Първият американски космически апарат, стъпил на Луната след астронавтите от

...
Първият американски космически апарат, стъпил на Луната след астронавтите от
Коментари Харесай

Първият американски апарат, кацнал на Луната след повече от половин век, спря да функционира

Първият американски галактически уред, стъпил на Луната след астронавтите от задачите " Аполо " на НАСА, " замлъкна " седмица откакто счупи крайник при кацането и се прекатурна покрай лунния Южен полюс, предават Асошиейтед прес и Българска телеграфна агенция.

Спускаемият уред " Одисей " на " Интюитив машинс " (Intuitive Machines) устоя по-дълго, в сравнение с частната компания очакваше, откакто се прекатурна на една страна с нарушена слънчева батерия и връзка.

Краят настъпи, когато диспечерите на полета получиха последна фотография от " Одисей " и подадоха команда към компютърните и енергийните му системи да останат в режим на подготвеност.

Така спускаемият уред ще може да се разсъни след две до три седмици, в случай че оцелее в студената лунна нощ. Говорителят на " Интюитив машинс " Джош Маршал сподели, че тези последни стъпки са изтощили батериите на спускаемия модул и са предиздвикали " Одисей " да се " потопи в продължителна сънливост ".

" Лека нощ, Оди. Надяваме се да се чуем с теб още веднъж ", заяви " Интюитив машинс " посредством обществената мрежа Екс, известна преди като Туитър.

Преди да " остане без мощ ", " Одисей " изпрати така наречен от компанията " уместно прощално предаване ".

Снимката, направена тъкмо преди кацането, демонстрира долната част на спускаемия уред върху набраздената повърхнина на Луната. На назад във времето се вижда " по малко " от Земята и Слънцето.

Първоначалният проект беше спускаемият модул да издържи на Луната към седмица.

Базираната в Хюстън компания " Интюитив машинс " стана първата частна компания, която реализира кацане на галактически уред на Луната, без той да се разбие. Това се случи на 22 февруари, когато " Одисей " се спусна на лунната повърхнина.

От 60-те години на предишния век насам единствено пет страни са реализирали това, в това число Япония, която направи странично кацане предишния месец.

" Одисей " придвижи шест опита за НАСА, която заплати 118 милиона $ за пътуването.

Първият опит на друга частна компания - " Астроботик ", да нарежда апарата си " Перигрин " на Луната, се провали през януари.

НАСА гледа на тези частни спускаеми апарати като на разузнавачи, предопределени да проправят пътя на астронавтите, които би трябвало да дойдат след още няколко години.

Преди " Одисей " на Луната за финален път са стъпвали Джийн Чернан и Харисън Шмит от задачата " Аполо 17 " през 1972 г.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР