Първите процедури по нискодозова брахитерапия за лечение на рак на

...
Първите процедури по нискодозова брахитерапия за лечение на рак на
Коментари Харесай

За първи път у нас - с иновативна терапия лекуват рак на простатата в ИСУЛ |

Първите процедури по нискодозова брахитерапия за лекуване на рак на простатната жлеза в България, които ще се правят по нова технология, започват в петък, 10 декември 2021 година Те ще се осъществят от взаимен екип от Центъра за сложна терапия на туморите на простатната жлеза към УМБАЛ „ Царица Йоанна- ИСУЛ “ и Центъра за брахитерапии към Специализираната онкологична болница „ Св. Елизабет “ в Словакия. Чуждият център е един от най-опитните в Европа, в който досега са извършени над 1500 брахитерапии на простатната жлеза.

Какво съставлява методът

При нискодозовата брахитерапия в простатната жлеза се вкарват дребни зърна, наречени сидове, на йод 125 изотоп, изчислени по избрана формула. Те реализират вътретъканно облъчване на тумора на простатната жлеза в границите на 6-8 седмици, при което се реализира 96% изцеление.

Предимствата на този способ пред другата опция за лекуване на карцинома на простатата – радикалното унищожаване на жлезата – са големи. Той икономисва на пациентите доста от страничните резултати, свързани с оперативното премахване, като изпускане на урина и еректилна дисфункция. Освен това свежда до най-малко вероятността от постоперативни затруднения и еволюиране на заболяването към по-утежнени стадии. Пациентът пролежава в болничното заведение единствено 48 часа, след което може да бъде изписан за домашно лекуване. Докато сидовете с йод 125 изотоп са в тялото му, той е изцяло безвреден за близките, няма никаква заплаха и за другите органи в тялото му. След този интервал зърната, които са биологично съвместими, се резорбират в простатната жлеза.

За кого е подобаващ

Нискодозовата брахитерапия е подобаваща за мъже с ранна форма на рак на простатата, нормално втора група , който не излиза отвън рамките на капсулата на жлезата, и със стойност на PSA (специфичен туморен маркер за рак на простатата) не повече от 10.

Досега българските мъже, които желаеха да се възползват от този новаторски способ, трябваше да се лекуват в чужбина.

„ Аз следя наши пациенти, третирани в непознати центрове, които повече от 10 години към този момент нямат рецидиви, с изцяло съхранено качество на живот и полова интензивност са “, изяснява акад. Проф. доктор Чавдар Славов, който е началник на простатния център и на Клиниката по урология и андрология в УМБАЛ „ Царица Йоанна – ИСУЛ “.

Процедурата ще се реимбурсира изцяло от НЗОК и ще бъде безвъзмездна за пациентите.

„ Възможно е единствено в обособени случаи, при мъже с по-голяма простатна жлеза, да се постанова малко доплащане, защото броят на сидовете, които слагаме, е съгласуван с размера на органа. Той е изчислен на база осреднени стойности на размера на простатата. При всички случаи обаче доплащането ще е минимално и въобще не може да се съпоставя със сумата, която би трябвало да отделят пациентите в Европа – 15 000 евро “, разяснява акад. Славов.

За словашкия екип

Началник на екипа от словашка страна ще е Д-р Павол Лукашко. Той е експерт – лъчетерапевт и е шеф на Центъра за брахитерапии към Специализираната онкологична болница „ Св. Елизабет “ в Словакия. Притежава над 20-годишен опит в региона на радиационната онкология, последните 10 от които са отдадени на нискодозовата брахитерапия.

Специализираната онкологична болница „ Св. Елизабет “ пък е едно от най-старите и авторитетни частни здравни заведения в Словакия. Базиран в столицата Братислава, това е единственият център в Словакия, в който се прави нискодозова брахитерапия за лекуване на рак на простатната жлеза. Иновативният, високотехнологичен способ, който е въведен за първи път през 2007 година, се практикува рутинно към този момент над 13 години. Освен карциноми на простатата, тук по този прийом се третират злокачествени болести на гърдата, на матката, на белите дробове, устната празнина, езика, хранопровода, кожата, ректума.

За акад. проф. доктор Чавдар Славов

Акад. проф. доктор Чавдар Славов е бил шеф на Клиниката по Урология в УМБАЛ „ Александровска “ ЕАД, София. В интервала 2013 г – 2014 е зам.-министър на опазването на здравето. След това поема Клиниката по Урология и андрология в УМБАЛ „ Царица Йоанна – ИСУЛ “, чийто шеф е до през днешния ден. Национален съветник по урология. Бил е зам.-декан на Медицинския факултет при Медицински университет – София. Бил е също член на непрекъснатия Комитет при районния съвет на СЗО. През 2014 е определен за член сътрудник на Българска академия на науките, а преди по-малко от месец стана учен на Българска академия на науките. Специализирал е в Русия, Франция, Англия, Съединени американски щати, Германия, Белгия по проблемите на реконструктивната, трансплантационна и лазерна урология. Един от първите експерти в света, който създава и вкарва в практиката уретропластиките с букална и лингвална лигавица. Дългогодишен член на екипите по бъбречна трансплантация. Научната продукция на акад. Славов включва над 420 научни труда със импакт фактор над 850, осем от изявленията са в влиятелното „ Nature Genetics ”, като основен откривател на пансветовния план PRACTICAL.

За карцинома на простатата

Като периодичност ракът на простатата е на второ място в България след рака на белия дроб при мъжете. Годишно от него се разболяват към 3000 мъже. Най-често от рак на простатата боледуват мъже над 60 години, само че не са изключение и по-ранните прояви на заболяването, когато тя протича и по-агресивно.

Това не е първият опит за въвеждане в здравната процедура в България на нискодозова брахитерапия при рак на простатата. Преди 7-8 години в МБАЛ „ Доверие “ са третирани няколко пациенти по сходен способ, само че той по този начин и не е въведен в практиката.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР