Първият хеликоптер от новоизграждащата се система за спешна помощ по

...
Първият хеликоптер от новоизграждащата се система за спешна помощ по
Коментари Харесай

Първият хеликоптер от системата за въздушна помощ HEMS вече е в България /снимки/

Първият хеликоптер от новоизграждащата се система за незабавна помощ по въздух (HEMS - Helicopter Emergency Medical Service) към този момент е в България. След сполучлив независим полет от Италия до България, изпълнен с междинни кацания, машината се приземи през днешния ден въз основата на „ Гранична полиция “ на столичното летище, където ще бъде краткотрайно ситуирана. Машината бе посрещната от министъра на превоза и известията Георги Гвоздейков и други публични лица.
Вертолетът бе пилотиран от италиански екипаж. Машината е създадена от компания „ Леонардо “ и е добита с европейско финансиране. 
Хеликоптерът е първият от общо шест машини. По график в края на юни тази година би трябвало да дойде вторият хеликоптер, очакван за оперативната база в Долна Митрополия, а през декември се чака третата машина, която ще бъде разполагаем в оперативната база в Сливен. Останалите въздушни коли за спешна помощ ще идват поетапно до 2026 г. 
Първите шестима български водачи, приключили образование в Италия, към този момент получиха и своите бревети – свидетелства за летателна дееспособност. Те им бяха връчени персонално от министър-председателя Николай Денков на гала през декември м.г. 
В системата за незабавна помощ по въздух се чакат да работят общо 36 водачи и 14 инженери. На борда на машината ще има и медицински лица, които към този момент минават съответните образования. През февруари се чака машината към този момент да взе участие в действителни избавителни задачи.
По данни на министъра на превоза Георги Гвоздейков скоро страната ни ще разполага с общо осем болнични вертолетни летища. Вече имаме три регистрирани площадки в УМБАЛ „ Света Анна “ в София, МБАЛ „ Уни Хоспитал “-Панагюрище и УМБАЛ „ Света Марина “-Варна. В момента Главна дирекция „ Гражданска въздухоплавателна администрация “ преглежда документите на още пет лечебни заведения, от които две в София и по една в Русе, Пловдив и Велико Търново.
На територията на страната се чака да бъдат построени общо шест оперативни бази на бъдещата система за незабавна помощ по въздух, а разположението им дава опция до всяка точка на страната да могат да доближават два хеликоптера по едно и също време, спазвайки правилото за „ златния час “.
Хеликоптерът ще бъде публично показан на 2 февруари в наличието на министър-председателя акад. Николай Денков, министъра на опазването на здравето проф. Христо Хинков, министъра на превоза и известията Георги Гвоздейков, зам.-министъра на опазването на здравето проф. Илко Гетов и др.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР