Първият случай на SARS-CoV-2, вирусът, който причинява COVID-19, не се

...
Първият случай на SARS-CoV-2, вирусът, който причинява COVID-19, не се
Коментари Харесай

Вирусолози от Ухан: COVID-19 не е тръгнал от животинския пазар

Първият случай на SARS-CoV-2, вирусът, който предизвиква COVID-19, не се е появил на пазара за живи диви животни в Ухан, настояват експерти от Института по вирусология в Ухан.

Вместо това пазарът може би е бил мястото на суперразпространение на болестта, при което един човек е заразил доста други, споделя американски специалист пред уеб страницата „ Лайв Сайънс ” (Live Science), представен от Vesti.bg.

От първите дни на пандемията, отчетите сочат, че SARS-CoV-2 се е предал от животни на хора на пазара за търговия с морски животни в Ухан. Сега, специалисти от Института по вирусология в Ухан обявиха обществено, че теорията е неверна и че вирусът би трябвало да е зародил другаде.

Колин Карлсън, професор от Джорджтаунския университет, който учи разпространяването на зоонотични вируси, които предават сред животни и хора удостоверява изказванието на китайские си сътрудници. „ Като откривател, който учи зоонотична болест, не съм видял нещо, което да ме убеди, че този пазар е евентуална алтернатива за предаването на вируса от животно на човек ”, споделя той.

Ученият счита че въпреки всичко тази доктрина е била правдоподобна. За да може вирусът да прескочи от животни към хора, животното гостоприемник би трябвало да влезе в контакт с хората някъде. А вирусите постоянно прескачат от едно животно на друго, преди да обхванат в човешката популация.

Всъщност геномът на SARS-CoV-2 е най-тясно обвързван с коронавирусите, изолирани при избран тип прилепи в Китай. Оттам учените подозират, че вирусът може да е скочил на друго животно и да е минал по-късно при хората. Животинските пазари, където са събрани доста разнообразни типове живи животни и доста хора влизат в контакт с тях, оферират благоприятни условия за този тип предаване. И епидемията от различен ковид, наименуван ТОРС, стартира на сходен пазар през 2002 година, откакто беше предаден от прилепи на цивети*.

Редица ранни случаи на инфектирани в Ухан бяха свързани с въпросния пазар. По-късно учени взеха проби от пазара, предполагайки, че вирусът живее върху повърхности на това място. Но в последна сметка в тъканните проби от животните на пазара не са открити следи от вируса. За да може вирусът да се съобщи от животно на човек, животното би трябвало да носи вируса. „ Нито едно от животните не е дало позитивна проба.

Ето за какво от януари насам тази доктрина за пазара не е изключително безапелационна. Тя обаче се трансформира в комфортен роман ”, счита проф. Колин Карлсън.

Той съобщи, че сътрудниците му в Китай са били деликатни и прецизни в работата си, публикувайки данни съгласно интернационалните разпореждания, които всеки академик на всички места по света може да изследва, и това изрично поддържа извода, че пазарът не е източникът на вируса.

„ Това е вирус, който е минал може би от прилеп на човек, може би посредством друго животно, може би посредством добитък.

Все още нямаме нужните данни, с цел да знаем къде или по какъв начин. Това лишава време.

Изследването, което изрично потвърди прилепите, от които потегли ТОРС, беше оповестено през 2017 година, към 15 години след появяването на болестта за първи път ”, изяснява ученият.

„ Отне толкоз доста време да минем през пещери, през проби, да изградим такава база от доказателства, която да ни разреши решително да кажем: „ Беше от този тип прилеп, в тази пещера, по това време ”, споделя проф. Карлсън.

И по този начин, по кое време ще знаем сигурно от кое място идва SARS-CoV-2? „ Отхвърлянето на едно място (бел.ред. пазара) лиши няколко месеца. Намирането на окончателното място на генезис евентуално ще отнеме доста повече време ”, заключва той.

*цивета – дребен, дръглив, най-вече нощен бозайник, родом от тропическа Азия и Африка, изключително от тропическите гори.

" Ако се отнеме свободата на словото, тогава тъпите и безмълвни могат да бъдат водени като овце на кръвопролитие . " Джордж Вашингтон

Призоваваме властта да не основава ненужно напрежение и да не нарушава главните полезности, върху които се крепи Европейски Съюз.

Личните свободи, като ценене на персоналния живот, независимост на мисълта, на изразяването на мнение и на информация, са предпазени с Хартата на главните права на Европейски Съюз.

Неспазването на тези правила подкопава устоите и разяжда като недоброкачествен израстък ДНК-то на съюза. Води до напрежение в обществото ни.

Свободата на Словото е предпазена и обезпечена от Основния закон, на който се крепи цяла България - Конституцията.

Призоваваме за съблюдаване на предписанията и ограниченията, само че посредством осъзнатост, а не посредством упорито всяване на суматоха и боязън.

Пазете възрастните и хронично болните хора.

Нечистоплътно и рисково е потреблението на страха на хората за трупане на политически рейтинг.

Информирайте се от достоверни източници!

Не вярвайте на организация "Една Жена Каза ". Търсете първоизточника извора на информацията в непознатите медии! Не вярвайте на всеки преводен материал без да видите оригинала. Не вярвайте на всеки материал в непознатите медии.

Те постоянно търсят сензации и драматизъм, тъй като, за разлика от множеството медии в България, се намират в действителна пазарна конкурентна среда и тематиката "Ковид 19 " им носи преимущество над останалите, посещаемост, гледаемост, тираж и пари. Доверете се на разсъдъка си, а не на страстите и страха си. Преценете дали материалът търси пазарноориентирана сензационност, дали обслужва политически ползи или желае да ви осведоми въз основата на научни експертни данни и числа.

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html и тук
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУКНапиши коментарИме:Коментар:
`` Последни вести `` рекламаФорумФорум--> --> `` реклама
`` реклама За Петел|Рекламни тарифи|Условия за ползване|Правила|КонтактиВсички права непокътнати © 2011 - 2020 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР