Първите летящи таксита могат да заработят в Европа още през

...
Първите летящи таксита могат да заработят в Европа още през
Коментари Харесай

Първите летящи таксита в Европа през 2024 г. - slava.bg

Първите летящи таксита могат да проработят в Европа още през 2024 година. Това неотдавна оповестиха източници от основния авиационен регулатор на района, на който се базира Ройтерс.

Няколко европейски компании към този момент оповестиха, че създават транспортни средства, подобаващи за ролята на безпилотно такси. Те могат да се употребяват за транспорт на пасажери и незабавни товари.

„ Вярвам, че комерсиалното потребление на [въздушни] таксита може да стартира през 2024 или 2025 година”, съобщи Патрик Ки, изпълнителен шеф на Агенцията за авиационна сигурност на Европейския съюз (EASA), представен от Ройтерс.

EASA предвижда, че пазарът на градски въздушен превоз в Европа ще доближи 4,2 милиарда евро до 2030 година, създавайки 90 000 работни места. Очаква се към 31% от новия пазар да бъде съсредоточен точно в Европа.

Кий съобщи, че организацията към този момент е почнала процеса на узаконяване за някои планове и чака първите самолети да получат утвърждение до 2024 година Скоростта, с която такива транспортни средства се пускат в употреба, ще зависи от издаването на разрешителни.

Регулаторът ще регистрира фактори като дали полетите са планувани над градските центрове и източниците на нараснала заплаха, като да вземем за пример железопътни линии.

Досега EASA се концентрира върху планове на пилотирани самолети за транспорт на пасажери и безпилотни самолети за доставка на артикули. Според оценките, ще изминат няколко години, преди да се появят изцяло самостоятелни транспортни средства, съобщи technews.bg.

(снимка: CC0 Public Domain)
...
Източник: slava.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР