Първите руски миротворци пристигнаха в Казахстан Полицията в Алмати съобщи,

...
Първите руски миротворци пристигнаха в Казахстан Полицията в Алмати съобщи,
Коментари Харесай

Казахстан: Насилието продължава

Първите съветски миротворци дойдоха в Казахстан

Полицията в Алмати заяви, че десетки бунтовници са били убити в града в четвъртък вечерта. Orda.kz оповестява, базирайки се на Министерството на вътрешните работи на Казахстан, че до четвъртък вечерта в цялата страна са арестувани 2298 участници в митингите и безредиците. Съобщава се също, че при конфликтите са починали минимум 18 чиновници по сигурността, двама от които са открити обезглавени. От Министерство на вътрешните работи оповестяват и за 748 ранени измежду силите за сигурност.

По време на митингите в Алмати бяха опожарени президентската резиденция и кметствот о.

Военните си възвърнаха контрола над основното летище, което преди този момент беше завладяно от протестиращите. В четвъртък вечерта обаче конфликтите се възобновиха на основния площад на Алмати, който денем беше окупиран от войски и протестиращи.



Кореспондентите на Ройтерс споделят, че са чули детонации и пукотевица. Агенция ТАСС, базирайки се на очевидци, заяви, че по време на престрелката има убити и ранени. Когато се стъмни, стрелбата още веднъж спря.

Президентът Касим-Жомарт Токаев упрекна за безредиците терористи, подготвени в чужбина.

В сряда вечерта той се обърна към Организацията на контракта за групова сигурност (ОДКС) с молба за военна поддръжка. В страната към този момент са пристигнали подразделения на ВДВ на Руската федерация. Освен съветските военни, в него ще вземат присъединяване и представители на въоръжените сили на още четири страни - Беларус, Армения, Киргизстан и Таджикистан

Западните страни приканват за умерено и спокойно споразумяване. Китай назова събитията вътрешна работа на Казахстан.

Ръководителят на европейската дипломация Жозеп Борел сподели в четвъртък, че военната интервенция на Русия в Казахстан връща „ мемоари за обстановки, които би трябвало да се заобикалят ". Борел изрази „ огромна угриженост " и добави: „ Правата и сигурността на цивилните би трябвало да бъдат обезпечени... Европейски Съюз е подготвен да поддържа разрешаването на тази рецесия ".



Държавният департамент на Съединени американски щати заяви, че държавният секретар Антъни Блинкен е разговарял с казахстанския си сътрудник за изключителното състояние, което работи в цялостен Казахстан . Според изказването на министерството държавният секретар акцентира, че Съединените щати поддържат напълно конституционните институции на Казахстан и свободата на медиите, и прикани за спокойно разрешаване на рецесията и ценене на правата на жителите. Също по този начин той акцентира значимостта на насърчаването на стабилността в Европа, в това число поддръжката на суверенитета и териториалната целокупност на Украйна в отговор на съветската експанзия.

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган беседва по телефона с Токаев, като изрази взаимност с Казахстан, оповестиха от пресслужбата на турската администрация. Според формалното изказване на канцеларията на турския президент Ердоган сподели на Токаев, че Турция следи от близко развиването на събитията и изрази вяра за бързо понижаване на напрежението и съставяне на ново държавно управление. Ердоган увери също, че при нужда Анкара ще предложи на Казахстан „ всички форми на техническа информация и опит ". Ердоган разиска обстановката и с водачите на Азербайджан, Киргизстан и Узбекистан и изрази вяра, че рецесията ще бъде позволена посредством разговор.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР