Първият изцяло женски екип от сапьори вече действа в района

...
Първият изцяло женски екип от сапьори вече действа в района
Коментари Харесай

Първи изцяло женски екип от сапьори разминира в Ирак

Първият напълно женски екип от сапьори към този момент работи в региона на иракския град Басра.

Те получават дебели бронежилетки, тежки каски с транспарантни шлемове за лице и към този момент са подготвени за работа. Това са иракските дами - сапьори на Басра.Първият по рода си отряд. Те работят из суровите полета на провинцията, с цел да ги изчистят от противопехотните мини.

" Основната аргументи поради която се включих в екипа е филантропична.В провинциа Басра има доста мини в обширни места, хората не могат да живеят по тези земи.Нещо повече, някои хора са едва осведомени и това провокира безчет произшествия ", сподели Хинд Али, член на групата за разминиране на Басра.

Мините са тук от войната с Иран и от войната в Залива. Жените работят точно и за някои от тях това може да се окаже потребно умеене в ежедневния живот.

" Когато за първи път видях мини и техните класификации, ми обясниха по какъв начин да ги заобикалям и по какъв начин да ги неутрализирам.За мен това беше като нов език, хареса ми концепцията да науча освен това, тъй като може да се сблъскам с това в всекидневието ми, не тъй като ги диря, само че в всекидневието ми би трябвало да знам по какъв начин да се оправям с тях ", сподели Худа Халид, член на групата за разминиране на Басра.

Екипът се състои от 14 иракчанки. Те са обучавани в продължение на 40 дни. Въоръжават се с уредите и знанията за това по какъв начин да открива и безвредно да разминират разнообразни типове мини.

Трудната и рискова задача провокира опозиция измежду околните.

" Никой не ме е окуражавал за това, тъй като, знаете, фамилиите се тревожат единствено като чуят думата разминиране. Това поражда голям боязън у доста хора, изключително родители и родственици, до този миг фамилията и околните другари са изцяло срещу ", сподели Хинд Али, член на групата за разминиране на Басра.

Групата е образувана от локална компания.

" Първото затруднение беше страхът,но откакто обяснихме механизма на работа и техниката, която ще употребяват, получиха мотивация да работят в тази област. Някои се мотивираха да си намерят работа, други филантропична причина, трети откриха предизвикателство за себе си, изключително откогато тази област е нова за дами в Басра и въобще в южните региони ", сподели изпълнителният шеф на компанията " Ал Барк " Уалид Ал Фарес.

През последните години мините са умъртвили и ранили десетки иракчани в източната и западната част на града, а в Басра има огромни пространства, към момента цялостни с мини.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР