Първата земна храна, според християнските вярвания, е била смокинята. В

...
Първата земна храна, според християнските вярвания, е била смокинята. В
Коментари Харесай

Галет със смокини: Всеки трябва да го опита поне веднъж в живота си

Първата земна храна, съгласно християнските вярвания, е била смокинята. В Египет я считали за плод, носещ разцвет и символизиращ женствеността. Сидхарта пък медитирал под една смокиня 40 дни, когато получил просветлението и станал Буда. Накратко?
Галет със смокини е нещо в действителност божествено!
Не съдържа комплицирани съставки, само че за масленото тесто не би трябвало да се прави компромис с качеството на кравето масло. Aз употребявам домашно, само че в случай че нямате опция да си набавите такова, спрете се на някоя немска марка. Преди да употребявате маслото за рецептата, го оставете на стайна температура.

Смокинята – потребното прелъщение
Техниката му на изработка е допустима за всеки, няма потребност от бъркане до лудост, въпреки всичко е нужна точилка. Правила съм галет и без белтък, само че тестото ми ставаше относително ронливо, което пък накъсваше крайчетата му, когато подгъвах галета. Затова този път прибавих леко разрушен белтък – считам, че по този начин се оформя и по- елементарно.
Макар, че по-често галетите са солени, особено за френските такива е, че формата им е или плоска и кръгла или, както тук, в свободна форма, чиито краища са подгънати.
Хрупкавото маслено тесто в композиция с карамелизиралите се смокини ще ви остави възхитени. Опитайте!

220 гр брашно
40 гр кафява захар (2 с.л )
110 гр краве масло
1 яйце – единствено белтък
1/4 пръчка бурбонска ванилия
280 гр смокини

В купа пресяваме брашното – аз използвах бяло и пълнозърнесто брашно.
Добавяме маслото (нарязано на парченца), 1 с.л. кафява захар, семената от 1/4 бурбонска ванилия и започваме да месим тестото.
Получава се една относително ронлива консистенция. Към нея прибавяме белтъка, който преди този момент сме разрушили леко.
Месим, до момента в който получим еднородна примес. Тестото оставяме в хладилника да стегне за 30 минутки.
Омесваме още веднъж добре тестото, оформяме топка и започваме да разстиламе тестото до кръг. Не е нужно мощно прилепяне с точилката, а мудни, с сдържан напън придвижвания, в противоположен случай тестото се накъсва по крайчетата. Все отново в случай че това се случва, с длан можете да притиснете крайчетата от всички страни и към този момент с по-лек напън да оформите кръгчето. Опитах да го пресъздавам на идната фотография.

Разстиламе тестото до към 6-7 мм дебелина. В необятна тава (например тази, която е към фурната) слагаме хартия за печене и прехвърляме разстеленото кръгче с маслено тесто.
Измитите и нарязани на кръгчета със същата дебелина смокини нареждаме върху тестото и поръсваме с 1 с.л. кафява захар (ако предпочитате по-сладко, прибавете още). Аз имах единствено толкоз смокини, само че считам, че може да се постави и още плод.
Печем в авансово загрята на 190 градуса фурна до златна коричка.
Набрала съм и листа от смокиня и скоро ще ви опиша по какъв начин да ги използваме в изгода за здравето ни.
Ако смяташ, че тази публикация ще е потребна и забавна за други хора, ще се радваме да я споделиш.
Инфо: Хера

Източник: vijti.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР