Първият в България частен център за лечение на зависимости започва

...
Първият в България частен център за лечение на зависимости започва
Коментари Харесай

Лекуват зависимости от алкохол, дрога и хазарт само за 28 дни

Първият в България частен център за лекуване на зависимости стартира работа на Боровец, от 3 юли. Това заяви в изявление за Plovdiv24.bg Светлана Йорданова, секретар на Националния съвет по наркотични субстанции и някогашен заместник-министър на опазването на здравето от 2017-2021 година Тя има съвсем 20-сет годишен опит в региона на предварителната защита и лекуването на зависимости у нас.

Моделът " Минесота “, по който ще се прави интензивна терапия на хора, които са подвластни от алкохол, дрога и хазарт, работи повече от 70 години в международен мащаб, описа Светлана. Терапията у нас ще трае 28 дни. Ще се работи с две групи от по 10 души. Вече има записали се за курса. Тяхното преимущество е, че първият курс у нас ще бъде управителен от извънредно опитни и известни полски експерти.

Вижте детайлностите в изявлението!

- Г-жо Йорданова, разкажете ни малко повече каква е концепцията за този център и от кое място е взаимствана тя?

 - Това е един американски модел, който към този момент към 30-40 години много необятно се ползва и в доста европейски страни. Една от тези страни, разкрила най-вече центрове за интензивно лекуване на зависимостите е Полша. Там сега работят над 1000 центъра. В държавните центрове лекуването се заплаща от Здравната каса.

В България за първи път ще се ползва това лекуване в цялата си цялост. Ние сме основали условия за образование на екип от 10 терапевта, които да бъдат подготвени от специалисти от Европейският център за образование по модела " Минесота " – полските терапевти Анна Швед и Анджей Майхер. Избрахме и уместно място за терапия, тъй като мястото, където да се организира 28 дни интензивна терапия, е извънредно значимо.

То би трябвало да бъде хем отзивчиво, хем отдалечено от градската среда. Поради тази причина ние сме се спрели на един затворен комплекс в Боровец, който подхожда и като база, която предлага - просторни стаи, огромни, чисти и подредени пространства за осъществяване на груповата терапия и  пространства за самостоятелна терапия,  и е страховит интернат.

- В какво се състои самата интензивна терапия в продължение единствено на  28 дни?

 - Това е терапия, която още преди години се е наложила в Щатите, защото американската здравна каса е заплащала единствено 4 седмици за лекуване на зависимостите. Психолозите и психиатрите са създали сбита стратегия за терапия, с цел да бъде оптимално ефикасна и интензивна за хората, които постъпват за лекуване.

Това е терапия най-вече за хора, пълнолетни, които са работещи, хора, които са над 20-25-годишна възраст, без ограничаване за пределна възраст и пол. Хора, които към този момент са постигнали развиване в живота си, имат фамилии, имат работа, или са ги изгубили към този момент заради своята взаимозависимост. Хора, които могат да вземат даже годишна отпуска в границите на 4 седмици, когато имат такова заболяване, с цел да преминат този натоварен курс, и още веднъж да се върнат в същата тази среда, в която са живели.

Защото, би трябвало да си признаем, че дълготрайна терапия от зависимостите от 6 месеца, или 12 месеца, такава, каквато сега се предлага в България, стопира доста хора да се подложат на  терапия. Защото, за 6 месеца сигурно ще загубиш работата си, няма кой да ви чака, а е допустимо и да загубите близкото си обграждане, тъй като те привикват да живеят без вас. Това за огромна част от хората е изцяло недопустимо.

Затова, този метод на интензивна терапия, и след това поддържаща такава в границите на идващите месеци в занимания, които се организират през уикенда, както и постоянната връзка с Центъра и с персоналния терапевт, разрешава на хората, които минават през лечението да си поддържат същият метод на живот. По данните на международната процедура, при 50% от случаите, лекуването е за целият живот, а при 35% от случаите, при повторна такава терапия, имат опция да стигнат до цялостно самоограничение.

- Как смятате да привлечете нуждаещите се да се запишат при вас, тъй като знаем, че хората  се срамят да признават зависимости?  

 - Наистина, стигмата върху болестта е доста мощна в българското общество. Сигурно ви прави усещане, че в страните, където този метод на лекуване на зависимостите е доста мощно развъртян,  не е срамно да потърсиш помощ, а е срамно да не го направиш.

Много известни и популярни личности, които са прибягвали до подобен вид лекуване, с горделивост го споделят с близкото си обграждане, те признават че имат такова заболяване и желаят да се лекуват. По същият този метод, по който е обикновено хората да се отнасят към всяко едно хронично заболяване, обществено значимо, което може да докара до гибел.

Защото зависимостта е както при други обществено значими и заболявания, като онкологичните, диабет и така нататък Затова методът и отрицателното отношение на хората от обществото възпира кората, които са подвластни, да потърсят помощ. Но тук, при нас, по тази причина е доста подобаващ подобен интензивен начин на терапия.

Ако вие не желаете, никой няма да разбере, че сте се подложили на такава терапия и второ – ние осигуряваме пълна поверителност и конфиденциалност за всеки един пациент, който минава през лечението. Това става със наложителни юридически документи за терапевтите, които работят в цялата стратегия, както и за целият личен състав, който ще се грижи за тях в самия хотел. Те подписват документи за конфиденциалност.  

- А какво ще коства тази терапия за пациентите? Знаем, че българският народ не е от най-богатите.

 - Има разнообразни типове на лекуване на зависимости. Имаме държавни психиатрични лечебни заведения, които оферират изцяло гратис лекуване. Имаме дълготрайни лечения, които от 6 до 12 месеца оферират от 1500 до 3-4000 лв. месечна прехрана. Ние сме се съобразили максимално с доста фактори. Първият фактор е, че за се подкрепи в действителност дейно и лечението да е такава би трябвало в действителност изискванията да бъдат доста положителни.

Човекът не би трябвало да се усеща угнетен по време на лечението от това, че е в неприятни условия, или не се храни задоволително добре. Затова прекосяването през нашата терапия наложително се съпътства с положителни условия и кетъринг пет пъти дневно. Ние сме се погрижили и с това да се съобразим с опциите на всеки един пациент. Това са разсрочени способи на заплащане, разнообразни типове капариране. Нямаме някакво строго регламентирано разплащане, в което всеки един пациент в първият миг, в който се реши, би трябвало да ги извади парите и да ги заплати.

Информираме ги настрана какъв брой би им коствал финансово всеки едни ден престой, тъй че значимо е желанието им. Средствата не трябва да бъдат причина човек да се откаже от това да се лекува. Защото, като хронично заболяване и това е такова, което минава през цикли - малко усъвършенстване, след това  още по-тежко проваляне, след това отново усъвършенстване, и още по-тежко проваляне, което може да докара до нежелан излаз от обстановката и доста постоянно това се случва. Не е наложително да се стигне до цироза, или до инсулт, и до инфаркт при подобен човек.

Той може до момента в който използва алкохол да попадне и в някаква злополука, или да си аргументи нещо, без да може да го осъзнава. Затова, желанието за лекуване е извънредно значимо, а ние се съобразяваме с всеки един пациент. Ако виждаме, че той няма никаква поддръжка от никакви близки до него, ние го съветваме и му оказваме помощ и за други благоприятни условия. Включително и за постъпване в държавна психиатрична болница. В някои от обстановките това може да бъде и животоспасяващо.

Както и ги насочваме за прекосяване към детокс, което при хора, които преминават през алкохол и дрога в множеството от случаите е неотложно. Това става през токсикологичните отделения в многопрофилните лечебни заведения, където те постъпват и се лекуват по времето на детокса, тъй като са обезпечени по Здравната каса.

- Тоест, казвате ми, че това ще коства не малко пари, само че си заслужава?

 - По един, или различен метод в живота ни всяка едно деяние си е обвързвано с разход.  А не е ли разход да поддържаме тази взаимозависимост? И дали да се лекуваме и повече в никакъв случай да не сме подвластни, и по този метод да си подобрим финансовото положение, не е по-доброто? Да си възвърнем работата, да си възвърнем уважението и да си запазим фамилията, Това е от извънредно значимо значение.

- Казахте, че тези 28 дни са интензивно лекуване, а по-късно ще има поддържаща терапия?

 - Да, тъкмо по този начин, през събота и неделя. Основно първият месец акцентът ще бъде предварителна защита на рецидив на болестта. Основата на лечението е да се възвърнат вътрешните запаси на всеки един от пациентите. Затова ние залагаме на груповата терапия, която подкрепя самостоятелният метод на лекуване. При груповата терапия човек може да показа, или да се припознае в проблемите на отсрещния човек, който също дружно с него взе участие.

Много постоянно от пациентите си чуваме думи като – Той все едно, че за мен приказва, аз по същият метод отвръщам и други Това подкрепя на пациентите да осъзнаят, че не са сами, че не носят виновност за това заболяване. Защото, то се дължи на доста фактори в живота. Един човек, под въздействие на напрежението може да развие онкологично заболяване, а различен – взаимозависимост към алкохола. Това също е заболяване. И двете болести в последна сметка може да доведат до гибел.

Има ли към този момент записали се за лечението, която стартира на 3 юли?

 - Да, имаме към този момент записани. Първият ни курс, който ще стартира от 3 юли, ще бъде воден от нашите обучители. Това са извънредно опитни и известни полски експерти, които са приключили преди доста години българска лингвистика и курсът ще се води на български език. Имаме тази неповторима опция, тъй като те имат повече от 30-сет годишен опит за интензивна терапия.

В Полша този способ какви резултати е дал?

 - Това са данните, които споделих първоначално - 53 % успеваемост, по тяхна публична статистика. Поради тази причина държавата Полша заплаща това лекуване от Здравната каса. Тя го покрива на 100%. Естествено, че когато човек желае да се намира в по-добри условия и желае по-голямо внимание върху себе си, той може да отиде и в частен център, каквито има също доста в Полша.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР