Първият транш от финансовата помощ на германската държава вече е

...
Първият транш от финансовата помощ на германската държава вече е
Коментари Харесай

"Луфтханза" получи първия транш от деветмилиардната държавна помощ

Първият транш от финансовата помощ на немската страна към този момент е по сметката на националния въздушен транспортьор " Лутханза " (Lufthansa), оповестява осведомителната организация ДПА (Дойче пресе агентур).
Седмица след изключителното общо заседание, на което бе утвърден избавителният проект, самолетната компания към този момент разполага с първия транш от близо 1 милиарда евро от кредитната линия, отпусната й от държавната банката за развиване " Ка еф Ве " (KfW).
Другите 2 милиарда евро ще бъдат отпуснати при поискване от " Луфтханза ".
Акционерите на изпадналата в усложнения немска самолетна компания утвърдиха избавителния проект на немското държавно управление от 9 милиарда евро на 25 юни.
Това обаче не е безплатна помощ - немското държавно управление получава дял от 20% в самолетната компания и става най-големият акционер. Правителството получава две места в надзорния съвет на компанията, добавя Ройтерс. Заедно с това ще бъдат наложени огромни ограничавания върху заплатите на шефовете, като самолетната компания се е заела и за спомагателни антикризисни ограничения, в това число възобновяване на флотилията от самолети.
Мениджърите на авиопревозвача съумяха да убедят акционерите да поддържат проекта, които отстъпиха пред алтернативата правосъдна отбрана от банкрут с всички последици от това.
Преди основното общо заседание на " Луфтханза " мениджърите й и синдикатът на летателния личен състав УФО (UFO) реализираха съглашение по стратегия за икономии от 500 млн. евро, които компанията би трябвало да направи поради сериозните си финансови усложнения. Тази стратегия планува заледяване на заплатите, ранно пенсиониране и интервали на техническа безработица за стюардите и стюардесите, излиза наяве от общо официално съобщение след договарянията сред профсъюза и управлението на " Луфтханза ".

Авиокомпанията е изправена пред най-голямата финансова рецесия в историята си поради пандемията, която наложи към 90% от самолетите й да останат на земята. В даден миг загубите й доближиха към 800 милиона евро месечно.

" Луфтханза " обаче не е единственият потърпевш в бранша. Италианското държавно управление разгласи, че ще отпусне към 3 милиарда евро за спасяването и национализирането на италианския авиопревозвач " Алиталия " (Alitalia). Компанията има финансови компликации и към този момент две години не може да откри покупател, който би могъл да развива активността й в бъдеще. Още преди коронавирусът да " порази " целия авиосектор, опитите да бъде открит частен покупател на " Алиталия ", в това число и договарянията с " Делта " и " Луфтханза ", се провалиха.

От май 2017-а " Алиталия " оцелява с помощта на държавни заеми.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР