо общо с действителността. Никога нищо такова не е ставало. Тази информация е безусловно погрешна. " – сподели Песков.

Козак от своя страна не разяснява изказването на представителя на Кремъл.

Съветникът на шефа на офиса на украинския президент Михайло Подоляк съобщи, че Русия е употребила договарянията като димна завеса при подготовката си за нашествието. Той също не разяснява наличието на самите договаряния.

" Днес ясно разбираме, че съветската страна в никакъв случай не е имала интерес към намирането на спокойно решение ", уточни Подоляк.

Според два от трите източника Reuters, „ договорката “ е контрактувана директно след съветското навлизане на 24 февруари. Няколко дни по-късно Козак решил, че е получил единодушието на Украйна по главните претенции на Русия, и предложил на Путин да подпише съглашението.

" След 24 февруари Козак получи карт-бланш: дадоха му зелена светлина, той имаше договорка ", разяснява един от източниците, близки до Кремъл.

Според третия източник, Казак е договорил договорката малко преди нахлуването.

Преговорите били прекратени при започване на март, откакто формалните украински лица разбрали, че Путин е твърдо решен да продължи войната.

Превод Faktor.bg
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР