Първият сезон на тримесечните отчети даде представа как доставчиците на

...
Първият сезон на тримесечните отчети даде представа как доставчиците на
Коментари Харесай

Западните доставчици на литографско оборудване разчитат на ръст на продажбите в Китай

Първият сезон на тримесечните доклади даде визия по какъв начин доставчиците на литографско съоръжение чакат да развият бизнеса си в Китай, като се вземат поради утежняващите наказания както от Съединените щати, по този начин и от Холандия и Япония. Поне главните представители на първите две страни считат, че тази година даже ще усилят приходите си на китайския пазар.

Агенция Ройтерс проучва мненията на двама представители на промишлеността, чиято активност е изцяло лимитирана от направените през октомври промени в разпоредбите за експортен надзор от Съединени американски щати и Холандия. Става дума за фирмите Lam Research (САЩ) и ASML (Холандия), които са съществени играчи на международния пазар за литографско съоръжение и получават забележителна част от приходите си от Китай. На този стадий рестриктивните мерки, наложени от управляващите на Съединени американски щати и Холандия на китайските клиенти на фирмите, се отнасят основно до усъвършенстваното съоръжение, което разрешава основаване на чипове, които са търсени в отбранителната промишленост.

Китайските клиенти на Lam Research и ASML, съгласно представители на компанията, купуват главно съоръжение, употребявано за произвеждане на чипове съгласно по-зрели софтуерни процеси. Компонентите, създадени на тяхна база, се употребяват в електрическите автомобили, смарт телефоните и персоналните компютри. Lam Research в началото оцени евентуалните вреди от глобите против Китай на 2,5 милиарда $ пропуснати доходи за цялата 2023 година. След като получи уточнения от американски чиновници за естеството на наложените ограничавания, тя преразгледа прогнозата си и добави, че може да продаде съоръжение на стойност няколкостотин милиона щатски $ в Китай, което преди този момент неправилно е считала за обект на наказания.

Lam Research към този момент е получила към 500 милиона $ предварителни заплащания, най-вече от нови клиенти. От тях, „ забележителна част “ е обвързвана с Китай, както обясниха представители на компанията.

В случая с ASML, както беше маркирано тази седмица, портфейлът с поръчки се е нараснал с до 39 милиарда евро, което би било задоволително за компанията да работи две години. От този размер, китайските клиенти дават отговор за почти 30% от поръчките. Това е доста по-високо от следеното през ноември, когато китайските клиенти генерираха до 18% от поръчките и общо 38 милиарда евро. Според управлението на ASML, по-голямата част от китайските клиенти се задоволяват със зряла литография и се стремят да създават чипове за промишлеността на електрическите автомобили, която в този момент процъфтява в Китай и изисква доста повече съставни елементи от колите с ДВГ.

Когато новите ограничавания от холандските управляващи влязат в действие тази година, ASML ще бъде принудена да спре доставките на съоръжение за дълбока ултравиолетова (DUV) имерсионна литография (DUV) за КНР. Смята се, че тези артикули не са в челните редици на продуктовата гама на марката, само че всеки скенер коства десетки милиони евро и е значим източник на доходи за компанията. ASML чака да създаде 93 такива системи тази година.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР