Първият хеликоптер за спешна медицинска помощ по въздуха ще кацне

...
Първият хеликоптер за спешна медицинска помощ по въздуха ще кацне
Коментари Харесай

Първият хеликоптер за спешна медицинска помощ по въздуха каца в София утре

Първият хеликоптер за незабавна здравна помощ по въздуха ще кацне в София на следващия ден, оповестиха от пресцентъра на Министерство на здравеопазването.

Официалното му показване обаче ще бъде на 2 февруари на авиобаза Враждебна в наличието на премиера акад. Николай Денков, министъра на опазването на здравето проф. Христо Хинков, министъра на превоза и известията Георги Гвоздейков, зам.-министъра на опазването на здравето проф. Илко Гетов и други публични лица.

Преди началото на днешното съвещание на Министерски съвет министър председателят Николай Денков съобщи, че идването на хеликоптера е нов стадий в развиването на Спешната помощ и здравната грижа за българите. „ Медицинският хеликоптер ще оказва помощ на хора, потърпевши в произшествия, ще транспортира пациенти от едно лечебно заведение в друго, ще спомага в донорски обстановки, ще доставя незабавно съоръжение, кръв, органи, медикаменти, когато и където е належащо. До края на 2026 година България ще има 6 хеликоптера. За евроскептиците – те са закупени с европейски средства по оперативните стратегии и Плана за възобновяване и резистентност “, сподели министър председателят.

„ Въздушните коли за спешна помощ са основни за обезпечаване на незабавна здравна помощ във всяко кътче на страната. Определихме базите им по този начин, че всяка част на страната да бъде покрита от най-малко два хеликоптера. По този метод подсигуряваме здравна помощ за така наречен златен час. Те ще оказват помощ да понижим броя на починалите в злополуки и ще дадат късмет на пациенти в животозастрашаващо незабавно положение. Разходите за въздушната помощ за всеки пациент се поемат от страната. Никой няма да заплаща за това “, безапелационен беше акад. Денков.

Той акцентира, че не трябва да пропущаме същинските герои – летците, които ще ръководят хеликоптерите, и лекарите, които ще избавят пациентите. „ Нека напомня – наложи се първо да спасяваме въздушното избавяне. Спряхме ликвидацията на сдружението, което беше основано от постоянното държавно управление на Кирил Петков, само че беше закрито от служебните държавни управления. Специално желая да отбележа напъните на екипите на министър Георги Гвоздейков и министър Христо Хинков, за това, че съумяха в точния момент да реализират тези резултати, тъй че в най-близко време хеликоптерите да стартират своята работа и да избавят хората в България “, добави още министър-председателят.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР