Първият в България център, съчетаващ две модерни лазерни системи за

...
Първият в България център, съчетаващ две модерни лазерни системи за
Коментари Харесай

В Очна болница във Варна бе открит модерен лазерен център

Първият в България център, съчетаващ две съвременни лазерни системи за роговична хирургия, бе открит през днешния ден в Специализираната очна болница във Варна. Празникът почетоха ректорът на Медицинския университет проф. Светослав Георгиев, представители на локалната и държавната власт, на академичната общественост, на частния бизнес.

Инвестицията е над 2,5 милиона лв., изясни шефът на болничното заведение проф. Христина Групчева. По думите ѝ единият от новите лазери дава опция за извънредно точно – в нанометри, изрязване на пластове от роговицата, а другият изпарява тъканта.

Комбинирането на двете системи дава неповторими благоприятни условия, добави Групчева. Според нея на центъра могат да разчитат пациенти, които желаят да поправят далекогледство, късогледство и астигматизъм, такива, които имат някакви проблеми с роговицата на очите, или се нуждаят от естетически корекции поради деформации. Рефрактивната хирургия се предлага при хора, навършили пълноправие, добави Групчева.

По думите ѝ при деца новите лазери може да се употребяват единствено за чисто лечебни процедури, да вземем за пример при роговична дистрофия. По думите на лекаря в болничното заведение към този момент са направени към 20 такива процедури и резултатите са извънредно положителни.

Процедурите, осъществявани в новия център, не се покриват от Здравната каса, само че частните фондове поемат разноските, добави Групчева. Тя посочи, че цената на операциите варира от 500 лв. до 2 500 лв.. Новите лазерни системи дават опция към всеки пациент да се подхожда персонализирано. Освен това посредством тях могат да се вършат и трансплантации. Групчева напомни, че болничното заведение разполага с тъканна банка, в това число със стволови кафези.

С новите лазери ще работи целият екип на лечебното заведение. Управителката му акцентира, че за пръв път у нас специализантите ще имат опция да карат модул по рефрактивна хирургия, което е голяма опция за младежите. Освен за хирургически интервенции, апаратурата ще се употребява и за научно-изследователска активност, като проектите са да бъдат разработвани нови способи, които да бъдат патентовани.

Управлението на Очната болница бе поето от Медицинския университет през 2019 година, напомни ректорът на образователното заведение. По думите на проф. Георгиев от този момент в лечебницата са вложени близо 8 милиона лв., пет от които в съвременна инсталация.

През болничното заведение годишно минават над 20 хиляди пациенти. Спешен кабинет няма, само че болните могат да потърсят помощ непрекъснато. 

Последвайте канала на
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР