Първият български естраден певец Димитър Йосифов едва не си заминал

...
Първият български естраден певец Димитър Йосифов едва не си заминал
Коментари Харесай

Кърлеж едва не погуби първия ни естраден певец

Първият български естраден артист Димитър Йосифов едвам не си отпътувал след захапване от кърлеж, ожали се самият той. 88-годишният създател бил ухапан от насекомото преди повече от година, до момента в който бил на отмора във вилата си. Кърлежът се впил в корема му и в началото обстановката изглеждала напълно безобидна.

„ Уж всичко беше наред, а едвам в този момент стартира да основава проблеми. Докторите споделиха, че се впива в органите – сърце, дробове, и е неспасяемо. Аз към този момент завършвам лекуването и, популярност Богу, съм добре. Засега излизам до пазара за малко единствено, а като се затопли времето, ще почна повече да съм на открито “, споделя за премеждията си изпълнителят на „ Белла Белинда “.

Естрадната легенда минал през съществено и скъпо лекуване с инжекции, а неразделно до него били всички от фамилията – брачната половинка Мадлен, дъщерята Добрина и нейният брачен партньор.
Йосифов, който е сложил основите на известната музика у нас, кара старините си, потопен в давност и без почести за неговия принос за естрадата. Оказва се, че доайенът на занимателната музика прибира една от най-ниските пенсии в музикалните среди – 250 лв..

Изпълнителят на някои от безконечните шлагери в естрадата също потърпевш от неуредиците с документите за стаж от „ Музикална дирекция “, само че се примирил. За повторно обаче му станало тъжно, че никой не се сетил да го включи в описите с наградни пенсии в размер на 300 или 500 лв., които Министерството на културата присъди на доста негови сътрудници наскоро. Йосифов бил отчаян, когато не видял името си в „ класацията “, въпреки да е известен в две страни – България и Италия.

Гласът на естрадното великолепие звучи в над 5 милиона грамофонни плочи. Самият той е записвал шлагера „ Марина, Марина “ в 4-5 разнообразни разновидността, които са издавани на многочислени дребни и огромни винилови дискове. „ В някогашния Съветски съюз съм записал 4 песни, които са издавани в най-различни компилации, с Том Джоунс, Мирей Матийо и Ирина Чмихова, а там първичният тираж единствено на една плоча е 300 000 броя. Ако най-малко по 1 стотинка бяха дали… “, ядосва се артистът.

През 50-те години на ХХ век той пръв изпява у нас италианските шлагери „ Марина, Марина “, „ Воларе “ на Доменико Модуньо и доста други, а през 2004 година даже е почетен със Златна значка и званието „ Кавалер на италианската музика “ от тогавашния италиански президент Чампи. В младостта си Йосифов е работил с Лили Иванова, Борис Гуджунов, Паша Христова, Йорданка Христова и други свои сътрудници, само че през днешния ден за него се сещала единствено Данчето, с която били положителни другари.

Източник: vijti.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР