Първи Национален конкурс за млади оперни певци с международно участие

...
Първи Национален конкурс за млади оперни певци с международно участие
Коментари Харесай

Първи Национален конкурс с международно участие „Стоян Попов“

Първи Национален конкурс за млади оперни артисти с интернационално присъединяване „ Стоян Попов “ ще се организира от 17 до 21 октомври в Бургас

Първият Национален конкурс за млади оперни артисти “Стоян Попов “ ще се организира от 17 до 21 октомври 2022 година в залата на Държавна опера – Бургас. Конкурсът се реализира със съдействието на Община Бургас. Проектът, извоюван от Бургаската опера, е осъществен с финансовата поддръжка на Национален фонд „ Култура “ по „ Програма за възобновяване и развиване на държавни, районни и общински културни институти “. Патрон на състезанието е огромният български баритон, който е пял с дълготраен триумф по наши и международни подиуми – Стоян Попов. Освен на сцената, маестро Попов е посветил повече от 20 години и на идеята да оказва помощ на млади сътрудници, учейки ги на вокална техника и интерпретация, а посредством контактите и познанствата си у нас и в чужбина, той е съумял да помогне и за професионалната им реализация. Негова неосъществена фантазия остана основаването на  студия за млади оперни артисти, където те да развиват и усъвършенстват гения и вокалните си и актьорски умения. „ Идеята за конкурс на негово име произлиза точно от това му съкровено предпочитание – с мисъл и грижа към младото потомство, което да продължи достойното наличие на български оперни актьори по международните подиуми. “, споделя доцент Александър Текелиев, който е бил негов възпитаник и е основател на основаването на конкурс на името на Стоян Попов.

Конкурсът ще бъде в два тура, на които претендентите ще се показват на сцената на Операта със акомпанимент на пиано. Конкурсната стратегия на Първия народен конкурс с интернационално присъединяване „ Стоян Попов “ ше бъде показана от младите оперни артисти пред журито на 18-и и 19-и октомври в залата на Държавна опера – Бургас – надлежно от 10 ч. и 12 ч., като входът за публиката е свободен. Ден преди конкурсната стратегия – на 17-и октомври, от 15 часа във фоайето на Операта ще бъде теглен жребият, като ще бъдат позволени единствено записалите се за присъединяване претенденти и членовете на журито. Заключителна церемония вечер на лауреатите с оркестъра на Държавна опера – Бургас и формалното закриване на състезанието ще бъде на 21-ви октомври от 19 часа, под съпровода на оркестъра на Държавна опера – Бургас – на  рождения ден на маестро Стоян Попов. Диригент на тържествената церемония вечер ще бъде маестро Григор Паликаров, който е и член на журито. През летния сезон той дирижира с огромен триумф пред многочислена аудитория спектакъла на операта „ Турандот “ от Джакомо Пучини и концертната церемония „ Кирил Манолов и другари “ – в границите на Бургаските музикални празници „ Емил Чакъров “ 2022. В галаконцерта лауреатите на състезанието ще изпълнят с оркестъра на Държавна опера – Бургас по една или две арии от тяхната конкурсна стратегия, определени от журито след провеждането на II тур. Още един факт ще направи тържествения церемония концерт запаметяващо се събитие от висок сан – водеща ще бъде очарователната актриса и телевизионна водеща Гергана Стоянова.

В състезанието декларирали присъединяване десетки млади оперни артисти /български и чуждестранни/ – мъже и дами, като възрастовото ограничаване е 37 години.

Първи и втори тур ще бъдат със акомпанимент на пиано – на огромната сцена в залата на Държавна опера – Бургас. На I тур – 18 октомври, претендентите ще изпълнят по собствен избор ария или песен от български композитор и песен по желание от славянски композитор. На II тур участниците в състезанието ще показват една песен по желание /различна от изпълняваните на I тур/ и песен от опера на огромния италиански композитор Джузепе Верди.

Авторитетното жури ще прави оценка младите гении. За ръководител на журито от уредниците е поканен огромният български тенор с интернационална кариера Калуди Калудов, който сполучливо работи и като вокален възпитател. Членове на журито са: проф. Нико Исаков – оперен артист, баритон, декан на Вокалния факултет към НМА
Проф. „ Панчо Владигеров “ – София; Стефка Минева – мецосопран, българска оперна певица със международна кариера, вокален педагог;  проф. доктор Григор Паликаров – диригент, основен живописен началник на Симфоничен оркестър – Пазарджик; Огнян Драганов – оперен режисьор, шеф на Държавна опера – Стара Загора, доцент доктор Александър Текелиев – оперен режисьор, шеф на Държавна опера – Бургас. Ще бъдат раздадени шест награди – по три за дами и три за мъже, като носителите на първа премия ще получат право на присъединяване в театър на Бургаската опера. Част от наградния фонд е обезпечен с финансовото подпомагане на Община Бургас.

За патрона на състезанието:

Световноизвестният оперен артист Стоян Попов е роден на 21 октомври 1933 година в с. Момина черква, Бургаска област. Именитият баритон  произлиза от духовнически жанр и е учтив във религия в полезностите на християнството и добродетелността, родолюбие и удостояване на българските обичаи. Именно от Бургас стартира бележитият му път на актьор, който има самопризнание надалеч оттатък границите на родината. Маестро Стоян Попов е приключил Българската държавна консерватория в класа на проф. Христо Бръмбаров. Още като студент е почетен със златен орден на Световния юношески фестивал в Хелзинки. Наричан е от френската музикална рецензия „ Гласова катедрала “ и „ българският Тито Гоби “. Гастролите му по международните оперни подиуми получават оценки от вида „ извънреден Макбет “, „ непостижим тълковник на Скарпия “ и други Като дълготраен солист на Националната опера и балет, той извършва централни партии в опери на: Верди („ Риголето “, „ Набуко “, „ Трубадур “, „ Макбет “, „ Аида “, „ Отело “, „ Фалстаф “, „ Ернани “, „ Травиата “,); Пучини („ Тоска “); Бизе („ Кармен “); Чайковски („ Дама пика “); Мусоргски („ Хованщина “, „ Борис Годунов “) и доста други. Удостоен със званието „ Камерзенгер “ на Австрия /1982. Партнирал си е на една сцена със международни артисти като Пласидо Доминго, Лучано Павароти, Джакомо Арагал, Хосе Карерас, Алфредо Краус, Петър Дворски, Елена Образцова,  Рената Ското и други Десетки са спектаклите му с сътрудници като: Райна Кабаиванска, Гена Димитрова Александрина Милчева, Анна Томова-Синтова, Никола Николов, Николай Гяуров, Никола Гюзелев и още доста звезди от  българския оперен хоризонт.

Репертоарът му съдържа над 50 централни баритонови партии изпълнявани в оперните театри на 3 континента с голям триумф. Стотици са изпълнените от него песни, както и кантатно-ораториални и вокално-симфонични произведения.

В България Стоян Попов пее освен в Софийската опера. Той гостува често  и на сцените на всички извънстолични оперни театри.

Траекторията на артистичния път на Стоян Попов потегля постоянно от родината и непроменяемо приключва в нея. Макар неведнъж да е имал  оферти и благоприятни условия да избира къде да живее и твори по света, следвайки пътя на кариерата си, той постоянно се е завръщал в България и е споделял, че му липсва България, роднините, приятелите, атмосферата в нашите театри, или най-общо казано – всичко българско.

Билети за галаконцерта на лауреатите /21 октомври, 19 часа, зала на Държавна опера – Бургас/ – на касата на Операта, каса „ Часовника “, както и в мрежите на Grabo –

 и Eventim –.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР