Първият отворен изкуствен интелект на български език – BgGPT, ще

...
Първият отворен изкуствен интелект на български език – BgGPT, ще
Коментари Харесай

BgGPT – първият изкуствен интелект на български, достъпен и безплатен от 3 март

Първият отворен изкуствен интелект на български език – BgGPT, ще бъде наличен на 3 март, а думите, които го разказват са „ безвъзмезден “ и „ благонадежден “, съобщи кореспондент на БГНЕС.


Проф. Мартин Вечев, теоретичен шеф на INSAIT, съобщи, че основаването на BgGPT е една от най-важните и стратегически вести за България в последните години. „ Това е първата платформа в света за изкуствен интелект на български език от последно потомство “, сподели той и добави, че BgGPT е основан за българската страна и общество, за българските обществени и частни организации и институции.

Вечев изясни, че като функционалност той е доста сходен на комерсиални приложения и платформи.

„ BgGPT и моделът зад него е безусловно свободно наличен и безвъзмезден, което значи, че българските организации и обществени и частни институции могат да го употребяват непосредствено. Могат да основават приложения в интерес на обществото, на образованието, на бизнеса и редица други без да се тормозят от лицензи “, посочи той.

Научният шеф акцентира, че BgGPT е персонализиран и профилиран за български език, подготвен е с над 3 милиарда словосъчетания и фрази, като в бъдеще ще се развива от ден на ден и повече, ще става все по-точен и благонадежден.

„ С BgGPT България става една от дребното страни в света, която има лична GPT технология тук, на място, свободна, налична за всички и независеща от огромните частни корпорации “, означи Вечев и добави, че с BgGPT България декларира, че може да основава технологии и изкуствен интелект на най-високо международно равнище и да бъде софтуерен водач, а не просто участник в софтуерния развой и консуматор на тези технологии. Той е безапелационен, че BgGPT е безусловно стратегически план за страната.


Пред представителите на медиите беше демонстрирано и по какъв начин работи българският изкуствен интелект. „ Първата версия на BgGPT за някои неща към този момент работи по-добре от ChatGPT на български “, сподели Вечев.

Премиерът акад. Николай Денков съобщи, че съревнованието за развиване на модели, основани на изкуствен интелект, през последните месеци стартира да се форсира с невероятна активност в най-развитите страни в света.

„ След няколко години упованието е, че стопанските системи в света ще се разделят на тези, които употребяват изкуствен интелект, и тези, които не съумяват. Успехът значително ще се предопредели от това до каква степен ще успеем да интегрираме този вид платформи “, уточни той.

Какво ще бъде бъдещето на една нация, на една страна, акцентира министър председателят, зависи от това какъв брой бързо ще успее да усвои тези технологии и да ги употребява по най-хубавия вероятен метод.

„ България още от 2020 година на държавно равнище осъзна, че това е стратегически значимо и стартира да приготвя опцията за осъществяване на този план. Официално започва през април 2022 година при постоянното държавно управление на Кирил Петков, само че преди този момент имаше предварителна работа “, напомни той, като благодари на проф. Мартин Вечев, както и на швейцарските сътрудници на българската страна.


Денков уточни, че зад изкуствения разсъдък стои естественият разсъдък. „ Всяка магия от този вид се прави от хора и по тази причина е добре да забележим хората, които го вършат, да разберем какъв е смисълът на това, което се прави, и да си дадем сметка, че нашият живот след една, след две, след три години ще наподобява доста друго, точно тъй като тези хора като тях развиват тези технологии “, акцентира той и акцентира, че такива събития се случват един път на няколко десетки години.

Премиерът добави, че новото, което беше признато т.г. с бюджета, е, че ще бъде подкрепено развиването на изчислителен център, профилиран за изкуствен интелект, тъй че екипът, който е извънредно мощен в развиването на платформите и в приложението на тези платформи, да има опция да притегля сътрудници от чужбина, в това число и компании, и да развива този вид познания на най-високото допустимо равнище в света.

„ Няма пресилване, в Източна Европа няма нищо, което да е сравнимо с това, което през днешния ден ви представихме “, безапелационен е Денков.

Министърът на образованието и науката проф. Галин Цоков сподели, че създаването на изкуствения разсъдък от INSAIT ще даде една голяма опция за използването му в българското учебно обучение и в университетите. „ Можем да предоставим цялостните запаси, които към този момент са налични в цифровата раница, с цел да може тя да се надгради с BgGPT и оттова всяко учебно заведение да може да има своя система, обвързвана с изкуствения разсъдък и опция за персонализиране на образованието “, съобщи той и акцентира, че това е една голяма опция за развиването и възстановяване на качеството на българската просветителна система. /БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР