Първите партиди батерии от електрически и хибридни автомобили вече достигат

...
Първите партиди батерии от електрически и хибридни автомобили вече достигат
Коментари Харесай

Къде ще отидат старите батерии от електроавтомобилите?

Първите партиди акумулатори от електрически и хибридни коли към този момент доближават " пенсионна възраст ". Но те няма да се насочат към сметищата, а ще прекарат златните си години охлаждайки бира в Япония, захранвайки зарядни станции в Калифорния и съхранявайки сила за домове в Европа, написа Bloomberg.

Литиево-йонните акумулатори от коли и рейсове могат да събират и отдават електричество за още седем до 10 години, откакто са напуснали пътищата и са свалени от шаситата.

Търсенето на способи повторното им потребление става все по-важна в миг, в който се планува, че до 2025 година ще има остатък от акумулатори ще доближи 3,4 милиона, по данни на Bloomberg NEF.

 Италия желае 1 милион електрически автомобили по пътищата. И това ще ѝ коства $10 милиарда
Италия желае 1 милион електрически автомобили по пътищата. И това ще ѝ коства $10 милиарда

Амбициозна цел

Китай, където се продават половината от електрическите коли в света, одобряват правила през август, съгласно които автомобилните производители ще са виновни за старите акумулатори. Европейски Съюз също има регулации, а се чака и Съединени американски щати да последват образеца.

General Motors Co., BMW AG, Toyota Motor Corp., BYD Co. и други са измежду тези, за които се чака да основат второстепенен пазар и да припечелят в допълнение от старите акумулатори. И до момента в който редица компании се впускат в новото предизвикателство, най-големият американски произвоител - Tesla Inc - не желае да се включи. Базираната в Калифорния компания счита, че батериите ѝ най-вероятно няма да могат да бъдат употребявани още веднъж след 10-15 години приложимост и съобщи, че ще се концентрира върху суровините от тях. Усилията за намиране на нова задача за батериите може и да се забави, в случай че процесът по извличване на материали като кобалта и други стане печеливш.

 Електромобилите изхарчиха ток колкото Гърция за година
Електромобилите изхарчиха ток колкото Гърция за година

През 2017 година броят им подскочи с 57%, а до 2030 година може да доближи 220 милиона

Очакваният живот на батериите на колите е към 10 години, а за рейсове и таксита - към четири години. След това би трябвало да бъдат заменени. Старите акумулатори не могат да бъдат употребявани още веднъж в автомобил, само че са идеални за по-леки задания, като запазване на електричество от слънчеви панели и други.

До 2025 година към три четвърти от тези акумулатори ще бъдат употребявани отначало, а по-късно рециклирани.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР