Първите камиони с машини за гласуване вече потеглиха към избирателните

...
Първите камиони с машини за гласуване вече потеглиха към избирателните
Коментари Харесай

Машините потеглиха към страната: Полицията ще ги охранява до изборния ден

Първите камиони с машини за гласоподаване към този момент потеглиха към изборните секции в страната. Утре местата за гласоподаване ще бъдат заключени и охранявани от полицейски чиновници до деня на вота.

Снимка: bTV

От склада, в който се намират мишините за изборите, потеглиха камионите по обяд. Късно денем те започнаха да идват в разнообразни точки на страната. На плаца, само че не и в склада при останалите устройства, са една част от по този начин наречените спомагателни машини, които разбуниха духовете през миналите дни. Те няма да бъдат употребявани, увериха още веднъж от ЦИК и от Министерство на вътрешните работи, и остават под защита до края на втори тур.

Снимка: bTV

И през днешния ден недоизяснени елементи по проблема с спомагателните машини за вота. Часове преди първите устройства да тръгнат към секциите от Централната изборна комисия обявиха, че не са претендирали спомагателна доставка. По думите на заместник-председателя на Комисията Димитър Димитров в контракта сред компанията снабдител и ЦИК няма уговорка за аварийни елементи.

“Какво си е мисли господин Тодоров сега в главата? Какво е обяснил, за какво се държи като дете в детска градина, обяснявайки, че би трябвало да сменяме щипките на машините. Нали знаете какво са щипките, те са едни елементарни щипки, с които се поставят преградни пана, с които се изолира директният достъп до гласа на гласоподавателите. Това ли е казусът -понеже една щипка ни се е счупила ни дайте нова машина “, съобщи Димитър Димитров, зам.-председател на ЦИК.

От „ Сиела Норма “ дадоха отговор, че по контракт за изборите има потребност от 12 837 машини и към тях автоматизирано се получават 427 аварийни устройства.

Снимка: bTV

„ Това са аварийните машини, с цел да може да поддържаме тези 12 837 машини. Ако желаеме да го съпоставяме с колите - има 13 хиляди автомобила и се поддържат 400 аварийни. Тези 427 машини са част от цената, която ЦИК е платил за тези 13 000 машини. Той е платил 13 000 машини плюс 36 месеца гаранционно обслужване “, съобщи Веселин Тодоров, изпълнителен шеф на " Сиела Норма ".

По думите на Тодоров ЦИК са известени за спомагателните машини, които са благосъстоятелност на компанията производител.

„ Но, в случай че не знаят - ето споделяме им - има 427 машини за потребностите на гаранционното обслужване “, добави Тодоров.

Министерство на вътрешните работи удостовери, че има 427 спомагателни машини – една част от тях са пристигнали с камион, други по въздух. Трети пък са пристигнали в страната още след изборите на 4 април. Никое от тези устройства обаче няма да бъде употребявано на вота и остават в съответните хранилища.

„ По всяка възможност до края на изборите тези машини няма да излязат оттова “, сподели гл. ком. Тодор Гребенаров, шеф на Групово дело " Жандармерия ".

Камионите с машините и изборните бумаги пътуват към секциите при строга полицейска защита.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР