Първите бази на спешната въздушна помощ (HEMS - Helicopter Emergency

...
Първите бази на спешната въздушна помощ (HEMS - Helicopter Emergency
Коментари Харесай

Проф. Николай Младенов: Първите бази на въздушните линейки ще бъдат в София и Плевен - Здраве

Първите бази на незабавната въздушна помощ (HEMS - Helicopter Emergency Medical Services) ще бъдат в София и Плевен, изясни по Българска национална телевизия проф. Николай Младенов, началник на клиниката по анестезиология и интензивно лекуване в МБАЛ " Токуда ", чиято задача е сформирането на екип за образование на медиците в това звено.

По думите на проф. Младенов към този момент е избран контингентът на пациентите, които ще бъдат спасявани с хеликоптери - новородени, деца, възрастни, родилки, реципиенти по трансплантации и лекарски екипи, които би трябвало да бъдат превозени от едно лечебно заведение до друго.

Конкретизирани са и положенията, при които ще бъде употребена незабавната въздушна помощ - контузии, хирургия интернистични (свързани с вътрешните болести) болести и хора, на които би трябвало да бъде осъществена трансплантация, уточни анестезиологът.

Проф. Младенов заяви още, че задачите, които ще извършват хеликоптерите у нас, са сведени до две - трансфер на пациент от една болница до друга и от място на случай до лечебно заведение.

" Подготвихме тематиките, по които ще се образоват екипите, извършени са диалози с най-хубавите експерти ", заяви шефът на работната група.

Той акцентира, че оборудването, с което разполага един медицински хеликоптер, в огромна степен превъзхожда даже това, с което работят най-добрите лечебни заведения у нас. Според него това може да стимулира медицинските експерти за работа в HEMS.

Екипите ще се състоят от анестезиолог-реаниматор и здравна сестра.

" Избрахме реаниматорите тъй като са с най-висока база познания и най-бързо можем да ги моделираме и да ги превърнем в незабавни екипи ", изясни професорът. Той посочи, че това би трябвало да бъдат хора, които имат и нужните физически данни за работа във височинни условия. " От значение е даже тежестта им ", разяснява експертът.

Медицинските хеликоптери ще летят през светлата част на деня. През лятото - до 20 часа, в зимни условия до 18 ч., сред 4 и 6 часа се плануват за донорски обстановки. За 30 дни се обрисуват сред 4 и 5 наряди на екип, уточни Проф. Младенов.

По думите му следва да бъдат конкретизирани финансовите параметри на възнагражденията, които ще получават медицинските екипи.

В умозаключение професорът апелира тематиката с въздушната незабавна помощ да не се политизира: " Призовавам политиците да оставят специалистите да работят и да не ги малтретират. "

Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР