Първият успешен вот на недоверие в демократичната история на България

...
Първият успешен вот на недоверие в демократичната история на България
Коментари Харесай

Световните медии: Падна кабинет, заел необичайно твърда позиция срещу Русия

Първият сполучлив избор на съмнение в демократичната история на България към този момент е реалност: държавното управление на премиера Кирил Петков е първото, което пада след гласуван избор на съмнение от 1989 година насам. Предложението бе подкрепено от 123 народни представители, следва кабинетът да подаде оставка и да стартират нови съвещания за сформиране на държавно управление, а при крах - да се стигне до нови избори, след поредност от три гласувания през миналата година.

Политическата конюнктура в България отекна в международните медии. В материалите по тематиката най-често се загатват Русия, битката с корупцията и напрежението в страната поради Северна Македония и европейската й вероятност.

Reuters: " ГЕРБ евентуално ще се възползва от ново гласоподаване, наред с проруските партии като националистическата партия „ Възраждане “, в общество, поляризирано от стопански проблеми и войната в Украйна "

Вот на съмнение в сряда смъкна българското държавно управление и премиера Кирил Петков, който даде обещание да се оправи с корупцията и зае извънредно твърда позиция против Русия, показват от организацията. Опозоционните депутати смъкнаха държавното управление, откакто ръководещата коалиция загуби болшинството си поради разногласията за бюджетните разноски и за това дали България би трябвало да вдигне ветото върху присъединението на Северна Македония към Европейски Съюз, показват оттова.

„ Oпозицията упрекна държавното управление, че не е приложило фискални и стопански политики против възходящата инфлация в най-бедната страна членка на Европейския съюз “, написа Reuters. И разказва премиера Кирил Петков като 42-годишен ученик на „ Харвард “, заречен да се бори с корупцията и заел мощна проевропейска и пронатовска позиция, откогато Русия нахлу в Украйна – „ необикновена позиция за страна, обичайно отзивчива към Москва “.

Вотът на съмнение и рухването на държавното управление може да докара до „ политическа рецесия, която може също да попречи на напъните на България да обезпечи постоянен приток на природен газ, откакто Москва прекъсна доставките за страната след отхвърли на София да заплаща в рубли ". България до момента бе съвсем напълно разчиташе на съветския газ, oтбелязва организацията.

Politico: " През последните дни огромна част от политическия спор се концентрира върху това дали Слави Трифонов дърпа щепсела на държавното управление по аргументи, свързани с мощната българска олигархична мафия, която би изгубила в обещаната от Петков принуда против корупцията "

„ Кирил Петков пристигна на власт едвам преди шест месеца с заричане да се бори с ширещата се корупция в страната и накара София да заеме извънредно мощна позиция против Русия след нашествието в Украйна “, написа и Politico.

„ При вота на съмнение обаче към 123 депутати от 239 в Народното събрание гласоподаваха срещу кабинета, а българският министър председател Кирил Петков хвърли виновността непосредствено върху Русия и мощната мафия в личната му страна “

Politico напомня и, че депутати напуснаха Има Такъв Народ, откакто партията застана против властта, с мотив, че личната им партия е на страната на мафията. Трифонов отвърна, че обвиняванията за мафията са неуместни “, изяснява медията.

France Press: „ Инициираната от Петков тактика за доближаване с Република Северна Македония не беше по усета на всички в държавното управление “

Политически безредици в България, гласуван избор на съмнение на фона на различия, засилени от войната в Украйна и паднало държавно управление – по този начин France Press показва обстановката в българия.

„ Премиерът Петков пристигна на власт с вярата да преобрази България в естествена, сполучлива, освободена от мафия европейска страна, само че войната в Украйна наруши дневния му ред ", изяснява France Press.

“Енергичен, проевропейски надъхан министър председател, Петков даде обещание да постави завършек на ендемичната корупция в България след десетилетие на ръководство на спорния реакционер Бойко Борисов ”, написа организацията.

„ На последните избори през ноември предходната година партията на либерала Кирил Петков излезе напред и образува тромаво съдружно държавно управление с още три партии “, показва медията.

Сега обаче България е изправена пред риска да влезе в серпантина от нови избори, откакто българите към този момент претърпяха три поредни вота през предходната година, а „ анализаторите настояват, че няма гаранция, че нов народен избор ще постави завършек на политическата неустойчивост в страната. “

The Guardian излезе със заглавие: " Проевропейското държавно управление на България падна от власт единствено след 6 месеца ". Британският ежедневник подчертава и на това, че анализатори чакат последващо ръководство на България да заеме " по-неутралта позиция " по отношение на Москва. Както и че България се изправя пред риск да не успее да извърши Плана за възобновяване и развиване, както и че ще се отдалечи от задачата за приемане на еврото през 2024 година

Euronews отбелязва, че България се изправя пред нова политическа рецесия след рухването на демократичното държавно управление на Кирил Петков, който е пристигнал на власт единствено преди 6 месеца с заричане за битка с корупцията и промени в " най-бедната страна от Европейски Съюз ". Медията напомня, че дотук се стига, откакто " популистката партия " ИТН " е отдръпнала поддръжката си за ръководството с мотив, обвързван с опцията да бъде оттеглено ветото, което България наложи над старта на договарянията за участие на Северна Македония в Европейски Съюз. Отбелязан е и рискът от набиране на скорост на националистическата проруска партия " Възраждане ".

Американската ABC написа, че рухването на държавното управление в България може да удари по проектите за разширение на Европейския съюз и да ускори въздействието на Москва в района.

Държавната организация на Русия - ТАСС - оповестява новината за вота на съмнение, акцентирайки на думите на Кирил Петков незабавно след гласуването, че съветският дипломат в България Елеонора Митрофанова е измежду тези, които са свалили кабинета, дружно с опозиционните партии. От посолството на Москва в София са отказали коментар по тематиката.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР