Първият англоезичен филм на безподобния киномагьосник Педро Алмодовар, който спечели

...
Първият англоезичен филм на безподобния киномагьосник Педро Алмодовар, който спечели
Коментари Харесай

Съседната стая на Алмодовар с премиера на Синелибри

Първият англоезичен филм на безподобния киномагьосник Педро Алмодовар, който завоюва " Златен лъв " на венецианската Мостра, ще има извънредна премиера у нас броени дни след премиерата си във Венеция. Испанско-американската камерна драма е извънредно поетична и просветляваща история за смисъла на живота и гибелта, за цената на другарството и емпатията в сериозни моменти. Главните функции са поверени на две възхитителни актриси - Тилда Суинтън и Джулиан Мур.
" Съседната стая " ще украси празничната гала по награждаването на Международния кино-литературен фестивал " Синелибри 2024 ". Тя ще се организира на 25 октомври от 19 ч. в Зала 1 на НДК в наличието на влиятелното интернационално жури, оповестяват уредниците.
Адаптация по разказ на Сигрид Нунес, филмът изследва спорната тематика за евтаназията, само че се усеща като апология на живота и силата на човешкия дух. Близки приятелки в предишното, с времето Ингрид и Марта са се отчуждили - едната се е отдала на писането, другата е избрала специалността на военния кореспондент. След години двете се срещат още веднъж при непредвидени условия. Вглеждайки се в връзките посред им, " Съседната стая " рисува трогателен и провокативен портрет на нашето съвремие и неслучайно е номиниран за премията " Златен лъв ". Както може да се чака, носителките на " Оскар " Джулиан Мур и Тилда Суинтън са ослепителен тандем.
Режисьор, сценарист, публицист и продуцент, Педро Алмодовар има величествен набор от киноотличия в кариерата си, включително " Оскар ", " Златен глобус ", " Сезар ", " Златна палма ", а през 2019 година на фестивала във Венеция му бе връчена премия за изцяло творчество. Филмите му се занимават с проблемите на идентичността, другарството, пристрастеността, фамилията и майчинството. Действието нормално се развива на фона на избрани обществени и политически трансформации, героите са психически достоверни, разговорите са пиперливи, а декорите и цветовете са същинска лирика. Алмодовар е занаятчия на комплицираните прочувствени лабиринти и жизнеутвърждаващата мелодрама. Неотдавна на български език излезе неговият алманах с разкази " Последният сън " - изкусна и многолика къса прозаичност, написана с кинематографична сбитост, изразителност и тъничък комизъм. Фрагментирана автобиография на един автентичен създател, буйно предан на изкуството.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР