Първи стъпки за съвместна работа на Министерство на здравеопазването (МЗ)

...
Първи стъпки за съвместна работа на Министерство на здравеопазването (МЗ)
Коментари Харесай

Екперти се застъпиха пред МЗ за ваксините срещу на маточната шийка

Първи стъпки за взаимна работа на Министерство на здравеопазването (МЗ) и експертната неправителствена организация Коалиция HPV за разширение на ваксинопрофилактиката в България бяха направени на среща във ведомството.

С представители на Неправителствени организации структурата разговаряха здравният зам.-министър с сектор публично здраве, профилактика на болесттите и промоция на здравето Михаил Околийски, чийто сектор е, Илия Тасев, началник на дирекция " Опазване на публичното здраве и здравен надзор " и специалистите на Министерство на здравеопазването Кремена Пармакова и Радосвета Филипова. Коалиция HPV беше показана от Радка Аргирова, Ивайло Търнев, Антоанета Томова, Христиана Бацелова, Момчил Баев и Радосвета Стаменкова. Информация за срещата беше публикувана от експертната организация.

Михаил Околийски съобщи желанието здравното министерство за разговор с Коалиция HPV, като посочи, че " положителните хрумвания би трябвало да са подплатени с епидемиологични данни, финансови планове и с приоритизиране на най-належащите потребности ". Той регистрира, че ваксиналното покритие на девойките от 10 до 12 година по Националната стратегия за първична профилактика на рака на маточната шийка (РМШ) през годините е спаднало от 10% до 1%. " Това е огромен проблем, тъй като всеки ден една жена в България губи живота си от РМШ. Преди да успеем да променим публичните настройки към имунизацията и отношението на основни медицински експерти, не би трябвало да влагаме в нови подходи и нови таргетни групи, които да обхване Националната стратегия. Може да мислим за включване в бъдеще и на момчетата, тъй като болесттите, свързани с HPV засягат и мъжкия пол, само че главната ни цел в този момент би трябвало да бъдат младите девойки и разширение на ваксиналното покритие ", разяснява той.

Илия Тасев изясни, че напъните на за въвеждане стратегии за профилактика срещат компликации, " защото резултатът от профилактиката ще стане забележим едвам след 15 години, а от опазването на здравето в този момент се чакат краткосрочни резултати ".

Коалиция HPV показа активността си. Тя е учредена й на 9 март 2023 година като национална експертна неправителствена организация, която има за цел да бъде реализирана настояща предварителна защита на болесттите, свързани с човешкия папиломен вирус (HPV). В тази връзка е проведена Академия за здравни публицисти (на 29 май), импортирано е отворено писмо до Министерство на здравеопазването (на 31 май) и са открити професионални връзки с Europian Cancer Organisation (на 20 юни). Създаден е и формален.

Предстои да се организира осведомителна акция, ориентирана към родителите, под надпис " Защити бъдещето им ". " Новата НPV-ваксина, ориентирана против 9 варианта на човешкия папиломен вирус, ще бъде фокус на есенната ни осведомителна акция. Нашите специалисти от РЗИ ще вършат образования на деца и родители ", посочи Тасев.

Момчил Баев и онкологът Антоанета Томова предложиха от името на Коалиция HPV да стартира навременна подготовка за новата Национална стратегия за профилактика, който би трябвало да работи след приключването на актуалната, тъй че в целевата група за имунизиране да се включат девойки и момчета от 10 до 12 години, както и имунизацията против HPV да стане наложителна за девойките на 11 години. Илия Тасев отговори, че това ще коства от 12 до 15 милиона лв. всяка година, и че политиките в профилактиката по принцип са недофинансирани.

Радка Аргирова акцентира огромния напредък във имунизацията против HPV, която по думите й на процедура служи за предварителна защита освен на рака на маточната шийка, само че и на още осем болести, измежду които рак на гърло, ларингс и бял дроб. Аргирова изясни нуждата да бъдат подготвени в това отношение персоналните лекари, педиатрите, АГ-специалистите и лекарите от районните здравни инспекции (РЗИ). " Трябва да преследваме огромната цел - профилактичният проект да бъде разширяван, само че и да отчитаме всяка дребна цел, която реализираме ", добави вирусологът. Христиана Бацелова предложи образованията по ваксинопрофилактика на лекари да провеждат под егидата на Министерство на здравеопазването.

Ивайло Търнев отбеляза успехите на Национална мрежа на здравните посредници за увеличение на ваксиналното покрити измежду ромската общественост: " Обучения на здравните посредници се вършат от представители на Националното съдружие на общопрактикуващите лекари. На идната на 30 ноември - 2 декември Национална среща на здравните посредници сме планували специфичен модул " Превантивна медицина " с лектори общопракитуващи лекари. "

Той посочи, че заплащането на персоналните лекари за слагане на целесъобразна ваксина е обидно ниско, и прикани Министерство на здравеопазването да работи за равнене на заплащането с това за наложителните ваксини.

Радосвета Стаменкова от Българска асоциация по фамилно обмисляне и полово здраве изясни какъв брой е мъчно да се извърнат визиите на родителската общественост, която не е имала полово и здравно обучение в учебно заведение и елементарно се поддава на страхове. " Трябва да им разбираем най-просто, че имунизацията против HPV е добра и че прави работа освен за девойки, само че и за момчета, а и за всяка възраст ", съобщи тя.

Членове на Коалиция HPV са: Радка Аргирова - ръководител на Българското сдружение по здравна вирусология; представител на офиса на международната здравна организация (СЗО) в България; Гергана Николова - член на УС на Българския лекарски съюз (БЛС); Антоанета Томова - шеф на Отделението по здравна онкология в Комплексния онкологичен център в Пловдив; Йорданка Узунова - член на Българска педиатрична асоциация; Илия Карагьозов - ръководител на Българската асоциация по онко-гинекология, завеждащ поделение " Дисплазия център, Оперативна гинекология и тазова хирургия " в МБАЛ и ДКЦ " Вита " ; Христиана Бацeлова - шеф Хигиенно-епидемиологичен отдел към УМБАЛ " Свети Георги " в Пловдив; Момчил Баев - създател на Фондация " Астра Форум " ; Ивайло Търнев - Национална мрежа на здравните посредници, ръководител на фондация " Здравни проблеми на малцинствата " ; Ивайло Спасов - шеф връзка и обществено развиване към УНИЦЕФ - България; Пламена Николова - шеф на " Национална мрежа за децата " ; Радосвета Стаменкова - изпълнителен шеф на Българска асоциация по фамилно обмисляне и полово здраве; Христина Лебанова - Социална фармация и фармацевтично законодателство - МУ-Плевен.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР