Първият по рода си за България научен и енергиен център ПланeтУм“

...
Първият по рода си за България научен и
енергиен център ПланeтУм“
Коментари Харесай

Shell подкрепи създаването на уникален детски научен и енергиен център в Бургас

Първият по рода си за България теоретичен и енергиен център „ ПланeтУм “ бе открит в Бургас. Проектът за него се осъществя с подкрепата на Shell, сътрудниците в проучвателен „ Блок 1-14 Хан Кубрат “ в Черно море Уудсайд енерджи и Репсол, както и на Община Бургас и Държавно предприятие „ Пристанищна инфраструктура ”. Социалната инвестиция на трите компании е в размер на 474 000 евро. Центърът се намира в постройката на Морската гара и е част от обновената зона около пристанището на града.

В „ ПланетУм “ са обособени няколко различни зони, измежду които „ Енергия “, „ Откривателство “ и „ Иновации “. С помощта на над 20 просветителни и интерактивни съоръжения посетителите ще могат, забавлявайки се, да научат по какъв начин се генерира и употребява силата от различните обичайни и възобновяеми източници, да се срещнат с някои от откритията, които са трансформирали живота ни през последните епохи, както и да разберат други забавни обстоятелства, като например с какво е неповторима и характерна морската и сухоземна среда в региона на Бургас.
Едни от най-интересните експонати са атмосферният водолазен костюм, чрез който посетителите ще влязат в ролята на истински водолаз и ще изпитат ограниченията на придвижване при налягане от една атмосфера, както и инсталациите за генериране на разнообразни типове енергия от възобновими източници като вода и вятър.

„ В Shell сме буйни последователи на идеята за развиването на науката, технологиите, инженерството и математиката. В свят, в който ще се увеличава потребността от сила и ще се търсят способи това да става при намаляване на въглеродните излъчвания, ще са ни нужни уменията на учени и инженери за намирането на съответните решения. Ето за какво сме горди, че подкрепяме Община Бургас в реализирането на плана „ ПланетУм “, насочен към възстановяване на уменията на учениците в инженерните науки. Благодаря на кмета на Бургас, господин Николов, и на неговия екип, както и на екипа от „ Америка за България “ в Детски научен център „ Музейко “, които одобриха идеята за този план и вложиха своите сила, ентусиазъм и пристрастеност за нейното развитие и осъществяване. Вярваме, че „ ПланетУм “ ще е новата знакова дестинация в Бургас и пожелаваме попътен вятър в задачата му да вдъхновява бъдещите млади учени “, коментира Камелия Славейкова, изпълнителен шеф на Shell България.

„ Стремим се Бургас да става все по-интересен, съвременен и хубав. Новият Детски теоретичен център с планетариум има още една значима характерност, освен изброените. Той ще бъде и потребен. Затова сме доста признателни на всички наши партньори в осъществяването на плана. Центърът ще бъде място, където да учиш, докато се забавляваш. Убеден съм, че дори и възрастните ще си напомнят там старите познания, като ги обогатят с нови. Мястото ще е най-много детско царство. И то на крачка от морето! Вярвам, че Детският научен център с планетариум ще стане една от емблемите на Бургас и ще привлече още доста посетители и туристи в нашия красив крайморски град “, съобщи Димитър Николов, кмет на Община Бургас.

Научният и енергиен център е шестият от общо 8 обществени проектa, които Shell реализира в България през последните 4 години на обща стойност 1 млн. евро. Досега бяха подкрепени Минно-геоложки университет „ Св. Иван Рилски “ и Софийски университет „ Св. Климент Охридски “ надлежно с реновиране на лаборатории в катедра „ Електротехника “ и с снабдяване на инсталация за Геолого-географския факултет. В Несебър и Поморие Shell поддържа построяването на детски и спортни площадки, а в Приморско осигури образователно съоръжение за местното училище „ Никола Вапцаров “. До края на годината се чака да се реализират проектите за създаване на соларна инсталация за общинския плувен басейн в Созопол и за закупуване на учебно оборудване в Царево.

„ ПланетУм “ ще работи при строги мерки за сигурност за запазване на здравето на посетителите. Центърът ще бъде дезинфекциран два пъти на ден.

*Източник: Shell
Източник: auto-press.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР