Първите заразените с маймунска шарка в България са двама мъже,

...
Първите заразените с маймунска шарка в България са двама мъже,
Коментари Харесай

Двамата мъже с маймунска шарка у нас скоро са пътували в чужбина


Първите инфектираните с маймунска шарка в България са двама мъже, които са настанени в столични лечебни заведения. Един от инфектираните се лекува във Военномедицинската академия. Той постъпва там в понеделник със подозрения за варицела, само че проучванията демонстрират, че става дума за маймунска вариола. Пациентът се усъвършенства.

При другия мъж, който е в инфекциозната болница, болестта също протича леко - температура и обрив. И двамата са пътували през последните две седмици зад граница - в Испания и във Англия, само че не са дали информация за контакт с заболели.

Единият от двамата болни постъпва с обрив в столичната инфекциозна болница преди дни.

„ Аз не съм виждал досега маймунска шарка. При състояние, че е чужденец и с този обрив са се усъмнили за маймунска шарка и са го удостоверили “, разяснява доцент Мангъров.

Близките контактни на заболелите да бъдат следени за признаци в продължение на 21 дни, поучават специалисти.

„ В нашата част на света няма условия за разпространяване на този вирус. При естествени условия заразяването с маймунската шарка става при доста непосредствен контакт “, добави доцент Мангъров.

Състоянието и на двамата мъже се усъвършенства. Наскоро са пътували в чужбина.

„ Не става дума за разпространяване на болестта у нас. Техните контакти занапред ще се откриват, тече занапред епидемиологичното изследване. Риск от зараза няма нито у нас, нито в света. Става въпрос за единични случаи, които заразяват най-близките контактни до тях или контакт кожа до кожа “, означи проф. Ива Христова, шеф на НЦЗПБ.

Днес се чака Световната здравна организация да реши дали епидемията от маймунска шарка съставлява световна опасност.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за и!

Бъдете с нас и във и!
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР