Първенството изпадна в зимна летаргия. Клубовете са във ваканция преди

...
Първенството изпадна в зимна летаргия. Клубовете са във ваканция преди
Коментари Харесай

Купата на България – четири съдби и един трофей

Първенството изпадна в зимна заспалост. Клубовете са във почивка преди пролетния дял. А футболната 2017-а бе изпратена с чоп за полуфиналите за Купата на България. Фортуна отреди носителят на трофея „ Ботев “ (Пловдив) да се изправи против „ Славия “. Другият финалист ще бъде избран във безконечното дерби ЦСКА – „ Левски “. Победителите от двете двойки ще станат ясни след 2 срещи на разменено посещение, а конфликтите дават обещание да бъдат горещи. Защо? Причината е, че и четирите тима имат своята основателна причина да желаят мощно да прегърнат трофея в края на сезона.

„ Ботев “ (Пловдив)

„ Канерчетата “ към този момент прекъснаха една дълга серия от 36 години без отличие. Тимът на Николай Киров завоюва Купата на България през миналата акция след победа над „ Лудогорец “ (2:1) и по този начин обра паяжините към предходните оценки в своята витрина с цел да направи място за първия си трофей през XXI век. Спечелената в следствие Суперкупа в допълнение вдъхна самочувствие на „ жълто-черните “, които затвърдиха усещането, че са турнирен войник.

Сега на Коматево си вършат сметки за нов край, откакто изтеглиха дългата съчка измежду трите столични отбора. Пловдивчани имат всички предпоставки през месец май да играят нов мач за трофея, който при триумф ще е трети за тях през последните 5 години. А най-голямото предизвикателство пред „ Ботев “ е отбраната на трофея – невъобразим триумф в 105-годишната история на клуба. Останалите 2 купи от тази конкуренция са от сезон 1961/62 и 1980/81.

 „ Ботев “ във почивка с цялостни джобове

„ Славия “


Въпреки славната история на клуба, на „ Овча Купел “ от дълго време не са печелили трофей. За последно „ белите “ победиха в шампионата през 1996 година, когато станаха и първенец на България. Оттогава изминаха 21 сухи години. Последният край на славистите бе през сезон 2010/11, когато отборът единствено видя от близко купата на България след загуба с 0:1 от ЦСКА. Но доберат ли се до мач за трофея, играчите на Златомир Загорчич имат учредения да се надяват на освен това от почтено показване. Защото, когато купата се взема решение в 90 минути, безусловно всичко е допустимо. По-рано през годините в същото се убедиха още „ Черно море “, „ Ботев “ и „ Берое “…

ЦСКА


В края на сегашния сезон „ алените “ ще отпразнуват своя 70-годишен празник. Феновете предвкусват шумните празненства на „ Българска войска “ след години на страдалчество под управлението на „ Титан “ и Александър Томов-Лупи. Но празникът в Борисовата градина няма да е същият, в случай че отборът не завоюва нещо значимо. Отборът на Стамен Белчев е компактно до водача в Първа лига „ Лудогорец “ и на пролет ще продължи борбата за златните медали. Успоредно с това столичният гранд продължава и присъединяване си за Купата на България след трагичен триумф над разградските „ орли “ с 2:1. А втория по значителност трофей у нас може да се окаже в действителност значима премия за „ алените “, в случай че отборът въпреки всичко не успее да пребори хегемонията на „ Лудогорец “. Едно е несъмнено – огромните упоритости на Гриша Ганчев и солидният състав на Стамен Белчев допускат ЦСКА да не остане капо в края на акцията.

„ Левски “


По всичко наподобява, че Купата се явява единственият късмет на „ сините “ да пресечен черната серия без трофей, датираща от 2009-а. До момента „ Левски “ се показва безпогрешно в конкуренцията, записвайки 3 чисти победи без да инкасира гол. Но на полуфинала отборът на Делио Роси ще срещне и първия действително сериозен съперник в лицето на ЦСКА. Италианецът към този момент е печелил този шампионат, само че в Италия. Сега очакванията на „ Герена “ са да стори същото и у нас, а за задачата отборът първо би трябвало да в профил „ алените “. Статистиката е на страната на 26-кратните първенци, които нямат проваляне от безконечния противник в тази фаза на шампионата. През последните години „ Левски “ непрекъснато е тероризиран от „ алените “ в конфликтите посред им, което в допълнение го стимулира за краен триумф. Да не забравяме, че главната цел на клуба е присъединяване в Европа следващата година, а вероятно продобиване на Купата ще им подсигурява това.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР