Първият Доклад на Европейската комисия за върховенството на правото в

...
Първият Доклад на Европейската комисия за върховенството на правото в
Коментари Харесай

Антикорупционният фонд: Докладът на ЕК посочва проблемите със съдебната система и борбата с корупцията в България

Първият Доклад на Европейската комисия за върховенството на правото в страните на Европейския съюз прави подробен разбор на положението на правосъдната система и битката с корупцията в България. Въпреки маркирания прогрес в някои от областите на наблюдаване отчетът като цяло е сериозен и ясно показва съответните мотиви за паника.
Това разяснява Бойко Станкушев, шеф на Антикорупционния фонд (АКФ). " В него намират място редица проблеми, които нееднократно сме повдигали в позициите и анализите си “, добави той.

По отношение на правосъдната система отчетът отбелязва незавършилата промяна на прокуратурата, която прави невъзможна отчетността на основния прокурор пред обществото и наказателното му гонене при положение на нарушаване на закона. Докладът цитира мнението на Антикорупционния фонд, че структурата на Висшия правосъден съвет, и по-специално на съдийската му гилдия, не подхожда на европейските стандарти за самостоятелност на правосъдната власт.

По отношение на битката против корупцията отчетът подчертава върху формалистичния метод на българската наказателно-процесуална система като затруднение за ефикасното следствие на корупцията по високите етажи на властта.

Този извод се поддържа с откъс от годишния мониторингов отчет на Антикорупционния фонд „ Антикорупционни институции: интензивност без забележими резултати “ с създатели адв. Андрей Янкулов и доцент доктор Атанас Славов, в който се споделя че „ формализмът на наказателните производства попречва създаването на новаторски и истински тактики за следствие на корупцията “. Като образец за формалистичния метод на националните институции е посочен въпросът „ Апартаментгейт “, в които политици получават парцели на цени под пазарните, а Комисията за противопоставяне на корупцията и за лишаване на нелегално добитото имущество не открива никакви доказателства за спор на ползи.

Европейската комисия цитира годишния отчет на АКФ и по отношение на неналичието на дефинитивни присъди в болшинството от 40 основни каузи за корупция по високите етажи на властта в България. Заключението е, че по делата, които адресират корупцията на високо равнище, към момента липсват солидни резултати.

Докладът на Европейска комисия за върховенството на правото прави общо 8 позовавания на мнения и разбори на АКФ. „ Радваме се, че с изявленията си АКФ подкрепя обективния разбор на обстановката в България “ съобщи Бойко Станкушев и добави:

„ Докладът не приключва с рекомендации, само че слага проблеми, на които институциите в България би трябвало да дадат явен отговор. Такъв отговор изискват и българските жители. “
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР