Първият в Средиземно море подводен музей със скулптурен парк ще

...
Първият в Средиземно море подводен музей със скулптурен парк ще
Коментари Харесай

Край Кипър създават първия в Средиземно море подводен музей със скулптурен парк

Първият в Средиземно море подводен музей със скулптурен парк ще бъде основан край Кипър, на югоизточното му крайбрежие. Той ще е дело на международно известния английски създател Джейсън Тейлър, създател на фамозния подводен музей в Карибско море край мексиканския град Канкун.

На 10 метра под водата край най-големия курортен център на средиземноморския остров Агия Напа ще бъдат ситуирани над 70 статуи в човешки размери. Композициите ще бъдат съчетани с естествени подводни дървета и растения по този начин, че да се образува подводна гора.

Цялото произведение съставлява и самобитен неестествен риф, който ще способства за развиването на локалната морска екосистема.

Подводният музей ще може да бъде обсъждан освен от гмуркачи, само че и от туристически корабчета с транспарантно дъно. Предвижда се той да бъде открит следващата година.

Ръководството на община Агия Напа чака подводното произведение на изкуството да обогати туристическия артикул в региона и да провокира международен интерес.

Авторът на музея - английският ваятел, природозащитник и професионален подводен фотограф Джейсън Тейлър, персонално показва плана си през днешния ден в Никозия. От края на 90-те години той работи интензивно по взаимоотношението сред изкуството и опазването на морската среда. Негови подводни произведения са включени в 25-те чудеса на света на National Geographic.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР