Първите 170 коли, конфискувани от пияни и дрогирани шофьори вече

...
Първите 170 коли, конфискувани от пияни и дрогирани шофьори вече
Коментари Харесай

Тенчо Тенев: Най-много са загиналите в катастрофи на първокласни и второкласни извънградски пътища

Първите 170 коли, иззети от пияни и дрогирани водачи към този момент са предадени на Национална агенция за приходите, с цел да се провеждат търгове, на които да бъдат продадени. След като колите са отнети с решение на съда, те се трансформират в държавна благосъстоятелност.

Държавата като притежател има цялостните права да се разпорежда с движимостта и надлежно да реши да продаде ли съответната кола или да я резервира, с цел да послужи на някой от органите ѝ. Така, става известно, по-хубавите, нови и здрави коли може в никакъв случай да не се обяват на търг, а за обществена обмен да бъдат оповестени единствено старите и скъпите за поддръжка.

Темата пред Нова тв разясниха юристът Силвия Петкова и бившият шеф на КАТ Тенчо Тенев.

„ При каране на непозната кола това, което на процедура се случва е, че когато бъде заловен един водач в пияно положение или след приложимост на наркотични субстанции – автомобилът се иззема като материално доказателство, прави оценка се, след което се връща на правоимащия. Вече, с постановяването на присъдата, съдът присъжда равностойността на този автомобил ”, изясни Петкова.

„ Един автомобил коства 2500 лв., да кажем, и 2500 лв. би трябвало да заплати пияния или дрогиран лидер, който е карал. Реалният притежател си получава автомобила след оценката ”, уточни още тя.

„ Има спад на водачите, които карат след приложимост на алкохол или опиати и то с помощта на и на вашия ефир, защото в течение на годината от момента, в който влезе в действие законът за конфискация на колите, с вас и дружно с нашите специалисти говорихме, прокламирахме и това даде много позитивен резултат ”, счита Тенев.

Според него малко, само че видимо са намалели тежките пътно-транспортни катастрофи, както и използването на алкохол и наркотични субстанции във високите стойности. Намаляването на пияните и дрогирани водачи на пътя обаче не е единственото, което влияе за понижаване на случаите.

„ От 6400 тежки ПТП-та, 6000 са от водачи, които за първи път се сблъскват с пътната конюнктура и вършат първото си нарушаване. Там са неправилните маневри и превишената скорост. Това значи, че имаме пропукване в системата, която приготвя водачите ”, разяснява още Тенев. По думите му на автомагистралите има минимум катастрофи със починали хора. По-мрачна е статистиката за първокласните и второкласните пътища отвън обитаемоте места.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР