Първият вариант на дългоочакваната Стратегия за развитие на българското розопроизводство

...
Първият вариант на дългоочакваната Стратегия за развитие на българското розопроизводство
Коментари Харесай

Въвеждат доброволен БДС за розовото масло

Първият вид на дълго чаканата Стратегия за развиване на българското розопроизводство и розопреработка 2021-2027 година бе показан на сектора. Това стана на съвещание на работната група за тактиката, с присъединяване на всички заинтригувани страни и водена от зам.-министъра на земеделието Явор Гечев, осведомиха от аграрното ведомство. Идеята е финалният вид на документа да влезе в Стратегическия проект за новата ОСП.

Стратегията съдържа разбор на бранша на маслодайната роза в България към сегашния миг. В нея са посочени както мощните, по този начин и слабите страни на бранша.

Сред мощните страни са съществуването на неповторима локална суровинна база за произвеждане на маслодайна роза и подобаващите и неповторими природно-климатични условия в страната, както и обичаи в производството на розово масло.

Като слаби страни са написани спадът на цената на изкупения розов цвят, съществуването на сериозен дисбаланс сред търсене и предложение на розовото масло в народен и интернационален аспект.

Друг проблем на бранша е, че производството на розово масло надвишава два пъти потреблението, което води до съществени остатъци, а те от своя страна до неспособност и липса на ликвидност при преработвателите да изкупят розов цвят.

В документа са заложени няколко цели, измежду които е основаване на кооперативи в бранш " Розопроизводство ", ориентирани най-вече към дребни стопани, които не са регистрирани по Наредба 3. Целта е да се подобрят пазарните позиции и реализацията на розов цвят. Разписани са и цели за възстановяване на конкурентоспособността на бранша, нахлуване на нови пазари, развъждане на маслодайна роза в географски региони, с подобаващи климатични условия и гарантиращи приемане на високо качество на създаваното розово масло, увеличение на разнообразието в продуктовата гама на създаваните артикули от преправка на маслодайната роза.

До излизане от последствията от КОВИД-кризата и превъзмогване на сериозния дисбаланс и пазарни проблеми, ще бъдат дадени права за засаждане на нови насаждения от сортове единствено от типа Rosa damascena и alba, на база изкоренени и с изминал амортизационен период розови насаждения. Ще бъде въведен и непринуден стандарт за качество за създаваното розово масло, учреден на БДС.

Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР