Първият парламент, изкарал пълен четиригодишен мандат от 2009 г. насам

...
Първият парламент, изкарал пълен четиригодишен мандат от 2009 г. насам
Коментари Харесай

44-то Народно събрание изкара пълен мандат и се разпусна

Първият парламент, изкарал цялостен четиригодишен мандат от 2009 година насам завърши работата си с последно съвещание, в което политическите сили не пропуснаха да кръстосат шпаги, основно през публични заявления.

" Днес сме се събрали, с цел да отбележим края на мандата на 44-ото Народно заседание. Всеки от нас ще отнесе разнообразни мемоари, както е друга оценката на всеки един от нас за миналите 4 години. Скоро в тази зала ще заемат местата си депутатите от 45-ото Народно заседание. Някои от тях ще са ветерани с опит, други за първи път ще седнат на депутатските банки. На бъдещите депутати ветерани да пожелаем да носят със себе си поуката от позволените в предишното неточности. А на тези, които за първи път ще влязат тук, дано не не помнят обещанията към гласоподавателите си ", съобщи ръководителят на Народното събрание Цвета Караянчева при започване на съвещанието. Тя пое председателския пост от Димитър Главчев, който подаде оставка на 17 ноември, 2017 година след скандал, при който изгони Корнелия Нинова и Антон Кутев от пленарна зала. От Българска социалистическа партия и Движение за права и свободи незабавно реагираха с искане за оставката му. Така 44-о Народно заседание ще се запомни и с ротация на председателското място.

194 от общо 240 депутати се събраха за последното пленарно съвещание на 44-ото Народно заседание.

От 2017 година до момента Народното събрание е имал общо 11 пленарни сесии, в които са били прегледани редица планове на решения и законопроекти. Общо импортираните законопроекти са 830, от тях - 518 са признатите закони, а без придвижване са 312. Сред по-важните решения бяха утвърждението на Договора за добросъседство с Република Северна Македония и декларация по отношение на разширението на Европейския съюз и Процеса на стабилизиране и асоцииране на Република Северна Македония и Република Албания. Депутатите дадоха и зелена светлина на югозападната ни съседка за НАТО, утвърдиха покупката на самолети F-16, одобриха Закона за противопоставяне на корупцията и лишаване на нелегално добитото имущество и сътвориха Антикорупционен орган, а в края на мандата бе основана и фигура на прокурор, който да проверява основния прокурор. Народните представители означиха и 140 години от Учредителното национално заседание във Велико Търново, трансформираха името на 24 май, а в края на мандата се реалокираха в нова пленарна зала. 

" Мандатът на 44-тото Народно заседание не беше лек. Той мина през публични, политически и геополитически разтърсвания. През последната 1 година милиони бяха принудени да трансформират метода си на живот и да одобряват това, което през днешния ден назоваваме нова нормалност. Успяхме да проведем сполучливо председателство на Съвета на Европейски Съюз ", регистрира в изказване през днешния ден ръководителят на ПГ на ГЕРБ  доктор Даниела Дариткова. По думите й депутатите са били единни за изключителното състояние и на тематика обучение.

" Въпреки своите дефекти 44-тото Народно заседание съумя да извърши своите функционалности. То излъчи държавно управление и се съобрази с настройките на болшинството в българското общество. Управляващото болшинство на ГЕРБ и " Обединени патриоти " не разреши да бъде сменен вотът на българските гласоподаватели и извърши уговорките. Заедно осигурихме постоянна политическа среда. Убедена съм, че можехме да създадем доста повече. Искам да благодаря на нашите сътрудници от " Обединени патриоти " и на всички народни представители, които подкрепяха нашите законодателни оферти. Благодаря и на опозицията ", съобщи още доктор Дариткова. 

ПГ на " Българска социалистическа партия за България " имаме четири достолепия в този парламент, съобщи ръководителят на групата и на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова. Тя означи, че левицата е влезнала в Народното събрание с стратегия за смяна, за битка с паралелната страна и с досегашния модел на ръководство. " Изпълнихме обещаното. Всички поети задължения преди изборите са внесени като законопроекти в Народното събрание. Не влязохме в скрити сделки с властта, не участвахме в подмолни плаващи болшинства. Останахме съпротива от началото до края въпреки изкушенията или настиска в избрани моменти. Превърнахме се в алтернативата, не на думи, а с работа и дейности ", съобщи водачът на Българска социалистическа партия.

" След девет дни решаваме не просто кой ще стане народен представител, след девет дни се залага бъдещето на България ", сподели още Нинова и пожела кураж на българските жители. 

Според съпредседателя на " Обединени патриоти " Искрен Веселинов последните четири години са били " белязани с перманентна рецесия, с разделяне и политическо опълчване, каквито рядко е имало в историята ни с непрекъснат опит да се събори ръководството ". По думите му е липсвало съзнанието за общо бъдеще, за разговор и примирение. Въпреки това той регистрира част от триумфите на обединението - увеличението на пенсиите, премахването на фигурата на безконечния дебитор и връщането на децата в учебно заведение.

" Воля " завършва със самочувствие и задоволеност в своя първи мандат. С работата си, с държанието си опровергахме всички подправени вести за нас, които съперниците ни тиражираха преди 4 години. Показахме на вас и на всички българи, че може да има разнообразни депутати ", сподели водачът на " Воля " Веселин Марешки. 

Преди закриването на Народното събрание прозвучаха химнът на Република България и този на Европейския съюз. Депутатите посрещнаха химните на крайници, а последният звънец на 44-тото Народно заседание удари ръководителят Цвета Караянчева. След съвещанието народните представители си направиха обща фотография в пленарната зала. 

Обобщение постфактум пристигна от Движение за права и свободи. Никой от парламентарната група не прочете декларация в пленарна зала. За сметка на това от партийния пресцентър разпространиха декларация от името на ръководителя на ПГ на Движение за права и свободи Мустафа Карадайъ, в която фигурира заключението: " Най-хубавото на днешния ден е, че завършва мандатът на това Народно заседание! "
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР