Първият успешен опит за модификация на гените на човешки ембрион

...
Първият успешен опит за модификация на гените на човешки ембрион
Коментари Харесай

В САЩ извършиха първата успешна редакция на гените на ембрион с метода CRISPR

Първият сполучлив опит за трансформация на гените на човешки ембрион в Съединени американски щати към този момент е реалност, оповестяват учените от Oregon Health and Science University (OHSU), представени от международните организации.

Изследователите в Орегонския университет са провели многочислени опити с ембриони с метода за редакция на гени CRISPR и са уверени, че той към този момент е модернизиран, написа " Ройтерс ". Резултатите от опитите им демонстрират, че напълно точно и безвредно за плода могат да се отстранят дефектните гени от генетичния му код и да се заменят със здрави.

Така могат да се изличат генетичните редки болести от лицето на земята, въпреки че към този момент учените са лимитирани. В множеството страни, където се организират сходни опити, е неразрешено ембрионите, с които се опитва, да доближат възраст от повече от няколко дни. Въпреки това Англия към този момент позволи бебетата с гени от трима родители.

С технологията CRISPR се опитва от няколко години и е в основата на разрастващата се генетична медицина, въпреки и тя към този момент да е единствено в лабораторни условия. Методът работи като самобитна " молекулярна ножица ", която може да се прицели в тъкмо избрани елементи от генома и да ги в профил, а по-късно на същото пространство да сложи нови здрави гени.

Китай също опитва с технологията, само че разгласява към момента спорни резултати, написа " Ройтерс ".
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР