Първият път, когато видях Владимир Путин лице в лице, беше

...
Първият път, когато видях Владимир Путин лице в лице, беше
Коментари Харесай

CNN: Владимир Путин: От случайно избран президент до защитник на крепостта Русия

Първият път, когато видях Владимир Путин лице в лице, беше една студена нощ през март 2000 година Току-що беше спечелил първите си избори и дойде в щабквартирата си, подготвен да отговори на въпроси от кореспонденти.

Путин, 47-годишен, беше нов в политиката и по този начин изглеждаш: облечен импровизирано в сив пуловер, лицето му бе фино и съществено.

Само три месеца преди този момент президентът Борис Елцин бе шокирал света, подавайки оставка на Нова година и наричайки Путин - деец от Комитет за Държавна сигурност (на СССР) и някогашен началник на Федералната работа за сигурност - настоящ президент.

"Никога не съм мислел, че в миналото ще вземам участие в изборите ", сподели Путин с пренебрежение. "Мислех, че е безусловно аморално да раздавате обещания наляво и надясно, знаейки, че избрани обещания не могат да бъдат спазени ".

Това беше класическият коментар на Путин, въпреки че не го бях осъзнал по това време: не-кандидатът, стимулиран, наподобява, от единственото предпочитание да измъкне руснаците от беднотия.

"Хората са изтощени ", сподели той, въздъхвайки, "животът е сложен за тях, чакат по-добър живот от мен, само че, несъмнено, чудеса не се случват ".

Десетилетие по-късно руснаците живеят по-добре, с помощта на икономическите промени и скокообразно вдигащите се цени на петрола, които запълват държавната хазна.

Но имаше друга страна на този ранен Владимир Путин. Русия беше затънала в война с чеченските бойци и в предизборна каскада по-малко от седмица преди гласуването през 2000 година Путин се качи в пилотската кабина на аероплан "СУ-27 " и отлетя до столицата на Чечения Грозни. Срещна се с въоръжените сили и даде обещание да унищожи бунтовниците.

Образът на твърд мъж работи. Това беше ролята, която щеше да става единствено по-силна по време на неговото ръководство.

В неделя, осемнадесет години по-късно, в друга студена изборна вечер, 65-годишният Путин пристъпи на сцената по време на победоносно празненство в центъра на Москва.

Лицето му бе по-пълно, имаше единствено няколко бръчки в ъглите на очите му, само че се придвижваше умерено към тълпата облечен с яке с кожена яка, президентът Путин им благодари за четвъртата изборна победа, наричайки я "признание за това, което сме създали през последните години - в доста сложни условия. "

"Ще помислим за бъдещето на нашата велика татковина, за бъдещето на нашите деца! Ние сме обречени да успеем! "

Понастоящем Владимир Путин не може да обещае на своите гласоподаватели, че ще живеят по-добре стопански: западните наказания и по-ниските цени на силата са факт.

Вместо това той им предлага участие в един тип народен тим, единен в превъзмогването на всички спънки за успеха.

"Основната опасност и нашият главен зложелател е фактът, че изоставаме ", предизвести той в своето 19-то послание към нацията за положението на страната през март във Федералнотото заседание. "Трябва да станем притежатели на ориста си. "

Руският президент предлага малко съответни стъпки по какъв начин ще го направи - или даже какво значи това. Той към момента няма подробна икономическа стратегия за това, което съгласно съветската конституция би трябвало да бъде неговият финален мандат.

За доста от неговите поддръжници обаче стопанската система не е това, което дефинира Владимир Путин. Това е ролята му като "пазител на нацията ". Чечения беше от дълго време умиротворена. Днес врагът е Западът: Съединени американски щати, Англия и Европа като цяло.

Ясен образец: деликатно режисираното показване на нови нуклеарни оръжия по време на речта му в Народното събрание.

Придружен от бляскав видеоклип, той показва това, което заплашително назовава "съвсем нов вид оръжие ", което Америка не може да преодолее: стратегическа нуклеарна оръжейна система с ракета с нуклеарен мотор.

Предупреждавайки тези, които биха могли "да търсят едностранно преимущество против Русия ", Владимир Путин сподели: "Никой не е успявал да спре Русия ".

Действията, които се осъждат от Запада, побеждават вкъщи: военното навлизане на Москва в Сирия демонстрира новата военна мощност на Русия и желанието на Путин да я употребява.

Русия в този момент е "Крепост Русия ", с Владимир Путин като бранител, изображение, изковано от държавните медии, позиция, подкрепена от някои съветски гласоподаватели, които са огорчени от това, което възприемат като обиди, офанзиви и "русофобия " от Запада.

Дори политическият удар от отравянето на някогашния разузнавач Сергей Скрипал може да е оказал помощ на Владимир Путин в тези избори.

"Нашите хора постоянно се сплотяват в сложни времена ", разяснява Ела Памфилова, началник на изборната комисия на Русия.

"Много благодаря на някои водачи - аз няма да ги кръщавам - от западните страни, които способстваха за единството на нашия народ. Те би трябвало да знаят: в никакъв случай няма да се отпуснем, когато има подобен напън ".

През 2018 година Русия на Путин се нуждае от външен зложелател и най-малко към този момент избраният отново президент има подобен.

Превод и редакция: Юлиян Марков, организация „ Фокус “
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР