Първият демократично избран кмет на Смолян с мандат 1991-1995 г.

...
Първият демократично избран кмет на Смолян с мандат 1991-1995 г.
Коментари Харесай

Екскмет, сега свещеник, става почетен гражданин на Смолян

Първият демократично определен кмет на Смолян с мандат 1991-1995 година Димитър Михайлов, в този момент духовник в най-големия храм на Родопите, става почетен жител.
Предложението за почитане отец Михаил с най-високото отличие на община Смолян е направено от кмета Николай Мелемов. То ще се прегледа на 11 септември.
В изявление пред Actualno.com през месец юли той показа, че в общината е влезнал с един кламер, а е излязъл с два, тъй като трябвало да си прибере някои персонални бумаги.
„ На мен ми се искаше да строя, да върша улици, да издигна един блок. Но съм удовлетворен от кметуването. Поне демонстрирах, че можем да бъдем разнообразни. Не желая да обвиня никой социалист, само че аз влязох в общината с един кламер и излязох с два, тъй като трябваше да си прибера някоя персонална кореспонденция. Не съм се облагодетелствал от кметската работа. Корупцията идва от възпитанието. Както тя, по този начин и религията идват от фамилията. Първо е фамилията, второ е учебното заведение, тогава е църквата “, съобщи свещеникът екскмет.
Димитър Михайлов е приключил специалността „ Богословие “ в Духовната академия „ Св. Климент Охридски “. 18 години е музеен експерт в Регионалния исторически музей „ Стою Шишков “ – Смолян. Завършва курсове по музейно дело и архивистика. Под управлението на проф. Димитър Овчаров взе участие в разкопки във Велики Преслав. Работил е във компания „ Универс” и в регионалната администрация. Член е на УС на Български земеделски народен съюз.
През 2006 година е ръкоположен за духовник. В продължение на четири години е основен уредник на строителството на храм „ Св. Висарион Смоленски” в Смолян.
Автор е на книгите „ Напътственик на православния християнин”, „ Земята гледа небето. Хора и православни храмове в Средните Родопи” – в съавторство с Петър Шукеров и Иван Патев, „ Антим – първият български екзарх”, „ Справочник за именните дни” и „ Нравствено- християнски поучения”.
Публикува публикации в локалния щемпел за Възраждането, Тревненската резбарска школа и Станислав Доспевски (синът на Димитър Зограф).
Той и все още е духовник в храма „ Св. Висарион Смоленски “. Енорийски духовник е в Рудозем, обслужва и селата Писаница и Хасовица.
Преди три месеца от Държавния списък в Смолян оповестиха отец Димитър за донор на годината откакто му даде целия собствен персонален списък и архива на татко му, отец Михаил – архиерейски наместник в продължение на 20 години. Малко по-рано от Историческия музей в Смолян също получи премия за донор.
Като кмет на Смолян направил всичко, с цел да не допусне различния синод в окръжния град. Има важен принос за развиването на община Смолян в първите години на прехода. При комплицирани условия са съхранени просветителни и културни институции.
Въпреки компликациите, честите законодателни и държавни промени отстоява настойчиво и съобразително ползите на община Смолян. През неговия мандат е непокътната политическата приемливост.
След дълготрайно спиране със лични средства на общината по негово време е възобновен съборът на Рожен.
По мотив 80-тата годишнина от Освобождението на Родопите през 1992 година в Смолян е открит паметникът на полковник Владимир Серафимов.
Проведени са голям брой българо-гръцки срещи и диалози. Подписани са първите контракти за побратимяване на Смолян с израелския град Ейлат и град Ксанти – Република Гърция. За МБАЛ „ Д-р Братан Шукеров” с помощта на него е обезпечен първият скенер.
Тази година отец Михайлов навършва 70 години.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР